FOLLOW US: facebook twitter

Σταματάνε τα μισά τακτικά χειρουργεία!

Ημερομηνία: 24-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Υγεία

-Άμεση η εφαρμογή της εγκυκλίου Γκάγκα στο Νοσοκομείο Πύργου
-Έκκληση για εμβολιασμό από την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκ. Γιατρών Πύργου, Αγγ.Σαραντοπούλου


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Όλο και πιο αισθητές γίνονται οι επιπτώσεις του νέου ισχυρού «κύματος» της πανδημίας και στη δημόσια Υγεία της Ηλείας, αφού πλέον θα γίνονται τα μισά από τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία. Ο διοικητής Χρ. Χριστόπουλος προχώρησε στην εφαρμογή της εγκυκλίου που απέστειλε στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, για μείωση των τακτικών χειρουργείων έως και 80%, αποφασίζοντας ωστόσο τη μείωση στο 50% σε πρώτη φάση και διευκρινίζοντας ότι η μείωση αφορά αποκλειστικά τα τακτικά χειρουργεία και όχι τα έκτακτα.

Η χειρουργός και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, χτύπησε ηχηρό «καμπανάκι» με δηλώσεις της στην «Πρωινή», επισημαίνοντας ότι κάθε αναβολή χειρουργείου δεν συνιστά θετική εξέλιξη, αποκαλύπτοντας αθέατες ως τώρα επιπτώσεις της πανδημίας στην Υγεία των πολιτών.

«Πέρυσι, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, άνθρωποι που είχαν προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση, φοβήθηκαν μην κολλήσουν τον ιό και την ανέβαλαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να έρθουν για χειρουργείο μετά από κάποιους μήνες με βεβαρημένη υγεία εξαιτίας της αναβολής αυτής, για αυτό και το καλοκαίρι είχαμε σχεδόν διπλάσια χειρουργεία. Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος, είναι ότι ένα χειρουργείο σε ασυμπτωματικό ασθενή σε σχέση με κάποιον που έχει συμπτώματα και πρέπει να χειρουργηθεί, παρατείνει τη νοσηλεία και την αποθεραπεία. Καταλαβαίνετε ότι σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή, κάθε διαθέσιμη κλίνη έχει πολύ μεγάλη σημασία», εξήγησε η κ. Σαραντοπούλου και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, γιατί οι εμβολιασμένοι που νοσούν, το περνάνε πολύ πιο ήπια και μειώνουν τις πιθανότητες νοσηλείας. Επίσης, πρέπει να αποτρέψουμε την εξέλιξη να μετατραπεί το νοσοκομείο αποκλειστικά για covid, γιατί υπάρχουν ασθενείς και με άλλα νοσήματα που πρέπει οι γιατροί να αντιμετωπίσουν. Ακόμα και η αναβολή ενός τακτικού χειρουργείου δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη, γιατί κάθε χειρουργείο –με εξαίρεση την πλαστική χειρουργική- δεν παύει να είναι θεραπευτικό», τόνισε προσθέτοντας ότι πλέον δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας.

«Καταλαβαίνω ότι πέρυσι τέτοια εποχή δεν ξέραμε τι γίνεται, δεν είχαμε ακόμα εμβόλιο, οπότε είναι λογικό ο κόσμος να ήταν επιφυλακτικός. Τώρα όμως δεν υπάρχει πλέον αυτή η δικαιολογία», τόνισε.

Ανέφικτη η λειτουργία MEΘ-COVID

Την ίδια στιγμή τα νσοκομείας της Πάτρας εξαντλούν τις δυνατότητες που έχουν στη νοσηλεία covidπεριστατικών,ακόμα και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στο Πανεπιστημιακό νοσκομείο του Ρίου νοσηλεύονταν μέχρι χθες το πρωί 88 ασθενείς στην κλινική και δεκατρείς διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Στον Στον «Άγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν χθες 61 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και 9 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Στο Νοσοκομείο του Πύργου νοσηλεύονταν ως χθες το μεσημέρι 12 ασθενείς. Το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της ΜΕΘ-covid θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, αν δεν ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το νοσοκομείο, αφού το υπάρχον δυναμικό δεν επαρκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, εκφράζεται έντονη ανησυχία και διατυπώνονται δυσάρεστες προβλέψεις για αύξηση των εισαγωγών στην κλινική covid, καθώς καταγράφεται σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων καθημερινά.

 

Στους 597 οι διασωληνωμένοι

Σε 8.100 ανήλθαν χθες τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 91 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 17.517. Παράλληλα, σε 597 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 492 (82.41%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (17.59%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.464 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 409 (ημερήσια μεταβολή +4.6%).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος