FOLLOW US: facebook twitter

Απλήρωτοι οι αγρότες, στα… σύννεφα για το 2020 ο προϋπολογισμός ΕΛΓΑ!

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Σε κερδοφόρο προϋπολογισμό – πρόκληση για το 2020 επιδίδεται η διοίκηση του ΕΛΓΑ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός συνιστά πρόκληση για τους αγρότες πολλών περιοχών της χώρας, οι οποίοι, όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι αλλά σχεδόν ένα χρόνο μετά τις ζημιές που είχαν στις εκμεταλλεύσεις τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει γνώση ούτε του ποσοστού (εκτίμηση ζημιάς) με το οποίο πρόκειται αποζημιωθούν.

Στην τελευταία περίπτωση ανήκουν και αγρότες της Ηλείας όπου τα πορίσματα του ΕΛΓΑ ήταν αρνητικά για τις ζημιές από τον καύσωνα του καλοκαιριού του 2019 κυρίως σε βιομηχανική τομάτα, σταφίδα κλπ , θέμα που «καίει» την Ο.Π Αμαλιάδας. Όπως είχε δηλώσει και στην πρόσφατη σύσκεψη στην Αμαλιάδα ο πρόεδρος Χ. Βαλιανάτος «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα πορίσματα  0% σε όλο το νομό Ηλείας και αν  ο ΕΛΓΑ θα δικαιώσει τους παραγωγούς. Η ομάδα παραγωγών δεν θα το αφήσει το θέμα έτσι. Όπως το είπαμε και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Λυκουρέντζο εμείς θα κινηθούμε και νομικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τους παραγωγούς ακάλυπτους. Δεν γίνεται στο νομό Ηλείας με 42 βαθμούς θερμοκρασία το καλοκαίρι να μην έπαθε κανείς ζημιά. Το ζήτημα των ενστάσεων του ΕΛΓΑ είναι ένα θέμα που «καίει» τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τον παρατεταμένο καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού.»  Να σημειώσουμε δε, ότι πάγιο αίτημα των Ηλείων και όχι μόνο παραγωγών, είναι αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ  και να γίνει αναμόρφωση του Κανονισμού για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα με τις αποζημιώσεις όπου κυρίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων εκατοντάδες παραγωγοί συνήθως μένουν απλήρωτοι από τον Οργανισμό και επωμίζονται μόνοι τους την ζημιά με κίνδυνο να απολέσουν και την ιδιότητά τους ως αγρότες!

Παρόμοια προβλήματα με τον ΕΛΓΑ εχουν και άλλοι παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, όπως οι  μηλοκαλλιεργητές της Αγιάς, όπως και κάποιων ακόμα δενδρωδών με οπωροφόρα από γύρω χωριά της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Ανάβρα, το Γερακάρι, ο Αετόλογος, ο Πρινιάς κ.α. Οι εν λόγω με τη βοήθεια της οργάνωσης αγροτών του νομού (ΕΟΑΣΝΛ), οργάνωσαν παράσταση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ζητώντας, σε πρώτη φάση εκτίμηση (!!!)  της ζημιάς που υπέστησαν πριν ένα χρόνο περίπου και συγκεκριμένα τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2019, σε μια καλλιεργήσιμη έκταση άνω των 2.000 στρεμμάτων.

Δύο μέρες νωρίτερα εκπρόσωποι των αγροτών από την Καβάλα διαμαρτύρονταν εντόνως στις αρμόδιες αρχές για τα χαμηλά επίπεδα αποζημιώσεων για περιπτώσεις ολικής καταστροφής στα οποία αποφάνθηκε τελικά ο Οργανισμός, μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλές ακόμα κατηγορίες πληγέντων που είτε δεν έχουν λάβει γνώση των εκτιμήσεων είτε δεν έχουν δει την πίστωση των αποζημιώσεων, μάλλον αποτελεί πρόκληση, ο επίπλαστος προϋπολογισμός  για το 2020, στον οποίο προέβη η διοίκηση του Οργανισμού και τον οποίο με μεγάλη ευκολία υιοθέτησε (έκδοση ΦΕΚ) η αρμόδια δημόσια οικονομική αρχή.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ προβλέπεται κερδοφόρος καθώς τα προβλεπόμενα έσοδα θα προσεγγίσουν το ποσό των 179.640.000 ευρώ, ενώ η προβλεπόμενη δαπάνη για αποζημιώσεις και λειτουργικά έξοδα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 168.240.000 ευρώ. Δηλαδή θετικό αποτέλεσμα περί τα 11,4 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται μάλιστα στην σχετική ΚΥΑ «η διοίκηση του ανωτέρω φορέα καλείται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους εγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, λαμβάνοντας εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα προς το σκοπό αυτό».

Τα παραπάνω δείχνουν εμφαντικά την επιπολαιότητα με την οποία συντάσσεται ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ, του οποίου ο κύκλος εργασιών συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται κάθε φορά από μια διορισμένη διοίκηση, στο όνομα των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλά ασφάλιστρα χωρίς να είναι καθόλου βέβαιοι για την ανταποδοτικότητα με την οποία θα τους περιθάλψει ο Οργανισμός.

Πηγή: agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων