FOLLOW US: facebook twitter

Σταθμός το Λονδίνο για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με σφραγίδα Ηλείας!

Ημερομηνία: 04-07-2022 | Συντάκτης:

Ο Αμαλιαδίτης σκηνοθέτης, Χ. Κοντοπανάγος παρέλαβε ως παραγωγός βραβείο για το σενάριο του Β. Μπουντούρη «Για δύο δεκάρες» την «Τιμητική Διάκριση» του 15ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου



Το έναυσμα για να γυριστεί εξ’ ολοκλήρου στην Ηλεία με Ηλειακή σφραγίδα, η πρώτη κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους με ότι αυτό συνεπάγεται, έδωσε το 15ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 9 Ιουνίου 2022! Ο βραβευμένος στον ίδιο διαγωνισμό με το βραβείο κοινού Αμαλιαδίτης σκηνοθέτης, 8 χρόνια μετά την επιτυχημένη πορεία της μικρού μήκους ταινίας του «Τιμολόγιο» παρευρέθηκε στην τελετή απονομής για να παραλάβει ως παραγωγός αυτή τη φορά, την Τιμητική Διάκριση (Honorable Mention) για το σενάριο του διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη Βασίλη Μπουντούρη «Για δυο δεκάρες». Ο Βασίλης Μπουντούρης με 7 ταινίες μεγάλου μήκους και μια διεθνή πολυβραβευμένη καριέρα στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο αλλά και την συγγραφή, εμπιστεύτηκε τον Χαράλαμπο Κοντοπανάγο και την νεοσύστατη εταιρεία του για να την παραγωγή του τελευταίου του σεναρίου με επίκεντρο την Αμαλιάδα και την Ηλεία.

Η τελετή απονομής των βραβείων του 15ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου, ενός πολιτιστικού θεσμού με διεθνή αναγνώριση, το οποίο γιόρτασε φέτος τα 15 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του στον καλλιτεχνικό χώρο της πρωτεύουσας της Μ. Βρετανίας, προσφέροντας συνεχή στήριξη και προβολή της Ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και αποτελώντας το σημείο συνάντησης και διάδρασης των Ελλήνων κινηματογραφιστών με ένα διεθνές κοινό, πραγματοποιήθηκε, στον χώρο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

Με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του φεστιβάλ Χρήστο Προσύλη

Ο Χαράλαμπος Κοντοπανάγος παραλαμβάνοντας την Τιμητική Διάκριση για το σενάριο του Βασίλη Μπουντούρη «Για δυο δεκάρες κατά την διάρκεια της απονομής δήλωσε: «Παραλαμβάνω αυτό το βραβείο για λογαριασμό του καταξιωμένου σκηνοθέτη Βασίλη Μπουντούρη που με εμπιστεύτηκε ως παραγωγό για να ξεκινήσω την πορεία αυτού του σεναρίου για να γίνει ταινία.

Θέλω να ευχαριστήσω το φεστιβάλ και τον Βασίλη Μπουντούρη που ήρθε κάτω στην Ηλεία, στον Σταφιδόκαμπο και μας έμαθε κινηματογράφο και δύο χρόνια μετά ήρθαμε εδώ παίρνοντας το βραβείο Κοινού για την πρώτη ταινία μικρού μήκους που είχα κάνει, το «Τιμολόγιο», η οποία είχε στη συνέχεια μία καλή πορεία στα διεθνή φεστιβάλ.

Με τον Πρέσβη στο Λονδίνο Ιωάννη Ραπτάκη

Έτσι, όταν ο Βασίλης Μπουντούρης μου εμπιστεύτηκε το σενάριό του, ήθελα να το στείλω σε αυτό το φεστιβάλ που για μένα ήταν μία μεγάλη τιμή και ένα γούρι. Και πιστεύω ότι αυτό το βραβείο, το οποίο μπαίνει στην σειρά με τα βραβεία που έχει ο Βασίλης αλλά είναι η δική μου αρχή ως παραγωγός για να κάνουμε το δικό του σενάριο μια ταινία την οποία σίγουρα θα φέρουμε εδώ, για να την δείτε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.»

Χ. Κοντοπανάγος: “Φιλοδοξούμε να κάνουμε το όραμα, πράξη

Ο Χαράλαμπος Κοντοπανάγος μιλώντας στην Πρωινή γι αυτήν την διάκριση και την σημασία της για την Αμαλιάδα και την Ηλεία, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του αναφέροντας:, «είναι μία σημαντική στιγμή γιατί από Λονδίνο, ξεκινάει η προσπάθεια για να γυριστεί εξ’ ολοκλήρου στην Ηλεία η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους. Ο σκοπός και η δουλειά μας είναι να μην χρησιμοποιηθεί η Ηλεία ως ντεκόρ μίας ταινίας, γεγονός που αφήνει πίσω του πολύ λίγα οφέλη πέραν κάποιας τουριστικής προβολής, αλλά ως παραγωγός τόπος με συμμετοχή όσο περισσότερο γίνεται: ηθοποιών, καλλιτεχνών γενικότερα (σκηνικά, κοστούμια, make up, hair styling κ.α.), τεχνικών (ηλεκτρολόγοι, βαφείς, ξυλουργοί κ.α.), αλλά και όλου του κομματιού της παραγωγής που δεν φαίνεται μπροστά από τις κάμερες και αφορά σε μετακινήσεις, διαμονή, catering, και πολλές πολλές άλλες υπηρεσίες και προϊόντα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή μίας ταινίας.

Είναι ένα σημαντικό εγχείρημα που εάν καταφέρουμε να στηριχθεί και ευοδωθεί θα έχει να προσφέρει στον τόπο και δεν αναφέρομαι σε θέματα τουριστικής προβολής αλλά παραγωγικής ανάπτυξης. Είναι ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι αυτό που ξεκινάμε αλλά το πρώτο βήμα που έγινε στο Λονδίνο μας δίνει την δύναμη να βάλουμε τα δυνατά μας, να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που ήδη γνωρίζουμε αλλά και αυτά που κρύβονται στην πορεία μπροστά μας, για να γίνει αυτό το όραμα μια πράξη που θα αφήσει ένα αποτύπωμα τουλάχιστον στην πολιτιστική διαδρομή αυτού του τόπου.»

Με τον δημοσιογράφο Θανάση Γκαβό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος