FOLLOW US: facebook twitter

Στα λασπόνερα ο κάμπος! – Τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες & στάβλους (ΦΩΤΟΣ)

Ημερομηνία: 18-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Απέραντη λίμνη ο Κάμπος!- Τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες που βούλιαξαν στη λάσπη, ενώ πνίγηκαν ζώα που εγκλωβίστηκαν από τα νερά


«Χορεύοντας» με τον «Μπάλλο»!


– Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις ζημιές στους δήμους Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Ήλιδας και Πηνειού και από την ΠΕ Ηλείας για την πλημμυρόπληκτες επιχειρήσεις

Με μένος «χτύπησε» και την Ηλεία η κακοκαιρία «Μπάλλος» που έπληξε με σφοδρότητα όλη τη χώρα, προκαλώντας πολλά και έντονα πλημμυρικά κυρίως προβλήματα σε πολλές περιοχές του Ηλειακού Κάμπου, που μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη! Το μαρτύριο των κατοίκων του νομού μας δεν έχει τέλος, καθώς μετά τους πυρόπληκτους έχουμε ξανά του πληγέντες από τις πλημμύρες και αυτοί δεν είναι λίγοι! Πλημμύρες σε σπίτια, σε επιχειρήσεις, σε κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες που «βούλιαξαν» μέσα στο νερό και τη λάσπη, ειδικά στους δήμους Ήλιδας, Ανδραβίδας- Κυλλήνης και Πηνειού όπου κατά περιοχές ήταν ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση, αφού τα πολύ μεγάλα ύψη της βροχής που καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, ήταν πολύ πιο πάνω από τον μηναίο όρο. Ενδεικτικό παράδειγμα η Αμαλιάδα όπου ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε στο ίδιο χρονικό διάστημα 202 χιλιοστά ύψος βροχής (202 τόνοι νερού ανά στρέμμα), στοιχείο που δικαιολογεί τα πλημμυρικά φαινόμενα που είδαμε τα ξημερώματα της Παρασκευής!
Ήταν τόσο μεγάλη η ένταση της βροχής που έπεφτε σε ολη την πεδινή Ηλεία, που ακόμα και μέσα στον οικιστικό ιστό δεν προλάβαινε να απορροφηθεί από το αποχετευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα κυρίως Λεχαινά, Σαβάλια, Αμπελόκαμπος, Κουρούτα να μετατραπούν σε λίμνες! Την μεγάλη ζημιά για μια ακόμα φορά, την «λούστηκε» η ύπαιθρος, όπως η Ροβιάτα και ο Κόροιβος, όπου φούσκωσαν χείμαρροι και ρέματα με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές πλημμύρες αποθήκες, κτηνοτροφικές κυρίως εγκαταστάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις πνίγηκαν και ζώα, ενώ στις καλλιέργειες που βούλιαξαν από το πολύ νερό, η ζημιά θα φανεί με την υποχώρηση των υδάτων. Και στον δήμο Πύργου όμως σε Κατάκολο, Σκαφιδιά και Καλακέικα, υπήρξαν αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι πλημμυρισμένοι δρόμοι μέσα στον οικιστικό ιστό από την Πέμπτη τη νύχτα και όλη την Παρασκευή, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας, των πληγέντων δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών που μέσα στη νύχτα με μηχανήματα στους δρόμους έκαναν καίριες παρεμβάσεις όπου χρειάστηκε για την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των προβλημάτων. Αυτή τη στιγμή προέχει βεβαίως η καταγραφή των ζημιών , για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων και βεβαίως οι αναγγελίες στον ΕΛΓΑ για αγρότες και κτηνοτρόφους που είναι ένα ξεχωριστό και δύσκολο κομμάτι.
Από την πρώτη στιγμή της μεγάλης καταστροφής, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας επισκέφθηκε περιοχές του δήμου Ήλιδας και του Κάμπου που επλήγησαν και παρακολούθησε την εξέλιξη αντιπλημμυρικών έργων που συνέχισαν να εκτελούνται παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες . Μαζί με τους αντιδημάρχους Ήλιδας βρεθηκε στην Κουρούτα όπου είδε από κοντά όλες τις καταστροφές στο παραλιακό κομμάτι, ενώ συνεχεία πήγε στα Σαβάλια, στο Νιοχώρι , στη Ροβιάτα και σε όλο το πεδινό τμήμα που επλήγη από το Μπάλλο, ενώ όπως τόνισε έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και από τους δήμους αλλά και από την ΠΕ Ηλείας για τις επιχειρήσεις.

Ανδρέας Μίγκος
ilidakampos.gr
ilidakampos.gr

Η ΗΛΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ

Τεράστιες οι ζημιές στους δήμους Ήλιδας, Ανδραβίδας- Κυλλήνης και Πηνειού- Σε απόγνωση οι πληγέντες

«Πνίγηκαν» στα λασπόνερα!


– 220 mm βροχής καταγράφηκαν στην Αμαλιάδα μέσα σε λίγες ώρες

Το ορμητικό πέρασμα του «Μπάλλου», έπνιξε για μια ακόμα φορά την μισή Ηλεία στα λασπόνερα, βυθίζοντας στην απελπισία τους πληγέντες κατοίκους και αγροτοκτηνοτρόφους των περιοχών του Κάμπου. Τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής, πάνω από τον μηνιαίο μέσο όρο, όπως στην Αμαλιάδας που έφτασαν τα 220 mm, μετέτρεψαν σε λίμνη τεράστιες εκτάσεις, από τον οικιστικό ιστό ως τις πεδινές και αγροτικές περιοχές, ενώ καθιστούσαν πολύ δύσκολο το έργο της παρέμβασης.
Σε περιοχές του δήμου Ήλιδας, όπως στην Αμαλιάδα, τα Σαβάλια, την Ροβιάτα, την Ράχη καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες και γεωργικές εκτάσεις, σε περιοχές του Δήμου Ηλιδας και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα, την Κουρούτα, τη Ροβιάτα, τη Ράχη και στα Σαβάλια.
Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κυρίως στις περιοχές Βάρδα, Μανωλάδα, Βαρθολομιό, Λεχαινά, Νεοχώρι και Μυρσίνη, λιγότερο στο δήμο Πηνειού, όπως και στον Δήμο Πύργου όπου καταγράφηκαν προβλήματα στην περιοχή της Σκαφιδιάς και του Κατακόλου.
Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν και στο δήμο Ήλιδας από το πέρασμά του «Μπάλλου» με την κακοκαιρία νε ξεκινά το Σάββατο το πρωί και να σαρώνει όλο το παραλιακό αρχικά μέτωπο , με τις ζημιές να εδράζονται κυρίως στην Κουρούτα. Από τη σφοδρότητα των ανέμων και της βροχής, καταστράφηκε ένα κομμάτι του πεζοδρόμου μπροστά από το την παραλιακή επιχείρηση «ΜΠΛΕ», ξηλώθηκε ο φωτισμός. ζημιές έγιναν και σε ένα παραλιακό κάμπινγκ.. Όμως εκτός από την Κουρούτα, Μαραθιά και Παλούκι, μετατράπηκαν σε λίμνη πλημμυρίζοντας όλες τις παρακείμενες εκτάσεις.
Μεγάλες ζημιές όμως έγιναν και στο πεδινό κομμάτι σε Σαβάλια και Ροβιάτα, σε σταβλικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πνιγμένα ζώα, οικόσιτα, τεράστια απώλεια σε ζωοτροφές, αλλά και πλημμυρισμένα σπίτια, οικόσιτα που εγκλωβίστηκαν και πνίγηκαν από το πολύ νερό. Κτηνοτρόφοι κυρίως και αγρότες, βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ διαμαρτύρονται έντονα ότι δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις καθαρισμού στα γειτονικά κανάλια και κυρίως στην 7Τ τάφρο, με αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα! ήταν τέτοια μάλιστα η ορμή του νερού που έσπασε ακόμα και την άσφαλτο στο δρόμο που οδηγεί στην παραλία Σαβαλίων, ενώ η περιοχή από τον Αμπελόκαμπο μέχρι τα Σαβάλια μετατράπηκε σε λίμνη , μέχρι και το εργοστάσιο τομάτας “Κύκνος” είχε περικυκλωθεί από τα νερά.

Μεγάλες οι ζημιές στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης – Λίμνη τα Λεχαινά!

Από τις 04:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης σήμανε γενικός συναγερμός , αφού ειδικά τα Λεχαινά έγιναν λίμνη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σπίτια και καταστήματα. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις βρήκαν τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα και τους Αντιδημάρχους Παναγώτη Βαγγελάκο, Νίκο Σίνο, Αλεξάνδρα Γιαννίτση, Παναγιώτη Χαντζή, Διονύσιο Κεκάτο και Πέτρο Ανυφαντή στους δρόμους συντονίζοντας το έργο των υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές. Ολα τα μηχανήματα του Δήμου, καθώς και αυτά ιδιωτών, έδωσαν τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν ασφαλείς τις περιοχές και κυρίως να μη κινδυνεύσουν κάτοικοι.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκάλεσαν ζημιές, δημιουργήθηκαν στις τοπικές κοινότητες του Νεοχωρίου Κυλλήνης, της Μέλισσας και της Μυρσίνης. Ειδικότερα, ο δρόμος προς το Νεοχώρι Κυλλήνης είχε μετατραπεί σε ποτάμι και το αποτέλεσμα ήταν πλημυρισμένα οικόπεδα, στάβλοι και καλλιέργειες. Λόγω της κλίσης στην περιοχή, όλα τα νερά από πιο ψηλά σημεία του κάμπου από την Ανδραβίδα, κυλούσαν προς τη Μυρσίνη που επιβαρύνθηκε διπλά.

Aνδέας Μίγκος
Ήλιδα Κάμπος
Ήλιδα Κάμπος
Aνδέας Μίγκος
Aνδέας Μίγκος

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, αυτή τη φορά η κακοκαιρία, έπληξε και στους τρεις δήμους του κάμπου, σε ένα μεγάλο βαθμό τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πέρα από τις ζημιές στις υποδομές των σταβλικών τους εγκαταστάσεων και τα πνιγμένα ζώα, αντιμετπωίζουν πλέον και θέμα με τις ζωοτροφές, Όπως αναφέρουν από τα νερά που πλημμύρισαν τις εγκαταστάσεις τους, καταστράφηκαν τεράστιες ποσότητες ζωοτροφών και σύντομα θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και τα υπόλοιπα ζωντανά τους. Ειδικά στο Ρουπάκι, την Αγία Μαύρα και στον Κόροιβο, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούσαν από τη στιγμή που είδαν τη σφοδρότητα της ζωής, να μεταφέρουν όσα ζώα μπορούσαν σε πιο ασφαλές μέρος, κάτω από αντίξοες συνθήκες, άλλοι τα κατάφεραν και άλλοι όχι μέσα στη νύχτα.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η επόμενη μέρα, θα είναι τρομακτικά δύσκολη, αφού μόλις υποχωρήσουν τα νερά της βροχής που ακόμα και χθες συνέχισε να πέφτει με λιγότερη ωστόσο ένταση. τότε θα φανεί τι κρύβεται κάτω από τη λάσπη!
Εκτιμάται πάντως ότι οι καταστροφές και σε καλλιέργειες – εποχικές και δενδρώδεις- θα είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο φαίνονται ως αυτήν την ώρα!

Λειτούργησαν τα καθαρισμένα κανάλια και φρεάτια


Δήμος Πηνειού: Άντεξε την πολιορκία του «Μπάλλου»

– Μαρίνος: Εκπόνηση νέας μελέτης με Περιφέρεια για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Σθεναρά αντιστάθηκε ο Δήμος Πηνειού, στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή καθώς σύμφωνα με την δημοτική αρχή, όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους ΤΟΕΒ Γαστούνης, Μυρτουντίων και Σαβαλίων είχαν προχωρήσει στον καθαρισμό των καναλιών.
Σχέδιο δράσης
Οπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου, η Δημοτική Αρχή είχε σχέδιο δράσης από το καλοκαίρι το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Τα φρεάτια σε Γαστούνη Βαρθολομιό και Τραγανό, είχαν καθαριστεί και η απορροή κατά τη διάρκεια της ισχυρής καταιγίδας έγινε σε μεγάλο βαθμό ομαλά. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν πλημμύρισε ο πεζόδρομος του Βαρθολομιού, ενώ ήταν ελάχιστα τα τμήματα δρόμων που πλημμύρισαν εντός των πόλεων της Γαστούνης του Βαρθολομιού και του Τραγανού. Επιπλέον τα κανάλια σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους ΤΟΕΒ είχαν σε μεγάλο βαθμό καθαριστεί γεγονός που αποδεικνύεται από την απορροή που έγινε άμεσα μετά την αποχώρηση του «Μπάλλου».
Παρών ο Δήμαρχος
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή με όλο το έμψυχο και άψυχο δυναμικό της. Υπήρξε άριστος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων με τον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο να βρίσκεται στις επάλξεις και όχι στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξαγόταν στην Θεσσαλονίκη. Ήταν επιλογή του να βρίσκεται στο Δήμο του εκείνες τις δύσκολες ώρες.
Με απόφασή του συστάθηκε τριμελής Επιτροπή για την καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις στους πληγέντες οι κύριες κατοικίες των οποίων πλημμύρισαν ενώ κατατέθηκε αίτημα προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε ο Δήμος Πηνειού να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος