FOLLOW US: facebook twitter

Στη Δικαιοσύνη για τα πορίσματα του ΕΛΓΑ

Ημερομηνία: 25-06-2020 | Συντάκτης:

Στη νομική οδό σχεδιάζουν να προσφύγουν οι παραγωγοί σε Μακρίσια και Καλυβάκια για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες του 2013-14

Τον δρόμο της… δικαιοσύνης αναμένεται να πάρει η υπόθεση των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ που δόθηκαν σε πληγέντες παραγωγούς στα Μακρίσια και στα Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για τις πλημμύρες του 2013 και του 2014. Οι αγρότες της περιοχής έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη δυσαρέσκειά τους για τα πολύ χαμηλά ποσά που δόθηκαν, αλλά κα για τον αποκλεισμό της πλειονότητας των πλημμυρόπληκτων, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΕΛΓΑ για πορίσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών για όσους παραγωγούς θέλουν να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Γιώργος Παρασκευόπουλος, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις και ότι πρόθεση των πληγέντων παραγωγών είναι να διεκδικήσουν το δίκιο τους νομικά, ωστόσο ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Καλυβακίων, Πάνος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι αγρότες της περιοχής είναι έντονα δυσαρεστημένοι από τα τελικά πορίσματα του ΕΛΓΑ, αφού οι περισσότεροι έμειναν εκτός, ενώ όσοι πήραν χρήματα, ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που περίμεναν.

«Εξετάζουμε την προσφυγή στη δικαιοσύνη για να δικαιωθούμε, διότι στα Καλυβάκια πήραν αποζημιώσεις μόλις τρία άτομα από τους συνολικά 28 που είχαν κάνει αίτηση και στα Μακρίσια μόλις 12. Και αυτοί που πληρώθηκαν, πήραν ψίχουλα, ούτε το ένα δέκατο από αυτά που έπρεπε να πάρουν. Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο για το δίκιο μας», είπε.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου, Παναγιώτης Γριβάκης εξέφρασε εκ νέου τη δυσαρέσκεια του για την ασαφή και αόριστη απάντηση που έδωσε προσφάτως το υπουργείο και τόνισε ότι οι παραγωγοί της περιοχής έχουν ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα για τις καλλιέργειές τους και σχεδόν κάθε χρόνο υφίστανται ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, δίχως να αποζημιώνονται επαρκώς.

[]

«Όλοι οι παραγωγοί στα Μακρίσια και στα Καλυβάκια έχουν προβεί σε τεράστια έξοδα για την κορμοδέτηση και για τη γενικότερη προετοιμασία των εκτάσεών τους, ώστε να δεχθούν τα νέα φυτά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έπαιρναν την αποζημίωση. Η παραγωγή αυτή τη στιγμή είναι μειωμένη σχεδόν 80% στην περιοχή, κυρίως στα εσπεριδοειδή. Άλλοι παραγωγοί είτε κορμοδέτησαν είτε εκρίζωσαν, με συνέπεια να χρωστάνε σήμερα μεγάλα ποσά σε φυτώρια και να μην μπορούν να ανταποκριθούν», τόνισε  κ.Γριβάκης και πρόσθεσε ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να προασπίσει τα συμφέροντα των πληγέντων παραγωγών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος