FOLLOW US: facebook twitter

Στα όριά τους οι τεχνικές υπηρεσίες!

Ημερομηνία: 31-03-2023 | Συντάκτης:

-Πέντε από τους επτά δήμους της Ηλείας έχουν μέχρι πέντε μηχανικούς
-Υπόσχεση από το ΥΠΕΣ για ενίσχυσή τους με προσλήψεις

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στα όριά τους λειτουργούν οι τεχνικές υπηρεσίες των περισσότερων δήμων της Ηλείας, αφού σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η «Πρωινή», αποδεικνύεται ότι μόνο οι δήμοι Πύργου και Ήλιδας έχουν διψήφιο αριθμό μηχανικών (17 και 10 αντίστοιχα) αλλά διάσπαρτους σε όλες τις υπηρεσίες και όχι μόνο στις τεχνικές.

Στη χειρότερη θέση είναι ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων με μόλις δύο μηχανικούς, ακολουθούν ο δήμος Ζαχάρως και ο Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τέσσερις και οι δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και Πηνειού με πέντε.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, με τον ν.4954/2022 οι Υπηρεσίες Δόμησης πρέπει να έχουν ελάχιστο αριθμό πέντε μηχανικών για μα λειτουργούν και πρόσθεσε πως και τα τρία Πολεοδομικά Γραφεία της Ηλείας (Πύργου, Αμαλιάδας και Ζαχάρως) υπολειτουργούν εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διαθέτοντας ελάχιστο προσωπικό, πολύ μικρότερο του προβλεπόμενου από τον ν.4954/2022 αλλά και πολύ μικρότερο των πραγματικών αναγκών.

«Οι Υπηρεσίες Τεχνικών Έργων έχουν επιφορτιστεί τεράστιο αριθμό έργων υπό δημοπράτηση ή σε εξέλιξη, διαθέτοντας επίσης ελάχιστο προσωπικό πολύ κάτω του απαιτητού. Η χωρική έκταση και ο πληθυσμός του νομού μας απαιτούν την διατήρηση τουλάχιστον των υφιστάμενων τριών πολεοδομικών γραφείων (ΥΔΟΜ Πύργου – Ήλιδας – Ζαχάρως) , πράγμα το οποίο έχουν επιβεβαιώσει και οι Δήμαρχοι σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι χωρίς στελέχωση του προσωπικού δε θα επιτευχθεί η οικοδομική ανάκαμψη της Ηλείας.

«Είναι άτοπο να “φαντασιωνόμαστε” οικοδομική ανάκαμψη δίχως άρτιες ΥΔΟΜ και τεχνικές υπηρεσίες. Το πρόβλημα της εξαθλίωσης των υπηρεσιών μάς ακολουθεί για τουλάχιστον μια δεκαετία ως προϊόν της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς ο κόμπος έφτασε στο χτένι και απέχουμε ελάχιστα από το να “κατεβάσουμε τα μολύβια” και να παγώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα», σημείωσε.

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου, Άγγελος Τσίκας, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και επηρεάζει αρνητικά τη δρομολόγηση έργων και μελετών.

#«Μπορεί κάποιος να βλέπει ότι έχουμε 17 μηχανικούς και να νομίζει ότι είμαστε καλά, αλλά αυτό δεν ισχυεί αφενός διότι δεν είναι όλοι στην τεχνική υπηρεσία και αφετέρου διότι ο όγκος δουλειάς είναι πολύ μεγάλος. Είναι τέτοια η υποστελέχωση σε προσωπικό, που δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε έργα, να παρακολουθήσουμε την πορεία των εκτελούμενων έργων και την καθημερινότητα, να κάνουμε μελέτες για να τι εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα και ταυτόχρονα να απαντήσουμε και στα αιτήματα των πολιτών. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον…» τόνισε ο κ. Τσίκας.

Η γενική γραμματέας του δήμου Ήλιδας και πολιτικός μηχανικός Νίκη Κοκκαλιάρη δήλωσε στην «Πρωινή ότι τόσο η Πολεοδομία όσο και η Τεχνική Υπηρεσία είναι ανεπαρκώς στελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας.

«Η Πολεοδομία είναι μια υπηρεσία που δεν καλύπτει μόνο την Αμαλιάδα, αλλά όλο τον Κάμπο και ορισμένες κοινότητες της Αρχαίας Ολυμπίας, για αυτό και είναι απαραίτητη η στελέχωσή της με μηχανικούς. Επίσης, η Τεχνική Υπηρεσία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί, όπως οι δημοπρατήσεις, οι επιβλέψεις έργων και γενικώς σε όλο το τεχνικό αντικείμενο. Επίσης, οι προσλήψεις που έχουν εγκριθεί, προφανώς δεν επαρκούν», τόνισε η κ. Κοκκαλιάρη, εκφράζοντας παράλληλα την απορία της για τον αριθμό των δέκα μηχανικών που δίνει το ΥΠΕΣ ως υφιστάμενη στελέχωση.

Προαναγγέλλει προσλήψεις το ΥΠΕΣ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Ηλείας, Διονυσίας Αυγερινοπούλου, προανήγγειλε ενίσχυση των δήμων με προσλήψεις.

«Οι Δήμοι του νομού Ηλείας στο πλαίσιο των Ετήσιων Προγραμματισμών Προσλήψεων των ετών 2020 – 2023, πρόκειται να ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό ΠΕ/ΤΕ μηχανικών με ειδικότητες που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 97Α του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, κατά 62%. Ειδικά για τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας και Ζαχάρως, πρόκειται να ενισχυθούν όσον αφορά τον κλάδο των Μηχανικών, ο Δήμος Πύργου με επιπλέον 7 άτομα προσωπικό (3 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, 1 ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, 1 ΠΕ Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και 2 ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών) εκ των οποίων ένας ΠΕ Πολιτικός Μηχανικός περιλαμβάνεται στην Προκήρυξη 13Κ/2021, ο Δήμος Ζαχάρως με δύο (2) άτομα (1 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών και 1 ΠΕ Τοπογράφων) που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη 13Κ/2021 και ο Δήμος Ήλιδας με οκτώ (8) άτομα (3 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, 1 ΠΕ Αρχιτεκτόνων, 1 ΠΕ Μηχανολόγων, 1 ΠΕ Ηλεκτρολόγων, 1 ΤΕ Ηλεκτρολόγων και 1 ΤΕ Τοπογράφων Μηχανικών) εκ των οποίων 1 ΠΕ Ηλεκτρολόγων και 1 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα Προκήρυξη», αναφέρει σχετικά το έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι δήμοι μπορούν να ενισχυθούν και μέσω του κύκλου κινητικότητας για το 2023.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος