FOLLOW US: facebook twitter

Σταδιοδρομία 2.0: Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021 – Μαζί μέχρι το Μηχανογραφικό

Ημερομηνία: 24-05-2021 | Συντάκτης:
Γράφει ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, MSc, MA, ΠΕΣΥΠ*

Παρουσιάζουμε από αυτή τη στήλη ένα αφιέρωμα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021 που έχει ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών που θα συμμετέχουν στις φετινές εξετάσεις και θα τους συντροφεύσει μέχρι και την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Θα παρουσιαστούν κρίσιμα θέματα που αφορούν το πλαίσιο των εξετάσεων, την επιλογή τμημάτων καθώς και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Αρχικά θα δούμε νέες αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος και αφορούν τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021.

Η συμμετοχή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας των μαθητών για την είσοδό τους στα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να σπουδάσουν στη σχολή που οι ίδιοι επιλέγουν.

Αιτήσεις για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας και Σχολές Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Αυτή την περίοδο και με καταληκτικές ημερομηνίες από 28 Μαΐου 2021 έως 02 Ιουνίου 2021 (ανάλογα με την προκήρυξη) οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες 2021 και θα δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας και Σχολές Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε κάθε Σώμα (είτε με έντυπο τρόπο είτε ηλεκτρονικά) μαζί  τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Οι σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί μέσω των αντίστοιχων προκηρύξεων.

Λήξη μαθημάτων Γ’ Λυκείου διδακτικού έτους 2020-2021

Με βάση τροποποίηση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, για  τη  Γ’  τάξη  των ημερησίων  και  εσπερινών  Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων (δημόσιων  και  ιδιωτικών)της  χώρας,  ως  ημερομηνία  λήξης  των  μαθημάτων  του διδακτικού έτους 2020 –2021 ορίζεται η 2αΙουνίου 2021, ημέρα Τετάρτη.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η ελάχιστη  βάση εισαγωγής  θα ορίζεται από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.Το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει ως εύρος συντελεστών από το 0,8 έως το 1,20.Τα πανεπιστήμια έχουν ήδη ανακοινώσεις την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αντίστοιχα Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα εφαρμοστεί και στα Ειδικά Μαθήματα μεεύρος συντελεστών από το 0,7 έως το 1,10. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου οι μαθητές πριν δηλώσουν τις Σχολές που επιθυμούν θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν τις επιδόσεις τους σε σύγκριση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Για παράδειγμα εάν η μέση επίδοση των μαθητών σε ένα Επιστημονικό Πεδίο είναι ο βαθμός 12 τότε η ακριβής βάση εισαγωγής θα εξαρτάται από το συντελεστή που έχει θέση το τμήμα. Εάν η Σχολή που επιθυμεί να δηλώσει ένας μαθητής έχει θέσει συντελεστή 1,00, τότε η βάση θα είναι 12, εάν έχει θέσει συντελεστή 0,80 τότε η βάση θα είναι 9,6 και τέλος εάν έχει θέσει συντελεστή 1,20 η βάση θα είναι 14,40.Για τα πανεπιστημιακά τμήματα που είναι κοινά σε περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από τη χαμηλότερη τιμή.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογήσεις όχι μόνο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα, καθώς και στις δοκιμασίες.

Περισσότερες Πληροφορίες

* Ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος είναι κάτοχος Πτυχίου Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), του Προγράμματος Ειδίκευσης Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΠΕΣΥΠ). Συνεργάζεται στενά με την εταιρεία Computer Academy, η oποία δραστηριοποιείται και καινοτομεί στο χώρο των Ψυχομετρικών Τεστ (Άριστον) εδώ και τρεις δεκαετίες στη χώρα μας και είναι πιστοποιημένος για την χρήση και εφαρμογή των ψυχομετρικών εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού Άριστον. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.). Τέλος, είναι πιστοποιημένος από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Κέντρο Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας

Τηλέφωνο: 6973395041 email: orientation.gr@gmail.com web: www.orientation.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος