FOLLOW US: facebook twitter

Στη Μονή Δίβρης εκατό γυναίκες, έφηβοι και παιδιά από το Αφγανιστάν

Ημερομηνία: 15-11-2019 | Συντάκτης:
Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr
-Ήλθον, είδον και απήλθον, μετανάστες από Σομαλία, Ιράκ, Σουδάν στη Ι.Μ. Πορετσού-Παρέμειναν μόνον 6 Σύριοι πρόσφυγες
-Διαμαρτυρία Δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας για έλλειψη ενημέρωσης από το Υπουργείο- Τι ζήτησε ως ανταποδοτικά για την τοπική κοινωνία

Γυναίκες, έφηβοι και έφηβες, μικρά παιδιά αλλά και 5-6 αγόρια άνω των 16 ετών, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί μετανάστες, έφτασαν χθες στην Ιερά Μονή Κάτω Δίβρης με λεωφορεία που έχει μισθώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και θα φιλοξενηθούν στους ξενώνες που έχει παραχωρήσει η Μητρόπολη Ηλείας.

Πρόκειται για εκατόν δυο (102) συνολικά άτομα – μεταξύ αυτών και έγκυες γυναίκες- αρκετοί από τους οποίους ήδη εξέφρασαν αντιδράσεις για τις συνθήκες διαμονής στη Μονή…

Την ίδια σχεδόν ώρα, ακόμα εκατό -100- περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, αφίχθησαν στην Μονή Πορετσού της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας – στα όρια του Νομού με την Αχαΐα- ωστόσο η πλειοψηφία αυτών δεν παρέμεινε καθώς έκριναν πως οι εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες για διαμονή. Στη Μονή παρέμειναν μόνο έξι άτομα Συριακής καταγωγής. Γυναίκες με τα παιδιά τους και έφηβοι, από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Ιράκ και το Κονγκό, δεν αποδέχτηκαν τη φιλοξενία και μεταφέρθηκαν προσωρινά στη δομή της Μυρσίνης.

Στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Παρόντες στην άφιξη των μεταναστών στη Δίβρη, ήταν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Αρβανίτη, στην προσπάθεια τους, να έχουν εικόνα της κατάστασης των φιλοξενούμενων αλλά και της δομής που θα διαμείνουν.

«Κανείς βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ανθρώπινο πόνο και αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι Έλληνες τι σημαίνει» τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος και εξέφρασε τις διαμαρτυρίες του για την έλλειψη ενημέρωσης από το Υπουργείο, από όπου τελικά ενημερώθηκαν μόλις χθες το πρωί, λίγες ώρες δηλαδή πριν την άφιξη των μεταναστών, παρότι αναζητούσαν πληροφορίες μια βδομάδα… «Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι θα μεταφερθούν Σύριοι πρόσφυγες αλλά όλοι τους είναι Αφγανοί, δεν ανήκουν δηλαδή στην κατηγορία των προσφύγων. Επιπλέον, η ΜΚΟ που έχει αναλάβει την προετοιμασία της εγκατάστασης τους εδώ, δεν έχει καταφέρει να οργανώσει, ούτε το χώρο, ούτε τις συνθήκες υποδοχής και φροντίδας που απαιτούνται… Αντίστοιχες συνθήκες μάθαμε ότι υπήρχαν και στη Μονή Πορετσού και σηκώθηκαν και έφυγαν…» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος προσθέτοντας πως η τοπική κοινωνία για να μπορέσει να έχει τη θετική στάση που τη διακρίνει, πρέπει να δει ότι έχουν τηρηθεί όλα τα υπεσχημένα. «Ότι θα ήταν Σύριοι πρόσφυγες, ότι οι συνθήκες θα ήταν τέτοιες ώστε να μην δημιουργούν αντιδράσεις, ότι θα υπάρξει ενίσχυση του Κέντρου Υγείας την οποία και έχουμε ήδη ζητήσει…».

Ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, επισήμανε ακόμα, πως έχουν ζητήσει, μετά τον πρώτο μήνα φιλοξενίας στη Δίβρη που θα σιτίζονται από κέτερινγκ, να τους δοθεί κάποιο βοήθημα ώστε να αγοράζουν τα της διατροφής τους από την τοπική αγορά και να φροντίζονται μόνοι τους ενώ εξέφρασε και την ανάγκη εξασφάλισης της ασφάλειας των κατοίκων αλλά και της ασφάλειας μεταξύ των προσφύγων, ζητώντας την ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού τμήματος που σήμερα έχει μόνο δυο αστυνομικούς. Μάλιστα για αυτό, έχει ενημερώσει και τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Μαρτζάκλη.

Καταλήγοντας έθεσε και ακόμα δυο πολύ βασικά ζητήματα που είναι η στάθμευση πυροσβεστικού οχήματος καθώς και ασθενοφόρου, που το έχουν θέσει για την Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας ότι πέρα από τον τουρισμό με την παρουσία των προσφύγων διαμορφώνονται νέες συνθήκες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος