FOLLOW US: facebook twitter

“Γιορτάζουμε ξεχασμένοι από την Πολιτεία”: Στατική διαμαρτυρία των ξεναγών στην Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού

Ημερομηνία: 23-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Σεβόμενοι τα πρωτόκολλα COVID-19, ξεναγοί  της Ηλείας και μέλη του σωματείου διπλωματούχων ξεναγών, γιόρτασαν την Κυριακή  την Παγκόσμια Ημέρα ξεναγού με ένα διαφορετικό τρόπο,  μια μικρή εκδήλωση διαμαρτυρίας στο χώρο στάθμευσης κάτω από το Παλαιό Μουσείο της Ολυμπίας.  Αντίστοιχες διαμαρτυρίας έγινα έξω απ άρκετούς αρχαιολογικούς χώρους σε διαφορα σημεία και πόλεις της χώρας.

Όπως τόνισαν οι ξεναγοί “άλλες χρονιές ήταν μέρα χαράς για εμάς και προσφοράς. Στην Αθήνα 10 χρόνια τώρα διοργανώναμε το κυνήγι του θησαυρού προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις μέσα από ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους”, ωστόσο οι καταστάσεις με την πανδημία άλλαξαν και οι ξεναγοί εδώ και ένα χρόνο στερήθηκαν τη δουλειά τους και το 2020 ήταν η πιο καταστροφική χρονιά στην ιστορία του κλάδου.

Η ξεναγός Μελίνα Αθανασοπούλου  που συμμετείχε στην  εκδήλωση διαμαρτυρίας της Ολυμπίας ανέφερε ότι “Φέτος όλα είναι διαφορετικά η πανδημία μας στέρησε τη δουλειά μας που τόσο αγαπάμε με κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία  και δυστυχώς το κράτος μας αγνόησε και δεν μας στήριξε για ολόκληρη χρόνια πλήρους ανεργίας μας έδωσε μόνο 1868 ευρώ. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί όμως δεν παραδίδουμε τα όπλα.  Γι αυτό και  πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση  και στην Αρχαία Ολυμπία, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, για να δηλώσουμε πως είμαστε εδώ περήφανοι για το επάγγελμά μας για να θυμίσουμε στους αρμόδιους ότι ζητάμε το αυτονόητο:  στήριξη σε αυτή τη δυσκολη στιγμή της ζωής μας και του επαγγέλματός μας”

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα που στέκονται

Τόνισαν ακόμα οτι “οι ξεναγοί είναι ξεχασμένοι από την Πολιτεία, καθώς για τους ξεναγούς, διαγράφηκαν οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2020, και αποζημίωση ειδικού σκοπού θα δοθεί μόνο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι, το καταστροφικό 2020 κατά το οποίο οι Ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου, κλείνει με ενίσχυση για αυτούς, 1.868 ευρώ για ενάμιση χρόνο. Ένα ποσό χαμηλότερο και από αυτό ακόμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη στιγμή που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για το ίδιο διάστημα, οι Ξεναγοί ενισχύθηκαν με 7000 ως 19000 ευρώ. – Οι επαγγελματίες ξεναγοί έχουν ενισχυθεί με μοναδικά ένσημα αυτά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2020 (δηλαδή με 50 ένσημα για όλο το 2020). Θα είμαστε ο μοναδικός κλάδος στην Ελλάδα που δε θα δικαιούται επίδομα ανεργίας στο τέλος του 2021. Οι Ξεναγοί λόγω ειδικής διάταξης λαμβάνουν 2 μήνες επίδομα ανεργίας με 100 ένσημα και 3 μήνες με 200 ένσημα.”  Γι αυτό και ζητούν την αυτονόητη στήριξη της κυβέρνησης ως πρεσβευτές του  αρχαίου ελληνικού πολιτισμού της χώρας μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος