FOLLOW US: facebook twitter

Στην 9η θέση η Περ. Δυτικής Ελλάδας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης – Οι προκλήσεις για ανάπτυξη, εκπαίδευση, υποδομές και νερό…

Ημερομηνία: 04-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Δημοσιεύθηκε η έκθεση προόδου των 13 Περιφερειών της χώρας από το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του σχεδίου «Ατζέντα 2030».

Την έκθεση προόδου των 13 Περιφερειών της Ελλάδας, σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Σχεδίου «Ατζέντα 2030», δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών.

Η έκθεση συντάχθηκε από ομάδες ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και συγκεκριμένα την Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση (ομότιμη καθηγήτρια -επιστημονική διευθύντρια), Βασίλη Κασιώλα (project manager – Περιφερειακή Ανάπτυξη, Data Consultants και ερευνητή – αναλυτή) και Θάλεια Κανελλοπούλου (project manager – Ερευνών και Τεκμηρίωσης – Data C), με επικεφαλής την καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη.

Είναι η πρώτη φορά που μετριέται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, όσον αφορά την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών, η οποία στοχεύει στην ευημερία και αξιοπρεπή διαβίωση της ανθρωπότητας, στη διάσωση πόρων του πλανήτη για επόμενες γενιές, στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης κ.ά.

Η επίδοση των ελληνικών Περιφερειών το 2022, στην κλίμακα 0-100

Το Παρατηρητήριο Περιφερειών, στην παρούσα φάση, καταγράφει την πρόοδο 15 Στόχων, καθώς για τους Στόχους 12 – Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση και 17 – Συνεργασία. Οι δύο με τη συνολικά υψηλότερη συνολική επίδοση είναι η Θεσσαλία (51,65) -η μόνη περιφέρεια που έχει εκπληρώσει τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 περισσότερο από το 50%- και τα Ιόνια Νησιά (49,60), ενώ στις τελευταίες θέσεις της λίστας συναντά κανείς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (39,08) και Αττικής (36,82).

Η επίδοση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το 2022, ανά Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέχει (με βαθμολογία 40,29) την 9η θέση στον πίνακα των επιδόσεων. Αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις στην επίτευξη των εξής: 1 μηδενική φτώχεια, 4 ποιοτική εκπαίδευση, 8 αξιοπρεπής εργασία και ανάπτυξη, 9 βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές, 10 λιγότερες ανισότητες, 11 βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, 14 δράση για ζωή στο νερό. Ωστόσο, φαίνεται πως θα επιτύχει – χωρίς δυσκολία – πριν το 2030 τους στόχους 2 μηδενική πείνα, 5 ισότητα των φύλων, 7 για φτηνή και καθαρή ενέργεια, καθώς και 15 ποιότητα και προστασία της ζωής στη στεριά.

Οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες. Εν μέρει είναι αποτέλεσμα συγκυριακών παραγόντων, και διαφοροποιήσεων ως προς το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο, το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και αστικοποίησης το γεωγραφικό και θεσμικό περιβάλλον, την κουλτούρα και την ιστορική παράδοση.

pelop.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος