FOLLOW US: facebook twitter

Στην… Ανάσταση προσδοκά η αγορά της Ηλείας

Ημερομηνία: 06-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
Αναιμική η κίνηση στο εμπόριο το α’τρίμηνο του 2021
Μόνη ελπίδα το Πάσχα, τονίζουν στην Πρωινή οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου

Aναιμικές επιδόσεις καταγράφει η αγορά της Ηλείας μέσα στο 2021, καθώς η αυξημένη κίνηση των πρώτων ημερών κατά την περίοδο των εκπτώσεων αποδείχθηκε προσωρινή.

Όπως επισημαίνουν στην Πρωινή οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, ακολούθησε κατακόρυφη πτώση στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, με συνέπεια να έχουν εναποθέσει πλέον όλες τους τις ελπίδες στην πασχαλινή περίοδο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Καρυώτης ανέφερε στην Πρωινή ότι οι πολίτες παραμένουν
επιφυλακτικοί λόγω της οικονομικής αβεβαιτότητας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων ακόμα κι όταν μπουν σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας.

«Δυστυχώς δεν έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη κινητικότητα, καθώς η αγοραστική κίνηση στην Ηλεία είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ο κόσμος για μια σειρά από λόγους δεν είναι μαζεμένος και προβαίνει σε αγορές μόνο για απολύτως απαραίτητα, είτε γιατί η πανδημία έχει επηρεάσει το εισόδημά του είτε γιατί υπάρχει ακόμα ανησυχία για την επόμενη μέρα. Μετά τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων, οι οποίες συνέπεσαν με την περίοδο των εκπτώσεων, η αγορά έχει κάνει κοιλιά», δήλωσε.

Παράλληλα, ο κ. Καρυώτης εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν, δηλώνοντας ότι απαιτείται στήριξη από το κράτος. «Επικρατεί προβληματισμός διότι όταν τεθεί η αγορά σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας με άρση όλων των περιορισμών αλλά και των μέτρων στήριξης, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να επιβιώσουν όλες οι επιχειρήσεις, ειδικά αν η κίνηση παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Θα πρέπει να μας χορηγηθεί ένα κεφάλαιο επανεκκίνησης, διότι θα είναι δύσκολο να σταθούν οι επαγγελματίες την επόμενη μέρα χωρίς στήριξη. Κάποιες επιχειρήσεις παραπαίουν. Μέχρι τώρα έχει παρασχεθεί στήριξη, όμως θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη και δικαιότερη κατανομή. Πλέον περιμένουμε να δούμε το Πάσχα αν θα είναι καλύτερη η κατάσταη με την πανδημία και πάρουμε
μια ανάσα», ανέφερε.

Μειωμένη κίνηση σε Πύργο και Αμαλιάδα

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, μιλώντας στην Πρωινή, τόνισε ότι η κίνηση στην τοπική αγορά του Πύργου από την ημέρα που άνοιξαν τα καταστήματα εδώ, είχε διακυμάνσεις. «Όταν πρωτοάνοιξε η αγορά του Πύργου, η αγοραστική κίνηση μπορώ να πω ότι ήταν ικανοποιητική γιατί ήταν ακόμα εκπτώσεις και ο κόσμος ακόμα και με τις συνθήκες αυτές του click away και click inshop στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ψώνισε εκμεταλλευόμενος τις χαμηλές τιμές.

Έτσι για λίγες μέρες, η αγορά πήγε καλά σύμφωνα με τις εντυπώσεις των μελών του Εμπορικού Συλλόγου, όμως από την στιγμή που μπήκαμε στην νέα σεζόν και ολοκληρώθηκαν οι εκπτώσεις, υπάρχει μια μεγάλη πτώση. Αυτή τη στιγμή δεν μπαίνουν πελάτες στα μαγαζιά, η αγορά είναι νεκρή και αυτό συμβαίνει είτε γιατί ο κόσμος φοβάται επειδή τα κρούσματα αυξάνονται και το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο, είτε γιατί τελείωσαν τα λεφτά! Νομίζω πως ευθύνονται και τα δύο! Οι παλινωδίες της κυβέρνησης με το λιανεμπόριο έχουνε μπερδέψει τον κόσμο και στους εμπόρους έχουν προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια. Η μοναδική ελπίδα πλέον του λιανεμπορίου είναι οι ημέρες του Πάσχα, που ευελπιστούμε ότι θα γίνει μια επανεκκίνηση της αγοράς. Εγώ προσωπικά συνιστώ σε όλον τον κόσμο να προσέχει,μάσκα, αντισηπτικά και αποστάσεις εντός και εκτός καταστημάτων, γιατί πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε την υγειά μας και για να μην κλείσουμε ξανά, γιατί όλα είναι ρευστά. όπως ξέρετε ούτε Νοσοκομεία έχουμε στον Πύργο, ούτε τίποτα. Άρα προσοχή για όλους!», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Νίκος Σιαψάλης δήλωσε πως η αγορά είναι «αναδουλειά», ζητώντας από τον κόσμο να στηρίξει τα μικρά τοπικά καταστήματα. «Το 2021 μέχρι τώρα δεν πάει καλά, αφού με εξαίρεση λίγες ημέρες στις εκπτώσεις, η κίνηση είναι πολύ πεσμένη ακόμα και στον κλάδο των τροφίμων. Ο κόσμος αγοράζει μόνο τα απολύτως απαραίτητα και δεν κάνει ανοίγματα, ενώ το κύριο όφελος πάει στα πολυκαταστήματα. Θέλω να επισημάνω ότι στα μικρά καταστήματα που διατηρούν συμπολίτες μας τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και δεν επικρατεί συνωστισμός. Ας ελπίσουμε ότι το Πάσχα η πανδημία θα έχει υποχωρήσει και ότι θα κινηθεί η αγορά και θα πάρουμε ανάσα, διότι έχουμε πάρει ελάχιστα χρήματα ως στήριξη από την πολιτεία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν ξέρω πόσοι θα επιβιώσουν τό επόμενο διάστημα», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος