FOLLOW US: facebook twitter

Στα όριά της η κλινική Covid του Νοσοκομείου Πύργου

Ημερομηνία: 13-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

-Μόλις οκτώ κενά από τα 35 συνολικά, καθημερινές «ουρές» για τεστ

-«Καμπανάκι» για τις αντοχές των γιατρών από την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγ. Σαραντοπούλου


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ολοένα και αυξάνεται η πίεση που ασκεί η πανδημία του κορονοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, καθώς οι δύο κλινικές covid πλησιάζουν στο 100% της πληρότητάς τους, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, χθες νοσηλεύονταν 27 ασθενείς σε σύνολο δυναμικότητας 35 κλινών, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν φτάσει και στους 30. Η πίεση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται σύντομα, καθώς ο νομός παραμένει σταθερά σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (303 ανακοινώθηκαν χθες στην Ηλεία) και με δείκτη θετικότητας στο 5,98%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι γεμάτος διαρκώς και ο χώρος στον οποίο φιλοξενούντα τα «ύποπτα» κρούσματα, ενώ καθημερινά συνωστίζονται δεκάδες πολίτες έξω από το κοντέινερ διενέργειας μοριακών τεστ.

Το μόνο ενθαρρυντικό, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, είναι πως η πλειονότητα των εμβολιασμένων που νοσούν από κορονοϊό, δεν νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνήθως στις τρεις ημέρες παίρνουν εξιτήριο, όμως όσο δεν περιορίζεται η διασπορά, τόσο πιο δύσκολη είναι η αποσυμφόρηση. Σε ό,τι αφορά τη διασπορά στο ιατρικό προσωπικό, έχει περιοριστεί, ενώ όσοι γιατροί νόσησαν από κορονοϊό, σταδιακά επιστρέφουν στα καθήκοντά τους. Ωστόσο, σημαντική είναι η διασπορά του ιού στο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού τουλάχιστον 15 νοσηλευτές-τριες έχουν νοσήσει και είναι σε καραντίνα.

Η πίεση είναι ισχυρή και στα νοσοκομεία της Πάτρας, αφού προχθές το βράδυ έγιναν συνολικά 29 εισαγωγές μέσα σε μία βάρδια στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται 102 ασθενείς στην κλινική covid (πέντε παιδιά) και 12 στη ΜΕΘ, ενώ στον «Άγιο Ανδρέα» νοσηλεύονται 74 ασθενείς και οκτώ στη ΜΕΘ.΄Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, δήλωσε στην Πρωινή ότι το προσωπικό είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένο.

«Δυστυχώς τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά, όπως και οι νοσηλείες στην κλινική covid. Έχουμε πλέον θέμα με την πληρότητα, διότι έχουν μείνει λίγα κενά κρεβάτια. Το ιατρικό προσωπικό είναι πλέον στα όριά του, είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι. Καθημερινά επιστρέφουμε κατάκοποι στο σπίτι και δεν φαίνεται προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές, διότι έχουμε επωμιστεί τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου και ταυτόχρονα κάνουμε και εφημερίες. Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα για να ενισχυθεί το νοσοκομείο με γιατρούς, δεν ξέρω τι θα γίνει μελλοντικά», τόνισε.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το υπουργείο Υγείας τηρεί σιγή ιχθύος για το αν θα μετατραπεί η Ηλεία σε «άγονη» περιοχή.

Υπολειτουργούν τα Κέντρα Υγείας

Η έξαρση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου, έχει επιδράσει αρνητικά και στην ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας της Ηλείας, αφού οι αγροτικοί ή οι γενικοί γιατροί που υπηρετούν σε αυτά, καλούνται σε μόνιμη σχεδόν βάση να εκτελούν εφημερίες στο νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε ιατρική πηγή στην «Πρωινή», τα περισσότερα Κέντρα Υγείας λειτουργούν αποκλειστικά ως εμβολιαστικά κέντρα και εξυπηρετούν μόνο έκτακτα γεγονότα, ενώ ακόμα και άυλη συνταγογράφηση κυλά με πολύ αργό ρυθμό. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, διότι εδώ και μερικές ημέρες οι αγροτικοί γιατροί που ολοκληρώνουν τη θητεία τους, έχουν πάρει εκ του νόμου την υποχρεωτική τους άδεια, η οποία είχε ανασταλεί λόγω covid, με συνέπεια να έχει δυσκολέψει δραματικά η καθημερινή λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
«Οριακά καταφέρνουμε και κάνουμε τον εμβολιασμό και εξυπηρετούμε τα έκτακτα συμβάντα. Η συνταγογράφηση έχει μείνει πίσω και εμείς είμαστε πλέον στα όρια της σωματικής και πνευματικής εξάντλησης», τονίστηκε στην «Πρωινή».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός ΠύργοςΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΑ