FOLLOW US: facebook twitter

Στεγαστικά δάνεια: «Ξεπαγώνουν» άμεσα με «ισχυρά» μπόνους για τους συνεπείς

Ημερομηνία: 08-05-2019 | Συντάκτης:

Ξεκλειδώνει πάλι η αγορά των στεγαστικών δανείων, ενώ έρχονται και χαµηλότερα -αλά καρτεπιτόκια για τους συνεπείς δανειολήπτες. Μάλιστα, οι νέες χορηγήσεις θα «τρέχουν» µε ετήσιο ρυθµό 40% για την επόµενη τριετία, σύµφωνα µε την Τράπεζα Πειραιώς. Χθες,  στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, στις νέες συνθήκες αναφορικά µε τη χρηµατοδότηση των ιδιωτών και τόνισαν πως η Πειραιώς σκοπεύει να δώσει δυναµικό «παρών» στις νέες εκταµιεύσεις, µε στόχο να χορηγεί 1 στα 3 νέα δάνεια της αγοράς. Μάλιστα, η τράπεζα υιοθετεί νέο µοντέλοτιµολόγησης (ύψος επιτοκίου), λαµβάνοντας υπόψη το συνολικό προφίλ και τη συµπεριφορά του κάθε πελάτη, επιβραβεύοντας µε χαµηλότερο επιτόκιο τους συνεπείς. Σύµφωνα µε την Πειραιώς, η εικόνα στην αγορά ακινήτων αλλάζει, µε τις επενδύσεις σε ακίνητα να προσεγγίζονται πλέον ως αποδοτικότερες σε σχέση, για παράδειγµα, µε τις προθεσµιακές καταθέσεις, ενώ οι χαµηλέςτιµές καθιστούν τα ακίνητα ελκυστική επένδυση.

Θετική δυναµική

Ειδικότερα, πέρυσι στο σύνολο της αγοράς τα δάνεια στέγης -µαζί µε το πρόγραµµα «Εξοικονόµηση κατ’ Οίκον»- ήταν αυξηµένα κατά 35%, τα καταναλωτικά περίπου κατά 40% και τα δάνεια προς τις µικρές/µεσαίες περίπου κατά 50%, καθώς δόθηκαν συνολικά 1,55 δισ. ευρώ νέα δάνεια (400 εκατ. στεγαστικά, 500 εκατ. καταναλωτικά και 650 εκατ. ευρώ σε µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις).

«Η αγορά αναµένεται να διατηρήσει για την επόµενη τριετία τη θετική δυναµική της, αυξάνοντας τις νέες χορηγήσεις από έτος σε έτος κατά 40%, σε συνδυασµό µε την περαιτέρω βελτίωση των οικονοµικών συνθηκών και ιδιαίτερα την αναµενόµενη αύξηση της αγοράς αυτοκινήτων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών και τη συνεχιζόµενη αύξηση των τιµών των ακινήτων, στοιχείο το οποίο κινητοποιεί τις αγορές» σηµείωσε ο κ. Γραµµατικός και συµπλήρωσε πως αυξάνεται η ζήτηση δανείων από ιδιώτες, «κυρίως λόγω της βελτίωσης των οικονοµικών συνθηκών αλλά και της ανάγκης για κάλυψη συσσωρευµένων καταναλωτικών και στεγαστικών αναγκών της τελευταίας 8ετίας».

Ταυτόχρονα, η βελτίωση των προοπτικών σε κλάδους όπως ο τουρισµός, ο πρωτογενής τοµέας, η µεταποίηση, οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, οι καινούργιες τεχνολογίες αυξάνει τη ζήτηση για νέες χορηγήσεις. Τα ευρωπαϊκά προγράµµατα, επίσης, αποτελούν σηµαντικό παράγοντα αναθέρµανσης της αγοράς. Το 2018 ανακοινώθηκαν δράσεις µέσω ΤΕΠΙΧ Ι (ενδιάµεσο) προϋπολογισµού 384 εκατ., µέσω COSME 500 εκατ. και µέσω ΕΣΠΑ 700 εκατ. ευρώ.

Κατά το 2019 έχουµε την έναρξη του ΤΕΠΙΧ ΙΙ µε προϋπολογισµό 915 εκατ., συνέχιση του προγράµµατος COSME και συνέχιση του ΕΣΠΑ µε επιπλέον προϋπολογισµό 860 εκατ. Σηµειώνεται ότι ειδικά για το ΕΣΠΑ ο συνολικός προϋπολογισµός της περιόδου 2016-2019 ανέρχεται σε 2,64 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 6 στα 10 δάνεια και πιστώσεις που χορηγούνται από τις τράπεζες εντάσσονται σε κάποιο από τα παραπάνω προγράµµατα.

Τα στελέχη της Πειραιώς σηµείωσαν πως την τελευταία διετία οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν (2017 vs 2016: 15,3% και 2016 vs 2015: 11%), µε παράλληλη αύξηση των τιµών ακινήτων πανελλαδικά κατά 1,7% το 2018, σε σχέση µε το 2017, και 2,4% στην Αττική, ενώ πέρυσι και τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 8,4%.

Οι οικοδοµικές άδειες εµφάνισαν αύξηση 16% και σηµειώθηκε ενίσχυση των αποδόσεων ακινήτων (τιµή/ενοίκιο) από το 68,3% στο 72,5% µεταξύ 2016 και 2018. Το χαµηλό κόστος απόκτησης των ακινήτων σε σχέση µε την αύξηση της απόδοσης των ενοικίων (σε σχέση, π.χ., µε τις προθεσµιακές καταθέσεις) τα καθιστά και πάλι ελκυστική επένδυση. Πέρυσι είχαµε αύξηση αυτών των επενδύσεων κατά 17,2%, ενώ και η εκµετάλλευση κατοικιών µέσω Airbnbδηµιουργεί ευκαιρίες για χορήγηση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση ή και την επισκευή κατοικιών.

«Πελάτες µε αποταµιεύσεις φαίνεται να επιθυµούν να επενδύσουν σε κάποιο ακίνητο, σε συνδυασµό µε κάποιο δανεισµό. Επιπλέον, πελάτες που µέχρισήµερα αγόραζαν µόνο µε µετρητά, αλλά λόγω των κοινωνικών συνθηκών επιθυµούν να µη διαθέσουν το σύνολο των αποταµιεύσεών τους σε επενδύσεις ακινήτων, επιλέγουν µε αυξητικό ρυθµό τον δανεισµό» σηµείωσαν τα στελέχη της Πειραιώς. Για φέτος η Πειραιώς θα χορηγήσει προς τις µικρές και τις µεσαίες επιχειρήσεις νέα δάνεια άνω των 300 εκατ. ευρώ (από 250 εκατ. ευρώ τη διετία 2017-2018).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος