FOLLOW US: facebook twitter

Στάση πληρωμών στα έργα του ΕΣΠΑ – Μαύρα Χριστούγεννα για τον τεχνικό κόσμο

Ημερομηνία: 09-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

-«Δεν πληρώνονται ούτε έργα που έχουν ολοκληρωθεί», τονίζει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Β. Αϊβαλής
-«Θα κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημ. Έργων Ηλείας, Ν. Διάκος


 

Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας έχουν περιέλθει οι τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, καθώς το κράτος δεν εγκρίνει πληρωμές σε έργα δημόσια ή συγχρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ.

Οι αντιδράσεις των εργοληπτικών οργανώσεων εντείνονται συνεχώς, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους. Αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γίνεται αντιληπτό πως οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε συρρίκνωση ή ακόμα και παύση λειτουργίας.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, ακόμα και για έργα που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν πιστοποιηθεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν καταβάλλουν τις πληρωμές στις εταιρείες.

«Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλή, διότι ακόμα και σε έργα που έχουν υλοποιηθεί και έχουν πιστοποιηθεί, έχουν υποβληθεί δηλαδή και τα δικαιολογητικά, για την καταβολή των χρημάτων, δεν προχωρούν οι πληρωμές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εταιρείες να έχουν τεράστιο άνοιγμα και να μην μπορούν να πληρώσουν προμηθευτές και εργαζόμενους χρονιάρες μέρες. Λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση των υλικών που έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες –και όχι μόνο- καταλαβαίνεται ότι είναι εγκλωβισμένες και χωρίς ρευστότητα»

Το φαινόμενο της στάσης πληρωμών προκειμένου να μη φουσκώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό «έχει γενικευτεί σχεδόν σε όλα τα έργα, σύμφωνα με τις πολυάριθμες και έντονες διαμαρτυρίες από τις εταιρείες-μέλη μας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σταματήσει οι πληρωμές τους από το ΠΔΕ, τόσο στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος όσο και στο αμιγώς εθνικό σκέλος», τονίζεται σε νέα επιστολή που έστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο.

Τον χορό των διαμαρτυριών είχε ανοίξει από τον Νοέμβριο η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) που κατήγγειλε ότι η στάση πληρωμών, η οποία «αφορά έργα που εξελίσσονται σε όλη τη χώρα, έργα που είναι ενταγμένα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και υλοποιούνται με τη συνδρομή σημαντικών πόρων», οδηγεί τις εργοληπτικές επιχειρήσεις σε αδυναμία «να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο έναντι των προμηθευτών και των εργαζομένων, όσο και έναντι της Πολιτείας (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις)».

«Ασυνεπές ξανά το κράτος, στον δρόμο οι εργολήπτες»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ηλείας, Νίκος Διάκος, σε πρόσφατη επιστολή του τόνισε ότι το κράτος είναι ασυνεπές απέναντι στους εργολήπτες, καθώς έχει οδηγήσει την κατάσταση σε στάση πληρωμών.

«Γυμνό, ασυνεπές πάλι το κράτος, στον δρόμο οι εργολήπτες. Η συμπεριφορά του, που καταδικάζει όλο και πιο συχνά τον κοινωνικό ιστό σε αποσύνθεση και το έθνος σε οπισθοδρόμηση (…) Νέα στάση πληρωμών, νέος παροπλισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ξέφυγαν από τις συμπληγάδες των παρατεταμένων κρίσεων, νέοι άνεργοι στην αγορά, καινούργιος κύκλος κρίσης της διάδοχης κατάστασης των τεχνιτών των τεχνικών εταιρειών, μέχρι την απογύμνωσή τους και επιστροφή στην δεκαετία του ‘60. Συμβαίνει δηλαδή τώρα στον τεχνικό κόσμο, αυτό που γίνεται όταν ένα καμένο πευκοδάσος ξανακαίγεται πριν συμπληρώσει δεκαετία και δεν ξαναβλαστάνει. Ο τεχνικός κόσμος “κάηκε” παρατεταμένα από το 2005 μέχρι και σήμερα. Οι νεότεροι έφυγαν, οι παλαιότεροι έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης και οι μαθητές τους έμειναν ανειδίκευτοι. Οι τεχνικές εταιρείες απογυμνώθηκαν οικονομικά και τεχνικά με απόλυτη την ευθύνη αυτού του αφερέγγυου κράτους μπαταχτσή που κοσμούμε με την παρουσία μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα έξοδα τρέχουν και οι πληρωμές… αγνοούνται.

«Αντί για δώρα η κεντρική κυβέρνηση μιλάει μόνο για το πώς θα “στύψει” τους Έλληνες πολίτες. Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας, η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι τόσες άλλες ρυθμισμένες υποχρεώσεις και η κεντρική κυβέρνηση χτυπάει καμπανάκι για την έγκαιρη πληρωμή τους, αλλά τηρεί σιγή ιχθύος για τις οφειλές της προς τους πολίτες. Kαι θα έχει μετά να πει ότι οι οφειλές προς το δημόσιο αυξήθηκαν γιατί οι πολίτες δεν προσήλθαν στα “γκισέ”. Αλλά πώς να προσέλθουν αφού η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική της μοιρασιάς Καραγκιόζη και Χατζηαβάτη. Τα δικά της δικά της και τα δικά μας δικά της. Πληρώστε τώρα πριν γίνουμε Τουρκία. Εκεί τα λεφτά δεν φτάνουν για να ζήσεις, εδώ τα λεφτά δεν φτάνουν συνήθως στον προορισμό τους και είναι χειρότερο από τα λίγα, που δεν φτάνουν για να ζήσεις και αγωνίζεσαι να τ΄ αυξήσεις», σημειώνει στην ανοιχτή επιστολή του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος