FOLLOW US: facebook twitter

Στάβλους, θερμοκήπια, αποθήκες επιδοτούνται με 500 εκατ. ευρώ

Ημερομηνία: 22-05-2020 | Συντάκτης:

Από την νέα φάση του αναπτυξιακού νόμου-Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

Eξοπλισµός άρδευσης, σταβλικές εγκαταστάσεις, net metering, θερµοκήπια, ξηραντήρια, αποθήκες, παγολεκάνες, αµελκτικά, ψυγεία και άλλες επενδύσεις του πρωτογενή τομέα χωράνε στις διατάξεις των δύο νέων προκηρύξεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, του Αναπτυξιακού Νόμου.

Πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, των οποίων η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά εντός της τρέχουσας βδομάδας και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.

Δικαιούχοι, από τον πρωτογενή τομέα, κρίνονται επιχειρήσεις, οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί.

Και τα δύο καθεστώτα, καλύπτουν επενδύσεις που αφορούν κτιριακές ανάγκες και τον εσωτερικό τους εξοπλισµό, αρδευτικό εξοπλισµό, net-metering ενώ τρακτέρ, παρελκόµενα, αγορά ζώων και φυτικού κεφαλαίου δεν επιδοτούνται. Για παράδειγµα, µία αγροτική επιχείρηση µπορεί να επιδοτηθεί για να κατασκευάσει ένα θερµοκήπιο και παράλληλα να εγκαταστήσει και σύστηµα γεωθερµίας για τις ανάγκες κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών. Η ίδια επιχείρηση, έχει το δικαίωµα να φτιάξει µέσα στο ίδιο σχέδιο εγκαταστάσεις προετοιµασίας προϊόντων για πρώτη πώληση όπως ψυγεία, ξηραντήρια, διαλογητήρια, πλυντήρια και συσκευαστήρια.

Επιδοτούνται και οι κτηνοτρόφοι

Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους εδώ δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως (αιγοπροβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι, χοιροτρόφοι αλλά και πτηνοτρόφοι και µελισσοκόµοι) να επιδοτηθούν. Σε αυτή την περίπτωση έχουν την επιλογή να κατασκευάσουν, να επεκτείνουν ή να εκσυγχρονίσουν µία σταβλική εγκατάσταση και παράλληλα να αγοράσουν και ό,τι χρειάζεται επιπλέον για τη λειτουργία της, όπως: αµελκτικά συγκροτήµατα, ταινίες µεταφοράς, σιλό αποθήκευσης ζωοτροφών, συγκροτήµατα παραγωγής ζωοτροφών, συγκροτήµατα θέρµανσης και δροσισµού, ταΐστρες, ποτίστρες, αποτεφρωτήρες κ.ά. Σηµειώνεται εδώ ότι σε όλες τις περιπτώσεις επιδοτείται και το µισθολογικό κόστος τυχόν νέων θέσεων εργασίας που δηµιουργούνται από την επένδυση.

Πηγή: agronews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος