FOLLOW US: facebook twitter

Στα «κάγκελα» οι ξενοδόχοι για το Airbnb στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 05-01-2022 | Συντάκτης:

-Επιστολή του προέδρου Β. Τυλιγάδα στον δήμαρχο Γ. Γεωργιόπουλο


Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η παγκόσμια τάση ανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικίας, γνωστή και ως Airbnb, φαίνεται ότι επανακάμπτει μετά την πανδημία και έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της και στην Ηλεία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σπίτια από διάφορες τοπικές κοινότητες που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα, εξέλιξη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους επαγγελματίες ξενοδόχους, οι οποίοι καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό, ενδεχομένως στα όρια της νομιμότητας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ολυμπίας έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας. Γιώργο Γεωργιόπουλο, με την οποία του ζητά να λάβει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που έχουν πάρει άλλοι δήμοι στην Ευρώπη για να περιορίσουν τέτοια φαινόμενα.

«Σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα και θεσπίζονται σε επίπεδο δήμων αυστηροί κανόνες για τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης πλην της χώρας μας όπου όχι μόνο τα συγκεκριμένα καταλύματα συνεχίζουν να λειτουργούν εν μέσω πανδημίας κανονικά χωρίς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά έχουμε ένα προδήλως ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο, που γίνεται εύκολα αντικείμενο κατάχρησης, καλύπτοντας τη λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων» αναφέρεται στην επιστολή και στη συνέχεια επισημαίνεται πως «όσο η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, το δημόσιο, οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να χάνουν έσοδα, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν ως συνήθως από την αύξηση των επιβαρύνσεων των νόμιμων επιχειρήσεων και συνεχίζουμε να διαβάζουμε δημοσιεύματα για πληρότητες και αφίξεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ξενοδοχειακή πραγματικότητα και συνεχίζουμε να μιλάμε για υπερτουρισμό, προσποιούμενοι πως δεν καταλαβαίνουμε πού οφείλονται αυτά. Σας καλούμε να βάλετε τάξη στο χάος που επικρατεί, να προστατεύσετε το τουριστικό μας προϊόν και τις επιχειρήσεις μας, που προσφέρουν τα μέγιστα τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες», καταλήγει η επιστολή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Τυλιγάδας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι προφανώς δεν επιθυμεί την κατάργηση του Airbnb αλλά την ένταξή του σε πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού και χωρίς να παραβιάζεται η νομοθεσία.

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να ασκείται η οικονομική δραστηριότητα του AirBnB, αλλά να μη λειτουργεί σε καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού και χωρίς να τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας που έχουν τα ξενοδοχεία. Από την εμπειρία των άλλων κρατών, διαπιστώνουμε πως δεν είναι σίγουρο ότι ελέγχει κάποιος αν τα σπίτια που προσφέρονται, είναι δηλωμένα, οπότε εδώ ίσως να προκύπτει ζήτημα φοροδιαφυγής. Εμείς θέλουμε να γίνονται όλα νόμιμα και επί ίσοις όροις στη φορολογία. Ως σύλλογος θα καταγγείλουμε οποιαδήποτε περίπτωση διαμερίσματος ή οικίας αντιληφθούμε ότι παραβιάζει τη νομοθεσία», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος