FOLLOW US: facebook twitter

Στα «κάγκελα» με Βορίδη οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας

Ημερομηνία: 23-09-2020 | Συντάκτης:
Αμφισβητεί εμμέσως τη ζημιά στα καρπούζια ο υπουργός, προαναγγέλλοντας αποζημιώσεις μόνο για τα πρώιμα
-Τι απάντησε σε ερώτηση της Αυγερινοπούλου, νέα σύσκεψη προχθές στη Γαστούνη με πρωτοβουλία Μαρίνου

Ακόμα στο… περίμενε είναι οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας για το ενδεχόμενο αποζημιώσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Παρότι έχουν γίνει συσκέψεις και παρότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Βορίδης έχει ενημερωθεί αναλυτικά και με στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος, διατηρεί ακόμα στάση αναμονής, προβαίνοντας μόνο σε γενικόλογες ανακοινώσεις που περιορίζουν τις προσδοκίες για αποζημιώσεις στο σύνολο της παραγωγής.

Όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Ηλείας, Διον. Αυγερινοπούλου στις 4 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός ανέφερε ότι «Το Υπουργείο παρακολουθεί στενά τις ασυμμετρίες που παρατηρούνται στον πρωτογενή τομέα και στηρίζει εμπράκτως όλους όσοι έχουν υποστεί ζημία από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά και ουσιαστικά σε κάθε ζήτημα που τυχόν προκύπτει, με στοχευμένη λήψη μέτρων. (…)Εντός του πλαισίου αυτού, παρακολουθείται και εξετάζεται και η τυχόν διαταραχή στην παραγωγή των καρπουζιών», αναφέρει το σχετικό έγγραφο και στη συνέχεια κάνει λόγο για «εποικοδομητικό διάλογο» που θα συνεχιστεί! Ακολούθησε «διορθωτική» ανακοίνωση του υπουργείου στις 16 Σεπτεμβρίου, στην οποία επισημαίνεται ότι διαπιστώθηκε «διαταραχή» και ότι «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών (…) του πρώιμου καρπουζιού».

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, καθώς έχασαν σημαντικό εισόδημα και πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα που απαιτούν οι καλλιέργειες για τη νέα περίοδο. Προχθές το βράδυ, οργανώθηκε σύσκεψη στη Γαστούνη με πρωτοβουλία του δήμου Πηνειού, σε συνεργασία  με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, όπου και συζητήθηκε εκ νέου η κατάσταση και αποφασίστηκε η συλλογή υπογραφών  καθώς και να σταλεί νέα επιστολή στον υπουργό για να λυθεί το πρόβλημα.

«Αδικούνται οι καρπουζοπαραγωγοί»

Ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, έκανε λόγο για «δίκαιο αγώνα για διεκδίκηση αποζημιώσεων» σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί του Κάμπου δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, με συνέπεια να είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θοδωρής Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι οι καρπουζοπαραγωγοί  έχουν δίκαιο να διαμαρτύρονται καθότι είναι άδικο να μην αποζημιώνονται τα υπαίθρια καρπούζια λόγω πανδημίας και σημείωσε ότι θα στείλει από κοινού με τον δήμαρχο επιστολή στο υπουργείο για διορθωθεί αυτή η αδικία και ότι θα ζητηθεί εκ νέου  ραντεβού με τον Υπουργό για να διευθετηθεί το ζήτημα.

Χαιρετισμό στη σύσκεψη έστειλε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, τονίζοντας ότι οι παραγωγοί έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό, καθώς, η πολύ μικρή διάθεση των προϊόντων σε συνδυασμό με τιμές πώλησης πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, έχουν δημιουργήσει μια δυσχερέστατη κατάσταση, δίχως προηγούμενο.

Δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει ουσιώδης παρέμβαση από την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κατά καιρούς συναντήσεις, συσκέψεις και απαντήσεις από τον υπουργό κ. Βορίδη δεν έχουν οδηγήσει σε πρακτικό αποτέλεσμα. Απαιτείται η άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών καρπουζιού, είτε πρωίμου είτε όψιμου, με βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ που έχουν υποβάλει, καθώς, οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του προϊόντος συνδέονται άμεσα με τις συνέπειες της πανδημίας», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος