FOLLOW US: facebook twitter

Στη Βουλή φέρνει ο Δ. Καλαματιανός την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας

Ημερομηνία: 05-10-2021 | Συντάκτης:

Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στους πολίτες της Ανδρίτσαινας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς το Υποθηκοφυλακείο που είχε την έδρα του εκεί καταργήθηκε, με τις αρμοδιότητές του να μεταφέρονται στο Υποκατάστημα Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην περιοχή αυτή, μετά τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας, το οδικό δίκτυο, το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς κ.α.

Μια σημαντική αρνητική παράμετρος της απόφασης αυτής είναι ότι αν η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας δεν έγινε σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ν. 4512/2018, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προβλημάτων και δυσλειτουργιών για το κοινό που εξυπηρετούνταν μέχρι πρότινος από αυτό.

Ο ανωτέρω νόμος θέτει ορισμένα κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται για να προχωρήσει ομαλά η κατάργηση ενός υποθηκοφυλακείου. Συγκεκριμένα προβλέπει την εξέλιξη της κτηματογράφησης, την ψηφιοποίηση των αρχείων των προς κατάργηση Υποθηκοφυλακείων, τον αριθμό των πράξεων που ήδη διενεργούνται ηλεκτρονικά και την εξέταση των οικονομικών και λειτουργικών στοιχείων των προς κατάργηση δομών.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι αν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας στο Υποκατάστημα του Πύργου δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα παραπάνω, τότε πλήθος συναλλασσόμενων πολιτών όπως δικηγόροι, μηχανικοί κ.α., θα βρεθούν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Για την έκδοση και μόνο ενός απλού πιστοποιητικού, θα αναγκάζονται να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για τουλάχιστον δύο φορές, καθώς το φυσικό αρχείο του καταργημένου Υποθηκοφυλακείου παραμένει στην Ανδρίτσαινα.

Για τα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν λόγω της κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου με αυτόν τον τρόπο, κατέθεσα ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, την οποία συνυπέγραψαν συνάδελφοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πληρούνται τα κριτήρια που έχει θέσει ο νομοθέτης, έτσι ώστε να προχωρήσει ομαλά η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας;
  • Διενεργούνται ηλεκτρονικά πράξεις δικαιοδοσίας του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας και αν ναι, πόσες και ποιες είναι αυτές;
  • Έχει υλοποιηθεί η απαραίτητη κτηματογράφηση και η ψηφιοποίηση των αρχείων δικαιοδοσίας του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας;

Το κυβερνών κόμμα όφειλε να είχε προνοήσει, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας. Σε διαφορετική περίπτωση πολίτες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν θα αναγκάζονται να διανύουν, εις διπλούν, τεράστιες αποστάσεις σε δύσκολο οδικό δίκτυο, επιβαρυμένοι με επιπλέον κόστος, ταλαιπωρία και σπατάλη πολύτιμου χρόνου. Πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση να εγγυηθεί την άμεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών που συναλλάσσονταν μέχρι προσφάτως με το καταργημένο Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος