FOLLOW US: facebook twitter

Στα… τάρταρα οι τιμές παραγωγού στην Ηλεία για τα πορτοκάλια Μέρλιν!

Ημερομηνία: 21-04-2021 | Συντάκτης:
Την τελευταία πενταετία ο μέσος όρος τιμής στην περιοχή είναι 13-15 λεπτά το κιλό

Στο τελείωμα βαίνει η σεζόν στα πορτοκάλια Μέρλιν, που καλλιεργούνται ως επί το πλείστον στους νομούς Αργολίδας, Λακωνίας και αρκετά στην Ηλεία,  όπου οι τιμες παραγωγού είναι χαμηλότερες από την περσινή περίοδο λόγω της λειψής ζήτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε αρκετές περιοχές, οι τιμές του παραγωγού σήμερα, να είναι σχεδόν εξευτελιστικές, ειδικά στην Ηλεία που δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά το κιλό, ενώ στην  Αργολίδα και την Λακωνία η τιμή παραγωγού φέτος διαμορφώνεται γύρω στα 30-32 λεπτά το κιλό. Πέρυσι, ειδικά το Μάιο, οι τιμές ήταν διπλάσιες,  έγιναν πράξεις ακόμα και στα 70-75 λεπτά μικτά στον παραγωγό.

Στον νομό Ηλείας, υπάρχει ωστόσο μια ιδιαιτερότητα που ρίχνει την τιμή στα τάρταρα! Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αποστόλης Χιόνας, παραγωγός εσπεριδοειδών με 25 στρέμματα καλλιέργεια από την Γαστούνη, το κακό για τα Μέρλιν της Ηλείας, είναι πως κόβονται τον Ιανουάριο, τότε που στα μέρη μας  έχει πολλές βροχές, κακοκαιρίες, με αποτέλεσμα, η ποιότητα να μην είναι η ιδανική. Έτσι, μας λέει καταλήγοντας, οι Ηλείοι παραγωγοί με Μέρλιν, δεν εισπράττουν εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον, ικανοποιητικές τιμές. Για παράδειγμα φέτος, εξηγεί ο κ. Χιόνας, οι καθαρές τιμές παραγωγού, δεν πέρασαν τα 13-15 λεπτά το κιλό, μένοντας δηλαδή σε επίπεδα εξευτελιστικά και με το κόστος να μην βγαίνει. Όπως πρόσθεσε ο κ. Χιόνας, την τελευταία πενταετία, ο μέσος όρος τιμής στην περιοχή για τα Μέρλιν είναι στα 15-17 λεπτά το κιλό, γεγονός που προβληματίζει τους παραγωγούς της συγκεκριμένης ποικιλίας. .

Αντίστοιχα στο νομό Λακωνίας, τα Μέρλινπου είναι τώρα στο τελείωμα και τα πρώτης ποιότητας που κόβονται αυτές τις ημέρες, πιάνουν μια τιμή καθαρή στο χέρι του παραγωγού 32 λεπτά το κιλό, δηλαδή διπλάσια τιμή από το Μέρλιν της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος