FOLLOW US: facebook twitter

Στα όρια της φτώχειας: Στις 7.500 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ηλεία το 2018, πάνω από 20% οι απώλειες από το 2010

Ημερομηνία: 20-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Ένας στους τρεις Ηλείους δεν πληρώνει ούτε τη ρύθμιση της Εφορίας!
-Στα 900 ευρώ ο μ.ό. φόρου εισοδήματος στον νομό, δηλώνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Δ. Χαμεζόπουλος

Στη φτώχεια βύθισε την Ηλεία η δεκαετία των μνημονίων, αφού το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε τουλάχιστον 20%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το 2010 το ετήσιο εισόδημα ήταν στα 13.485 ευρώ και το μέσα σε έξι χρόνια έφτασε στα 10.941 ευρώ!

Για το 2018, με βάση την εικόνα που έχει διαμορφώσει η Ένωση Λογιστών & Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας από τις φορολογικών δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2018, το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει κατρακυλήσει στις 7.500 ευρώ, κοντά δηλαδή στα όρια της φτώχειας.

Η τεράστια μείωση των εισοδημάτων και η ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας επιβάρυνε δραματικά την οικονομική κατάσταση των πολιτών, με συνέπεια το 25 με 30% των Ηλείων φορολογουμένων να αδυνατούν να πληρώσουν και να καταφεύγουν στις ρυθμίσεις που προβλέπει η Εφορία.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, η πλειονότητα των οφειλετών χρωστούν ποσά από 500 έως 3.000 ευρώ και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμα και στις ρυθμίσεις που κάνουν.

«Η οικονομία δεν σημειώνει σημαντική ανάπτυξη, οπότε δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και δεν έχουμε επιχειρηματικότητα που να μπορεί να δώσει εισοδήματα. Το εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα επηρεάζεται και είναι σε καθοδική πορεία, όπως και το εισόδημα από τις επιχειρήσεις. Οι μισθοί και οι συντάξεις, από τους οποίους ανατροφοδοτείται το οικονομικό μας σύστημα καθότι είμαστε καταναλωτική κοινωνία, έχουν υποστεί τεράστια μείωση. Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 είμαστε ο προτελευταίος νομός πανελλαδικά, με 7.500 ευρώ ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα, χαμηλότερα ακόμα κι από νομούς ορεινούς που δεν έχουν εύφορα εδάφη και παραγωγή», τονίζει ο κ. Χαμεζόπουλος και σημειώνει ότι πί της ουσίας, ένας στους τρεις Ηλείους έχει πρόβλημα στο να πληρώσει την Εφορία.

«Ένα ποσοστό κοντά στο 25%, ίσως και 30% από τους 150.000 περίπου φορολογούμενους στην Ηλεία δεν ανταποκρίνεται στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Ο μ.ό. φόρου εισοδήματος είναι περίπου 900 ευρώ, όμως μαζί με τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας κλπ  συσσωρεύονται ποσά κοντά στις 2.500 ευρώ. Ωστόσο, αρκετοί πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε ποσά των 500 ευρώ και προσφεύγουν στις ρυθμίσεις. Κι εκεί όμως παρατηρείται καθυστέρηση και αδυναμία πληρωμής των δόσεων, με συνέπεια να έχουμε ρύθμιση στη ρύθμιση και περαιτέρω επιβάρυνση με τόκους. Οι περισσότεροι πληρώνουν εγκαίρως τις πρώτες δύο ή τρεις δόσεις των ρυθμίσεων και μετά αρχίζουν τα προβλήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν να ρυθμίζουν τα ληξιπρόθεσμά τους με νέα ρύθμιση, για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα. Και δεν μιλάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά από ανθρώπους μέσης ηλικίας ή και γεροντάκια που θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προσπαθώντας παράλληλα να στηρίξουν και τα άνεργα παιδιά τους», επισήμανε στην «Πρωινή» ο κ. Χαμεζόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος