FOLLOW US: facebook twitter

Στη Βουλή το ρεπορτάζ της «Πρωινής» για τη σταφίδα – Ερώτηση από βουλευτές του ΚΚΕ για την καχεκτική βλάστηση

Ημερομηνία: 25-05-2020 | Συντάκτης:

Ερώτηση στη Βουλή για τη μειωμένη παραγωγή σταφίδας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, μετά το ρεπορτάζ της «Πρωινής» την περασμένη Παρασκευή.

Οι δύο βουλευτές, επικαλούμενοι τις πληροφορίες και τα στοιχεία του ρεπορτάζ, αναφέρουν στην ερώτησή τους ότι οι απώλειες για την παραγωγή και για το εισόδημα των σταφιδοκαλλιεργητών και των αμπελουργών της Ηλείας είναι μεγάλες, ιδιαίτερα σε περιοχές του δήμου Πύργου (ΔΕ Ιάρδανου, Ωλένης και Βώλακος), καθώς η ασθένεια εμποδίζει τη βλάστηση και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε ξήρανση των κλημάτων, λόγω μυκητολογικών εξάρσεων, όπως είχε εκτιμήσει το 2017 το κέντρο φυτοπροστασίας Πάτρας.

«Για δεύτερη φορά οι καλλιεργητές αμπελιού και κορινθιακής σταφίδας, έρχονται αντιμέτωποι με την έξαρση αυτής της ασθένειας. Το 2017 που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, η παραγωγή μειώθηκε πάνω από 60% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από τότε δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, αν και το είχαμε επισημάνει τότε ως κόμμα με ερώτηση στην τότε κυβέρνηση. Σε συνδυασμό με τη γενικότερη επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης οι σταφιδοκαλλιεργητές και αμπελουργοί βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας ότ για άλλη μια καλλιεργητική χρονιά θα έχουν ελάχιστο εισόδημα παρά τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας, στα οποία έχουν προβεί μέχρι σήμερα», αναφέρουν οι βουλευτές και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την εκτίμηση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ξήρανσης των κλημάτων, να καλυφθεί με ευθύνη του κράτους η απώλεια εισοδήματος όλων των παραγωγών που επλήγησαν από την καχεξία, να ενισχυθούν οικονομικά οι αγρότες ώστε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και σε επαναφυτεύσεις των φυτειών που έχουν καταστραφεί με χρήση πιστοποιημένου με την ευθύνη του κράτους πολλαπλασιαστικού υλικού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος