FOLLOW US: facebook twitter

Στην Ηλεία έχει υποβληθεί μόνο το 27% των δικαιωμάτων για το Κτηματολόγιο

Ημερομηνία: 11-10-2019 | Συντάκτης:
Πολλές οι «διπλές» δηλώσεις- Στο σύνολο των 600.000 προεκτιμώμενων δικαιωμάτων στο νομό μας τα 130.000 έχουν δηλωθεί από το Δασαρχείο! – Λήγει η προθεσμία 31 Οκτωβρίου 2019

Να ολοκληρώσουν την διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων ακόμη και εκπρόθεσμα με «σιωπηρή παράταση, καλεί τους πολίτες το Ελληνικό Κτηματολόγιο,  ενώ ανακοίνωσε  ότι σε  μεγαλύτερο του 60% κυμάνθηκε το ποσοστό υποβολής δηλώσεων για  τις περιοχές που η διορία έληξε το Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά τους, οι  ανάδοχοι-μελετητές των υπό κτηματογράφηση περιοχών αναφέρουν ότι σε αυτές τις καταγραφές υπάρχει άγνωστος αριθμός διπλοδηλωμένων ακινήτων, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων από ιδιώτες και ταυτοχρόνως τις Δασικές υπηρεσίες, κάτι το οποίο στη συνέχεια θα οδηγήσει σε πολυπληθείς ενστάσεις και ισάριθμες εξετάσεις στις αρμόδιες επιτροπές.

«Στις περιοχές που κτηματογραφούνται αυτήν την περίοδο, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν είναι αστικές, τα δασαρχεία έχουν υποβάλει δηλώσεις για πολλά γεωτεμάχια, τα οποία όμως έχουν δηλωθεί και από ιδιώτες. Αυτό λοιπόν έχει καταμετρηθεί βάσει δηλώσεων ως δύο δικαιώματα. Ωστόσο αυτό που θα προκύψει μετά την επεξεργασία των δηλώσεων είναι στην πραγματικότητα ένα ενεργό δικαίωμα» επισημαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο εκπρόσωπος των μελετητών-αναδόχων, Σωτήρης Λιάρος αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομό Ηλείας.  «Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των περίπου 600.000 προεκτιμώμενων δικαιωμάτων για τον Νομό Ηλείας, έως τώρα περίπου 130.000 έχουν υποβληθεί από το Δασαρχείο. Και ενώ η τελευταία παράταση λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, έως τώρα εκτιμάται ότι έχει υποβληθεί μόλις το 27% των δικαιωμάτων, ενώ στα στοιχεία το ποσοστό φαίνεται 40%.

Επισημαίνεται δε ακόμα ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Κτηματολογίου, θα πρέπει οι πολίτες θα πρέπει να πιστέψουν ότι τελειώνει η προθεσμία, αλλά και οι επαγγελματίες να καταλάβουν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους.

Σφάλματα στην οριοθέτηση των ακινήτων

Εκτός από τις «διπλές» δηλώσεις πολιτών και Δασαρχείων, επιπλέον προβλήματα πιθανολογείται ότι θα ανακύψουν σε διάφορες υπό κτηματογράφηση περιοχές, καθώς έχουν ήδη εντοπιστεί σφάλματα από τις αστοχίες της θέασης των ορθοφωτοχαρτών, με αποκλίσεις που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε μέτρα. Μεγάλο τμήμα των περιπτώσεων αυτών θα καταλήξει επίσης σε ενστάσεις, καθώς κάποιες ιδιοκτησίες θα «πατάνε» η μία στην άλλη.

Με… email τα ραντεβού στο Κτηματολόγιο!

Η Ελληνικό  Κτηματολόγιο πάντως καλεί τους πολίτες  να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους,  προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων, αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό κ.λπ.

Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής πολιτών, εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης» προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Ωστόσο, εάν κάποιος έχει περισσότερα από 10 δικαιώματα, είναι υποχρεωμένος να κλείσει ραντεβού στο Ελληνικό Κτηματολόγιο μόνο μέσα… email, κάτι το οποίο δυσκολεύει απίστευτα αρκετό κόσμο, κυρίως ηλικιωμένους και κατοικους μικρών χωριών που δεν είναι εξοικειωμένοι με το Ίντερνετ, ενώ θα μπορούσαν να κλείσουν το ραντεβού τους τηλεφωνικά.

ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ μιλώντας  στην εκπομπή του ANT1 «Πρωινοί Τύποι», ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής  Χατζηδάκης είπε ότι  επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του Κτηματολογίου και πως θα υπάρξει μια «σιωπηρή παράταση», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι υπόχρεοι θα πρέπει να επαναπαυτούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως τόνισε, κανείς δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα επιβληθούν πρόστιμα.

ΔΑΟΚ Ηλείας: Ενημέρωση για δήλωση στο Κτηματολόγιο αγροτεμαχίων αναδασμού

Η ΔΑΟΚ Ηλείας ενημερώνει τους ιδιοκτήτες τεμαχίων σε περιοχές εντός αναδασμού, ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση αποσπάσματος τοπογραφικού διαγράμματος αναδασμού κατά τη δήλωση του αγροτεμαχίου τους στο Κτηματολόγιο.

Το Τμήμα Πολιτικής Γης της ΔΑΟΚ Ηλείας έχει αποστείλει στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» τα διαγράμματα όλων των αναδασμών του νομού Ηλείας.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει κατά τη διαδικασία δήλωσης του αγροτεμαχίου του στο Κτηματολόγιο να γνωρίζει μόνο τον αριθμό του ακινήτου του στο αντίστοιχο αγρόκτημα αναδασμού και να το αναφέρει στον αρμόδιο υπάλληλο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος