FOLLOW US: facebook twitter

Σταδιοδρομία 2.0: Τεστ προσωπικότητας

Ημερομηνία: 16-02-2021 | Συντάκτης:

Γράφει ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, MSc, MA, ΠΕΣΥΠ*

Η επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων σε κάθε στάδιο της ζωής του, καθώς οι απαιτήσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον έχουν γίνει μεγαλύτερες και πιο σύνθετες.

Ένα σημαντικό βήμα είναι η σταδιακή αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας, ώστε να εντοπίζουμε τα δυνατά και αδύνατα στοιχεία μας προκειμένου να μπορούμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την προσωπική βελτίωση και ανάπτυξή μας. Παράλληλα είναι σημαντικό πέρα από την κατανόηση της εικόνας του εαυτού μας, να αντιλαμβανόμαστε την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς.

Υπάρχουν αρκετά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία της πληρέστερης γνώσης του εαυτού μας που διαφέρουν κυρίως στο βαθμό της επιστημονικής τεκμηρίωσης που τα συνοδεύουν. Τα τεστ προσωπικότητας αποτυπώνουν με συνοπτικό τρόπο το πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και λαμβάνουμε αποφάσεις.

Το Τεστ Προσωπικότητας “NERIS Type Explorer – 16 Personalities”

Μετά από τη δική μας έρευνα, καταλήξαμε στο Τεστ Προσωπικότητας “NERIS Type Explorer – 16 personalities” το οποίο διατίθεται στην ελληνική γλώσσα.

Η επιλογή αυτή έγινε διότι υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για το συγκεκριμένο τεστ και αυτό σίγουρα το κάνει να διακρίνεται μεταξύ πολλών άλλων τεστ, αμφιβόλου ποιότητας και τεκμηρίωσης. Με βάση αυτό που αναφέρεται στην επίσημη Ιστοσελίδα του Τεστ μετά την πραγματοποίηση του τεστ θα “αποκτήσετε μια ακριβή και σαφή περιγραφή του ποιος είστε και γιατί λειτουργείτε έτσι όπως λειτουργείτε”. Στο συγκεκριμένο τεστ υπάρχουν 4 κατηγορίες προσωπικότητας (Αναλυτές, Διπλωμάτες, Φρουροί και Εξερευνητές) και 4 τύποι προσωπικότητας ανά κατηγορία, δηλ. σύνολο 16 τύποι προσωπικότητας για κάθε έναν από τους οποίους υπάρχει λεπτομερής ανάλυση.

Η τεκμηρίωση

Η προσωπικότητα είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας. Οι ενέργειές μας επηρεάζονται επίσης από το περιβάλλον μας, τις εμπειρίες μας και τους ατομικούς μας στόχους.

Η προσέγγισή του Τεστ Προσωπικότητας “NERIS Type Explorer – 16 personalities” μας έχει τις ρίζες της σε δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Η μια έχει ως βάση της θεωρία του Carl Gustav Jung (πατέρα της αναλυτικής ψυχολογίας) σχετικά με τους ψυχολογικούς τύπους η οποία θεωρείται ίσως η πιο σημαντική στην τυπολογία της προσωπικότητας και έχει εμπνεύσει αρκετές διαφορετικές θεωρίες. Η άλλη έχει ως βάση το δείκτη προσωπικότητας Myers-Briggs Type Indicator® (MBTI®) (δεκαετία 1920, Katharine Cook Briggs).

Η αξιοπιστία και εγκυρότητα του τεστ έχει εξασφαλιστεί από τη στάθμιση του εργαλείου που εξασφαλίστηκε μέσα από τη δωρεάν διάθεση του τεστ σε 30 γλώσσες  με συμμετοχή που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.

Με βάση την συγκεκριμένη προσέγγιση υπάρχουν πέντε πτυχές της προσωπικότητας που, όταν συνδυάζονται, καθορίζουν τον τύπο της προσωπικότητας: Νους, Ενέργεια, Φύση, Τακτική και Ταυτότητα. Κάθε μία από αυτές τις πτυχές θα πρέπει να θεωρείται ως ένα δίπολο, με την επιλογή «ουδέτερη» να βρίσκεται στη μέση. Τα ποσοστά που θα δείτε μετά την ολοκλήρωση του τεστ έχουν ως στόχο να δείξουν σε ποιες κατηγορίες ανήκετε και πόσο ισχυρές είναι οι προτιμήσεις σας.

Πάμε να το κάνουμε!

Το Τεστ Προσωπικότητας “NERIS Type Explorer – 16 personalities”μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.16personalities.com/el/ όπου αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας θα δικαιωθείτε σίγουρα από την προσπάθεια.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε αν έκανα το τεστ! Φυσικά και το έκανα. Η περιέργεια ήταν μεγάλη. Δεν θα μοιραστώ το αποτέλεσμα διότι δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει για τον καθέναν το δικό του προσωπικό αποτέλεσμα καθώς επίσης και η διαδικασία συμπλήρωσης του τεστ, όπου τα ερωτήματα που θα κληθείτε να απαντήσετε θα σας βάλουν σίγουρα σε σκέψεις και αυτό είναι εξίσου σημαντικό.

Θα ανακαλύψετε σίγουρα πράγματα για την προσωπικότητά σας, τα οποία ίσως μέχρι τώρα να μην είχατε την αφορμή για να τα διερευνήσετε. Ακόμα και αν τα αποτελέσματα δεν δικαιώσουν τις προσδοκίες σας σίγουρα θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Και όπως λένε χαρακτηριστικά αυτοί που υπογράφουν το συγκεκριμένο τεστ: “Δεν προσφέρουμε τίποτα που δεν πιστεύουμε πραγματικά και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να βεβαιωθούμε ότι όλα όσα σας προσφέρει το τεστ επαληθεύονται και επικυρώνονται διεξοδικά”.

Προσεχώς

Την επόμενη φορά, παρουσιάζει τα ψυχομετρικά τεστ και πως αυτά μπορούν χρησιμοποιούνται στις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιλογές μας.

Πηγές

https://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/

Isabel Briggs Myers (1980). Gifts Differing: Understanding Personality Type.

https://www.16personalities.com/articles/our-theory

Περισσότερες Πληροφορίες

* Ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος είναι κάτοχος Πτυχίου Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), του Προγράμματος Ειδίκευσης Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΠΕΣΥΠ). Συνεργάζεται στενά με την εταιρεία Computer Academy, η oποία δραστηριοποιείται και καινοτομεί στο χώρο των Ψυχομετρικών Τεστ (Άριστον) εδώ και τρεις δεκαετίες στη χώρα μας και είναι πιστοποιημένος για την χρήση και εφαρμογή των ψυχομετρικών εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού Άριστον. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.). Τέλος, είναι πιστοποιημένος από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Κέντρο Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας

Τηλέφωνο: 6973395041 email: orientation.gr@gmail.com web: www.orientation.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος