FOLLOW US: facebook twitter

Στάθης Καννής: Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Πύργου-«Ακέραιη η ευθύνη του δημάρχου για την καθυστέρηση»

Ημερομηνία: 20-02-2019 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Πύργου έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα της πορείας του έργου της ανάπλασης της κεντρικής πλατείαςΣάκη Καράγιωργα του Πύργου,με συνολική δημόσια δαπάνη 2.680.000 ευρώ. Αυτό βέβαια που μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι το έθεσε επιτιθέμενος και όχι απολογούμενος.

Από τις18-4-2018 με άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Tύπο, επισήμανα ότι έπρεπε να εφαρμοστεί η υποχρεωτική από τον νόμο (Υ.Α. οικ. 26804/2011) -και την κοινή λογική- διαδικασία διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (μελετών ή σχεδίων ιδεών), άλλως θα ετίθετο σε σοβαρό κίνδυνο η ομαλή εξέλιξη του έργου. Σύντομα, η άποψή μου αυτή επιβεβαιώθηκε τόσο από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής όσο και από το ΤΕΕΗλείας. Ακολούθως,η αίτηση χρηματοδότησης απορρίφθηκεαπό την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λαμβάνοντας την τιμή «μηδέν» (0) σε ένα από τα προαπαιτούμενα κριτήρια, γεγονός που, εκτός των άλλων, φανερώνει την προχειρότητα της πρότασης. Ούτε τότε ο Δήμαρχος άλλαξε στάση. Συνέχισε να χάνει χρόνο και να αγνοεί επιδεικτικά τα αρμόδια όργανα. Έξι μήνες αργότερα, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΚΑ, σε συνεδρίασή του στις 31-10-2018,επαναλαμβάνει τις ίδιες παρατηρήσεις για τη νομιμότητα του έργου,υποδεικνύοντας τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Την επόμενη ημέρα, πάλι με δημόσια παρέμβασή μου, έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου.

Hπροκλητική εμμονή της δημοτικής αρχής να μην τηρήσει την παραπάνωδιαδικασία, μόνο ερωτήματα μπορεί να εγείρει.Το έργο πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει σωστά. Είναι αδιανόητο ο Δήμος Πύργου να αρνείται να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη πρόταση από λειτουργική, αισθητική και τεχνική άποψη για μία εμβληματική περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής πλατείας Σάκη Καράγιωργα και το λόφο του Επαρχείου. Ο ιστορικός αυτός τόπος αναφοράς είναιτοπόσημο και σύμβολο για την πόλη μας.

Ας παραδειγματιστείο Δήμαρχος από τον Δήμο Τρικκαίων, που για την ανάπλαση της αντίστοιχης κεντρικής του πλατείας, διενήργησε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, στον οποίο κατατέθηκαν 18 (!) μελέτες, που αξιοποιήθηκαν από τον Δήμο για την άρτια υλοποίηση του έργου. Εκτός αν νομίζειότι η μελέτη 6 (!) σελίδων που κατέθεσε ο Δήμος Πύργου είναι αρκετή για ένα έργο συνολικής δαπάνης 2.680.000 ευρώ, που θα αποτυπώνει και θα χαρακτηρίζει την εικόνα της πόλης μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Αν δεν μπορούν να απορροφήσουν το εν λόγω ποσό για το συγκεκριμένο έργο, να το αξιοποιήσουν για τις πύλες εισόδου της πόλης μας, το Μανωλοπούλειο, το Πάρκο Ξυστρή,τις παραμελημένες συνοικίες μας και τόσα άλλα απαραίτητα έργα ουσίας,τη στιγμή που ο Δήμος βουλιάζει στον μαρασμό και τα προβλήματα.

Ο Δήμαρχος, λοιπόν, αντί να προσπαθεί να αποσείσει από πάνω του τηνΑΚΕΡΑΙΗ ΕΥΘΥΝΗπου φέρει για την καθυστέρηση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Πύργου, ας ασκήσει τα καθήκοντά του τους λίγους μήνες της θητείας που του απομένει, χωρίς να δημιουργεί βάρη για την επόμενη δημοτική αρχή.

Όσο για τις προσωπικές επιθέσεις που μου απηύθυνε αποδεικνύουν την αγωνία του και αναδεικνύουν ότι έχει αντιληφθεί ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος του ιδίου και των διάδοχων σχημάτων της παράταξής του.

Στάθης Καννής

Δικηγόρος

Υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ