FOLLOW US: facebook twitter

Στα όρια του «Burn out» οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου

Ημερομηνία: 28-12-2021 | Συντάκτης:

Εκτελούν διαρκώς υπεράριθμες εφημερίες για να καλυφθούν τα κενά
-«Πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες ιατρικές δυνάμεις», δηλώνει στην Πρωινή η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Πύργου, Αγγ. Σαραντοπούλου


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μπορεί το νοσοκομείο Πύργου να αντέχει προς το παρόν την πίεση που ασκεί η πανδημία, καθώς τα περισσότερα κρούσματα δεν απαιτούν νοσηλεία στην κλινική, ωστόσο το τίμημα που πληρώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου είναι βαρύ.

Ένεκα της μειωμένης στελέχωσης και της έλλειψης ενδιαφέροντος γιατρών να διοριστούν, οι εναπομείναντες γιατροί εκτελούν κάθε μήνα εφημερίες περισσότερες από τις προβλεπόμενες, για να μην προκληθεί πρόβλημα στην περίθαλψη των ασθενών. Παρότι η νομοθεσία προβλέπει έξι εφημερίες μηνιαίως, οι γιατροί κάνουν είτε οκτώ είτε δέκα εφημερίες τον μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την απόδοσή τους.

Δεδομένου ότι οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν αναλάβει και την υποστήριξη του εμβολιαστικού κέντρου, στο οποίο πλέον η προσέλευση είναι αυξημένη, η επιβάρυνσή τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, επικρατεί αβεβαιότητα για το νέο έτος, διότι οι γιατροί έχουν βάλει «πλάτη» επανειλημμένως» για τη λειτουργία του νοσοκομείου, επωμιζόμενοι όλο το βάρος της εξάντλησης.

«Συνειδητά υπερβάλλουμε εαυτούς για το καλό των πολιτών και για να αντέξει το νοσοκομείο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Όμως δεν γίνεται να συνεχιστεί και το νέο έτος, διότι έχουμε συσσωρεύσει πολύ μεγάλη κούραση λόγω του εξαντλητικού ωραρίου. Οι γιατροί του νοσοκομείου υποστηρίζουμε τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, ενώ τώρα έχει ανοίξει και το παιδιατρικό εμβολιαστικό κέντρο. Νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες ιατρικές δυνάμεις, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για να συμβάλουν στην προσπάθεια. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε επ’ αόριστον όλο το βάρος», τόνισε η κ. Σαραντοπούλου.

Κίνδυνος για σύνδρομο «burn out»

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που απειλούν το ιατρικό προσωπικό είναι το αποκαλούμενο «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης» ή «σύνδρομο burnout», το οποίο εν μέσω πανδημίας αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο.

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αίσθημα μακροχρόνιας εξάντλησης, το οποίο συνοδεύεται από μειωμένο ενδιαφέρον που σχετίζεται κυρίως με τον χώρο της εργασίας και επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία των γιατρών. Αν και οι σχετικές έρευνες στην Ελλάδα δεν είναι πολλές, ήδη έχουν δημοσιευτεί εργασίες σε πανεπιστήμια, οι οποίες καταγράφουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στους επαγγελματίες υγείας, μεταξύ αυτών και η εξάντληση-εξουθένωση, λόγω της υπερβολικής πίεσης και του φόρτου εργασίας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως οι γιατροί ήταν οι πλέον εκτεθειμένοι στον κορονοϊό και είχαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλούς κινδύνους, όπως το αίσθημα χρόνιας κόπωσης, η κατάθλιψη, η αϋπνία, κ.ά., που σαφέστατα επηρεάζουν και την ποιότητα εργασίας και την παροχή φροντίδας στους ασθενείς.

 

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η κ. Σαραντοπούλου, οι γιατροί στο Νοσοκομείο του Πύργου είναι εκτεθειμένοι στο σύνδρομο «burn out», με κίνδυνο τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς.

«Οι συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο είναι τέτοιες που μας έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Προκαλεί άγχος και αϋπνίες, δημιουργεί αίσθημα απομόνωσης, δεν μπορείς να έχεις καθαρό μυαλό και κουβαλάς στο σπίτι όλα τα προβλήματα της δουλειάς. Επίσης είναι επιβαρυντικό και για τους ασθενείς. Σκεφτείτε ότι στο Παν/μιο μαθαίναμε ότι σε κάθε ασθενή πρέπει να αφιερώνεις τουλάχιστον 20 λεπτά, να μπορείς δηλαδή να ολοκληρώνεις την εξέτασή του, να κλείνεις τον φάκελό του για να πας στον επόμενο. Με τα τωρινά δεδομένα, αυξάνεται και ο κίνδυνος ιατρικού λάθους», τόνισε η κ. Σαραντοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος