FOLLOW US: facebook twitter

Στην… απέξω για τον ΕΝΦΙΑ η Ηλεία

Ημερομηνία: 21-02-2023 | Συντάκτης:

-Εκτός λίστας από την εξαίρεση πληρωμής οι πληγέντες δήμοι πλην Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Απορία και προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει τους πυρόπληκτους και πλημμυρόπληκτους δήμους της Ηλείας –πλην του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων- έξω από τη λίστα με τις πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023.

Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2023 τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες.Πιο συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται:

– σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της ΠΕ Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

– εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών – Τροποποίηση παρ. 7Α άρθρου 3 ν. 4223/2013

– στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της ΠΕ Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-Τροποποίηση περ. β’ παρ. 7Β άρθρου 3 ν. 4223/2013 που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021

– σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Τροποποίηση παρ. 7Γ άρθρου 3 ν. 4223/2013, που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020,

– σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022.

Με βάση την τελευταία πρόβλεψη, ο μόνος δήμος από την Ηλεία που απαλλάσσεται από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2023 είναι ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους δήμους που έχουν πληγεί από φωτιές (Πύργος, Ολυμπία) ή πλημμύρες (Πηνειού, Ανδραβίδας-Κυλλήνης).

Ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, εξέφρασε με δήλωσή του στην «Πρωινή» τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, όπως οι δήμοι Πύργου και αρχαίας Ολυμπίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστεθούν και οι πληγείσες περιοχές της Ηλείας.

«Δυστυχώς είμαστε όχι απλά εκτός σχεδιασμού, αλλά εκτός σκέψης. Εφόσον είναι στη λίστα η Εύβοια αλλά και περιοχές που είχαν πληγεί το 2018, θα έπρεπε να είναι και οι πυρόπληκτες κοινότητες του Πύργου και προφανώς και η Ολυμπία, που κάηκαν το καλοκαίρι του 2021. Επειδή το νομοσχέδιο είναι ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας από τις επιτροπές, θέλω να πιστεύω ότι θα διορθωθεί το λάθος και θα διευρυνθεί η λίστα με την προσθήκη των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, διότι ο κόσμος ακόμα δεν έχει συνέλθει από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος