FOLLOW US: facebook twitter

Στα «κάγκελα» έμποροι και καταστηματάρχες εστίασης για τα νέα μέτρα

Ημερομηνία: 03-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Σε άτυπο lockdown μπαίνει και πάλι εστίαση και λιανεμπόριο σύμφωνα με τους επιχειρηματίες


Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Απόγνωση. Αυτή ακριβώς είναι η λέξη που αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα επιχειρηματιών και εμπόρων και στην Ηλεία, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test για τους πελάτες τους, δημιουργώντας νέα δεδομένα και περιορίζοντας σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων τους. Έτσι από το μίνι lockdown η αγορά μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown.

Όπως εξηγούν, μιλώντας στην Πρωινή, καλούνται για μια ακόμα φορά να «πληρώσουν το μάρμαρο» παρά το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τις προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ακόμα ένας δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά τους…

«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος» Βασίλης Σιγούρος επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown. «Μετά απ’ όλα αυτά τα δύσκολα που έχουμε περάσει, εξακολουθούν να έχουν ως πρώτο στόχο την εστίαση. Ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται από τα καταστήματα μας που τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα και όχι για παράδειγμα από τις εκκλησίες… Όπως αντιλαμβάνεστε οικονομικά πλέον δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να χάσουμε και άλλους πελάτες. Για να βγει κάποιος για έναν καφέ που κοστίζει 3 ευρώ θα θέλει 10 ευρώ για ράπιντ τεστ ενώ μια 4μελής οικογένεια 40 ευρώ. Θα σταματήσουν να βγαίνουν, τόσο απλά. Ταυτόχρονα, δε μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τους ελεγκτές- αστυνόμους. Είχαμε να ελέγξουμε το μέσα τώρα θέλουν να ελέγχουμε και τους εξωτερικούς χώρους. Τόσα έξοδα κάναμε για την προσαρμογή των εξωτερικών χώρων (θερμάστρες κτλ) και αυτά είναι πλέον άχρηστα. Και επίσης, θα πρέπει να δοθεί η ευθύνη και στον καταναλωτή όχι μόνο στον επιχειρηματία που του κόβουν υπέρογκα πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας. Παρανομεί ο πελάτης και αναγκάζει εμάς να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας… Κάπου να βρεθεί λύση».

 

«Δυο μέτρα και δυο σταθμά…Θα αντιδράσουμε!»

Την πλήρη αντίθεση του εμπορικού κόσμου στα νέα μέτρα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν «χωροφύλακες» και να ελέγχουν αν έχει γίνει ράπιντ τεστ από τους ανεμβολίαστους ή αν οι εμβολιασμένοι έχουν πιστοποιητικό. «Μετά από ένα χρόνο που είμαστε σε μίνι λοκνταουν και σε περίοδο ενδιάμεσων εκπτώσεων αλλά και ενόψει της εορταστικής περιόδου, στρέφουν την αγορά σε αντίθετη κατεύθυνση και τους καταναλωτές στα καταστήματα του ιντερνέτ. Την ίδια στιγμή αφήνουν τα σούπερ μάρκετ που πλέον διαθέτουν τα πάντα, ελεύθερα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Δυο μέτρα και δυο σταθμά δηλαδή. Είχαμε προτείνει να μπαίνουν πρόστιμα σε όσους δεν διενεργούν το ράπιντ τεστ γιατί οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να γίνουν χωροφύλακες…».

Παράλληλα, ο κ. Ξανθούλης ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την ΕΣΕΕ και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας εξετάζοντας τις μορφές αντίδρασης τους. «Οι συνάδελφοι μας εξήγησαν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Αρκετά έκαναν. Και μας δήλωσαν πως προτιμούν να κλείσουν παρά να μπουν στην διαδικασία αυτή! Μας απέκλεισαν από τις χρηματοδοτήσεις, πρόγραμμα στήριξης δε βγήκε και τώρα μας βάζουν ταφόπλακα!».

«Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου Β. Σιγούρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος