FOLLOW US: facebook twitter

Νέο μοντέλο παρεμβάσεων σε τουρισμό και εστίαση

Ημερομηνία: 26-01-2021 | Συντάκτης:
estiasi-magazi-ergazomenoi-tourismos3
Σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης για τους κλάδους που ανοίγουν

Νέο μοντέλο παρεμβάσεων, κυρίως σε τουρισμό και εστίαση που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα ακόμα σε καραντίνα.

Επιδότηση πάγιων λειτουργικών εξόδων, επέκταση του μέτρου των «κουρεμένων» ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο και παράταση του μειωμένου ΦΠΑ είναι ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τουρισμό και εστίαση στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα κινείται πλέον σε δυο άξονες. Τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης για τους κλάδους που ανοίγουν, όπως το λιανεμπόριο, και τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο παρεμβάσεων, όπως το νέο πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης με τις πάγιες δαπάνες, και σε συγκεκριμένους τομείς που εξακολουθούν να βάλλονται από την πανδημική κρίση.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος βρίσκονται ο τουρισμός και η εστίαση που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα ακόμα σε καραντίνα, πράγμα που θα επιδεινώσει την οικονομική τους στενότητα και θα θέσει χιλιάδες επιχειρήσεις στη ζώνη υψηλού κινδύνου για «λουκέτο» και μαζικές απολύσεις. Αν και το σχέδιο δράσης για τη διάσωση και την ανάκαμψη των συγκεκριμένων κλάδων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί τα σενάρια προβλέπουν μεταξύ άλλων:

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ: δυνατότητα κάλυψης των πάγιων λειτουργικών δαπανών σε μεσαίες επιχειρήσεις με μεγάλες οικονομικές ζημίες και πτώση τζίρου άνω του 30% το 2020. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να αντληθούν έως και 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός δεν θα ξεπεράσει τα 400-450 εκατ. ευρώ.

ΕΝΟΙΚΙΑ: πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου τον Μάρτιο και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τους επόμενους μήνες. Επισημαίνεται ότι το μέτρο έχει «κλειδώσει» για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου. Το Δημόσιο θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνοντας το 80% του συνολικού ενοικίου.

ΦΠΑ: παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% μετά τον Απρίλιο που λήγει το ισχύον καθεστώς και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ 13% στον τουρισμό ισχύει για τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για την εστίαση ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ 6: ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 6 ύψους 700 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το μεγαλύτερο ποσό από τον νέο κύκλο των φτηνών κρατικών δανείων θα διοχετευτεί στον τουρισμό και την εστίαση και οι πληρωμές θα γίνουν με διαδικασίες-εξπρές.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος