FOLLOW US: facebook twitter

Στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ: Τρία κριτήρια «ξεκλειδώνουν» την επιδότηση των δόσεων

Ημερομηνία: 12-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Με τρία βασικά κριτήρια θα εντάσσονται οι δανειολήπτες του τέως Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας στην επιδότηση των δόσεων αποπληρωµής του τραπεζικού στεγαστικού δανείου τους. Σύµφωνα µε τη νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε ως τροπολογία και ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή, εισάγεται νέο σχήµα επιδότησης των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν από τράπεζες µε επιδότηση του επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ.

Στόχος της εν λόγω ρύθµισης είναι να τακτοποιηθούν και οι δανειολήπτες που είχαν λάβει τραπεζικό στεγαστικό δάνειο µε επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισµό, µετά τη ρύθµιση που έχει γίνει και ήδη «τρέχει» για όσους έλαβαν δάνειο αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια του Οργανισµού. Αναλυτικά, η νέα νοµοθετική ρύθµιση αφορά όσους εργαζοµένους έλαβαν έως και το 2014 δάνεια από τράπεζες, τα οποία προορίζονταν για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας, την αποπεράτωση, την επέκταση ή την επισκευή υπάρχουσας κατοικίας και ο τ. ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο.

Με το πλαίσιο αυτό δανειοδοτήθηκαν 120.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 45.000 εξακολουθούν να οφείλουν. Σε αυτούς τους δανειολήπτες στοχεύει η τροπολογία, καθώς προβλέπει την επιδότηση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων από τον ΟΑΕΔ -που έχει καταστεί καθολικός διάδοχος του τ. ΟΕΚ– µέσω του Ενιαίου Λογαριασµού για την εφαρµογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Σύµφωνα µε τη ρύθµιση, τα βασικά κριτήρια ένταξης στην επιδότηση είναι:

-Το εισόδηµα

-Η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας

-Το ύψος των καταθέσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος