FOLLOW US: facebook twitter

Στη Βουλή το υπόμνημα για τη μετάβαση της συλλογής Μπελογιάννη σε Μουσείο

Ημερομηνία: 04-04-2022 | Συντάκτης:

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με Δήμαρχο Ήλιδας Γ. Λυμπέρη στο Λαζαράκειο



Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε πριν την ομιλία του, με τον Δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο όπου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το δήμο. Μάλιστα συμφώνησαν, ο κ. Κουτσούμπας να παρουσιάσει στην Βουλή το υπόμνημα του κ. Λυμπέρη, ώστε το μουσείο Μπελογιάννη από συλλογή που είναι σήμερα, να μετατραπεί σε κανονικό Μουσείο.

Ο δήμαρχος Ήλιδας πρόσφερε στον Δημήτρη Κουτσούμπα, λεύκωμα με την ιστορία της πόλης και έκδοση με ρωμαϊκά ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως μόνιμη έκθεση με φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα και προσωπικά αντικείμενα από τη ζωή και τη δράση του.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Ήλιδας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε τα εξής: «Εκτός από τα γενικά ζητήματα που απασχολούν όλη τη χώρα, μέσα σε συνθήκες κρίσης, πολέμων εδώ στην περιοχή μας, αλλά και μεγάλης ενεργειακής φτώχιας, ανατιμήσεων και ακρίβειας, που υποφέρει ο ελληνικός λαός και βλέπει ο Έλληνας αγρότης την παραγωγή του να συρρικνώνεται -και εδώ στην περιοχή της Ηλείας, στην Αμαλιάδα το βλέπετε αυτό- αλλά και τα άλλα κοινωνικά στρώματα, θα ήθελα να εντοπίσω επιπλέον ορισμένα ζητήματα που τα έθιξε και ο Δήμαρχος.

Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχει απαξιωθεί, απαιτούνται άμεσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών διαφόρων ειδικοτήτων. Το δεύτερο -εντάξει οι φιέστες που κάνει ο πρωθυπουργός και άλλα πολιτικά κόμματα κατά διαστήματα- όμως το ζήτημα να φτιαχτεί η Εθνική Οδός Πύργου-Πατρών είναι κρίσιμο ζήτημα, άμεσα. Απ’ ότι υποσχέθηκε η κυβέρνηση δρομολογούνται οι εξελίξεις. Όμως χρειάζεται και ασφαλής δρόμος και, κυρίως, οδός που να μην τη χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιοχής. Τέλος, το κρίσιμο ζήτημα, είναι το Μουσείο του Νίκου Μπελογιάννη. Δεν πρέπει να παραμείνει άλλο έκθεση απλή, πρέπει να γίνει Μουσείο, να είναι επισκέψιμο. Έτσι θα αναβαθμιστεί και η ιστορία της πόλης αλλά και η σύγχρονη ζωή της, καθώς άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα θα επισκέπτονται εδώ την περιοχή».


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, ανέφερε τα εξής:
«Αυτός ο νομός έχει υποστεί όλα τα δεινά της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νοσοκομείο στην πόλη, δευτεροβάθμια περίθαλψη, δεν υπάρχουν τριτοβάθμιες σχολές που υπήρχαν, δεν υπάρχει προοπτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικότερα στην χώρα και ειδικότερα σε αυτό το νομό. Ένα θέμα καταλήξαμε και θίξαμε, ότι πρέπει να πάω το υπόμνημα στη Βουλή προκειμένου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να το παρουσιάσει στο εθνικό κοινοβούλιο για να κάνουμε την μετάβαση του μουσείου Μπελογιάννη από συλλογή που είναι σήμερα σε μουσείο κανονικό, από το κεντρικό συμβούλιο Μουσείων, με μια μελέτη μουσειολογική. Συμφωνήσαμε σε αυτό και υποδεχόμαστε για άλλη μια φορά τον αγαπητό μας ΓΓ του ΚΚΕ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος