FOLLOW US: facebook twitter

Λεφτά μόνο για λίγους, αγνοείται το σχέδιο ανασυγκρότησης-Σύσκεψη υπό τον Τριαντόπουλο για τους πυρόπληκτους

Ημερομηνία: 20-04-2022 | Συντάκτης:

«Η Ολυμπία περιμένει το αναπτυξιακό σχέδιο που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός», δήλωσε ο Κ. Τζαβάρας

-«Τα μεγαλύτερα ποσά ανά δέντρο και η γρηγορότερη διαδικασία ως σήμερα», δήλωσε ο κ. Νικολακόπουλος

-«Πρώτη φορά που οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές δεν παραπέμπονται σε βάθος τετραετίας» τόνισε η κ. Αυγερινοπούλου

Επιμ: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Έντονη κινητικότητα φαίνεται ότι προκάλεσε στην κυβέρνηση η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, για την καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, αφού χθες το αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και οι τρεις «γαλάζιοι» βουλευτές Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υπεγράφη το ΦΕΚ που εγκρίνει επιχορήγηση 20,3 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ για να πληρωθούν προκαταβολές αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους (κατά κύριο επάγγελμα) αγρότες, κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα αναμένεται να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά. Στη Ηλεία αντιστοιχούν τα 5,78 εκατ. ευρώ από τα 20,3 για 417 δικαιούχους.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι πληρωμές των πληγέντων θα ξεκινήσουν ακόμη και από σήμερα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με λογαριασμούς στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν πληρωμές προκαταβολών και για όσους δεν είναι κυρίως αγρότες αλλά έχουν κατεστραμμένες εκτάσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Η προκαταβολή θα είναι στα 50,40 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και στα 33,60 ευρώ ανά δέντρο σε υπόλοιπες κατηγορίες από δενδρώδεις καλλιέργειες, η οποία θα είναι ακατάσχετη. Το συνολικό ποσό αποζημίωσης που θα εισπραχθεί θα είναι αντιστοίχως 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 96 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές καλλιέργειες.

Ο κυβερνητικός παράγοντας ενημέρωσε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, ο υπεύθυνος για την ανασυγκρότηση της Ολυμπίας πρώην Υπουργός Σταύρος Μπένος οι άλλοι δύο βουλευτές του Νομού Διονυσία Αυγερινοπούλου και Κώστας Τζαβάρας.

Ο κ. Νικολακόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για την θετική εξέλιξη αλλά και την ανταπόκριση των αρμοδίων παραγόντων και πρωτίστως του κ. Τριαντόπουλου για να δοθεί τέλος στις καθυστερήσεις που κρατούσαν σε αγωνία τον αγροτικό κόσμο της Ολυμπίας.

Αναφορά έγινε και στην ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Ολυμπίας, με τον κ. Μπένο που ως επικεφαλής του συντονιστικού έργου μίλησε για τους πρώτους σχεδιασμούς και τις παρεμβάσεις. Το Σχέδιο θα ακολουθήσει τα βήματα του μοντέλου-σχεδίου της καμένης Εύβοιας, ωστόσο θα έχει διαφοροποιήσεις και αλλαγές που θα συνδυαστούν με τον ιστορικό πολιτιστικό αγροτικό και τουριστικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.

Ως προς την ανασυγκρότηση της Αρχαίας Ολυμπίας, η κ. Αυγερινοπούλου έθεσε τις προτεραιότητες και τις προτάσεις της για ένα συνεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να συμπεριληφθούν έργα υποδομών και θωράκισης της περιοχής, καθώς και ψηφιακών υποδομών, αλλά και ενταχθούν δράσεις που θα δημιουργήσουν την Ηλεία του μέλλοντος, όπως, επί παραδείγματι, κατάλληλες αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις με την βοήθεια του ΕΟΤ, μιας και η Ολυμπία έχει μεγάλη τουριστική δυναμική.


Κ. Τζαβάρας: «Η Ολυμπία περιμένει το αναπτυξιακό σχέδιο που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ για την καταβολή της κρατικής αρωγής και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πυρόπληκτους της Ηλείας που άρχισαν να καταβάλλονται από χθες σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου και του Διοικητή του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζου. Πλην όμως, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του κ. Υφυπουργού με αντικείμενο συζήτησης την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης ζώνης του νομού, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας τόνισε (μέσω τηλεδιάσκεψης) την ανάγκη της επίσπευσης και των διαδικασιών κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου που θα αξιοποιεί οικονομικά το πολιτισμικό και συμβολικό κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί στο διάβα τον αιώνων στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις επανειλημμένες επισκέψεις του στην Αρχαία Ολυμπία. Χρειαζόμαστε ένα όραμα που, λόγω του οικουμενικού αξιακού και συμβολικού εκτοπίσματος της Αρχαίας Ολυμπίας, θα έχει τη δύναμη να προσανατολίσει σε μια ολιστική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο την Ηλεία αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ένα σχέδιο που θα αφορά και τον Επικούριο Απόλλωνα, την Αρχαία Ήλιδα, την Πάτρα, την Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη, το Άργος και τη Σπάρτη.

Όπως τόνισε ο Ηλείος βουλευτής, η εξαγγελία από τον κ. Σταύρο Μπένο, που συμμετείχε στη σύσκεψη, για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) που σχεδιάζει, είναι πράγματι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα που θα συμβάλει στη βελτίωση των υποδομών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου που έχει ανάγκη η Αρχαία Ολυμπία για να περάσει προς το μέλλον μαζί με ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ενόψει όλων αυτών, σε μια επόμενη φάση, συμφωνήθηκε με δέσμευση του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου να συγκληθεί μια ευρύτερη σύσκεψη φορέων («Διανέοσις», Επιμελητήρια, Αυτοδιοίκηση κοκ), ώστε να τεθούν οι βάσεις για την εκπόνηση του σχεδίου αυτού.

«Καταρχάς χαίρομαι που θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους κατοίκους της Ηλείας και πρέπει να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν. Όμως το μεγάλο ζήτημα είναι το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Ολυμπία, το οποίο δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει καταρτιστεί. Η εξαγγελία για τις ΟΧΕ είναι καλοδεχούμενη αλλά επί της ουσίας επικεντρώνεται στις υποδομές. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί επ΄ουδενί λόγω να υποκαταστήσει την ανάπτυξη που αξίζει στην Ολυμπία. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία και δεν πρέπει να βάζουμε χαμηλά τον πήχυ απέναντι σε μια τόσο μεγάλη και σπουδαία πρόκληση για την Ηλεία και την Πελοπόννησο. Η Ολυμπία αποτελεί ένα κεφάλαιο πολιτιστικό και συμβολικό, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους δυναμικής ανάπτυξης. Όσοι προσπαθούν να περιορίσουν το θέμα της ανάπτυξης σε αυτού του είδους τις παροχές και τις παρεμβάσεις, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο. Η Αρχαία Ολυμπία – και η Ηλεία συνολικά – περιμένει από την Κυβέρνηση να καταρτίσει και να υλοποιήσει το αναπτυξιακό σχέδιο για το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενώπιον όλων στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος