FOLLOW US: facebook twitter

Στη “μάχη” σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ

Ημερομηνία: 03-06-2022 | Συντάκτης:

Πρεμιέρα για τα ΕΠΑΛ χθες με “διατροφικές συνήθειες και υγεία”

  • Κατανοητά τα χθεσινά θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου


Πρεμιέρα χθες πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων που διαγωνίστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και σύμφωνα με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας, όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα ενώ και τα θέματα που επελέγησαν και αφορούν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία, κρίνονται από τους εκπαιδευτικούς “κατανοητά”.

Στις εξετάσεις, πρώτη μέρα χθες, συμμετείχαν 192 τελικά υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της Ηλείας σε σύνολο 268 που ήταν προγραμματισμένο να δώσουν γραπτώς καθώς 76 μαθητές δεν προσήλθαν στα δυο εξεταστικά κέντρα της Ηλείας.

Τη σκυτάλη, παίρνουν σήμερα 889 Ηλείοι υποψήφιοι που ξεκινούν τη δική τους μάχη για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας ενώ από Δευτέρα θα ακολουθήσουν τα μαθήματα κατεύθυνσης.


Διατροφή- υγεία- περιβάλλον

Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, και αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία, κρίνονται από τους εκπαιδευτικούς “κατανοητά” και για προετοιμασμένους.

Όπως τόνισε η φιλολογική ομάδα του φροντιστηρίου “ΑΛΜΑ”, τα προς εξέταση κείμενα ήταν κατανοητά και οι δραστηριότητες απαιτούσαν την εξοικείωση των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με τη θεωρία, την κατανόηση και την παραγωγή κειμένων.

Σχολιάζοντας τα θέματα των εξετάσεων, σημείωσαν: “Στο πρώτο μέρος του διαγωνίσματος, το μη λογοτεχνικό κείμενο προέρχεται από την ιστοσελίδα του ιδρύματος W.W.F. –ΕΛΛΑΣ και αφορά τη διατροφή σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον. Οι δραστηριότητες σχετίζονταν με τη νοηματική απόδοση ενός αποσπάσματος του κειμένου, τους τρόπους πειθούς, την εύρεση της δομής μιας παραγράφου και τον εντοπισμό συνωνύμων. Στην παραγωγή λόγου ζητήθηκε να γράψουν μια ομιλία σε μαθητικό συνέδριο με επιχειρήματα σχετικά με τη σημασία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών για την υγεία όλων, αντλώντας πληροφορίες από το κείμενο.

Στο δεύτερο μέρος, το λογοτεχνικό κείμενο ήταν απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Στο τέλος νικάω εγώ». Αρχικά, ζητήθηκε να σκιαγραφηθεί ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή και έπειτα να εντοπιστούν σημεία που αφορούσαν το είδος του αφηγητή και συγκεκριμένα εκφραστικά μέσα με το σχολιασμό τους. Στην παραγωγή λόγου καλούνταν να τοποθετηθούν σχετικά με τη στάση ζωής του ήρωα απέναντι στη διατροφή αναπτύσσοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος