FOLLOW US: facebook twitter

Στα αζήτητα και φέτος η σταφίδα

Ημερομηνία: 18-08-2022 | Συντάκτης:

Άκαρπη η συνάντηση της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας στο Αίγιο

-Καμία δέσμευση για την τιμή, πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση, τόνισε ο πρόεδρος Χρ. Βαλιανάτος

 Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με άδεια χέρια επέστρεψαν από το Αίγιο οι σταφιδοπαραγωγοί της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, αφού η συνάντησή τους με εκπροσώπους της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών απέβη άκαρπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ηλείοι παραγωγοί δεν έλαβαν την παραμικρή δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του προϊόντος και για –το σημαντικότερο- καμία εγγύηση για τιμή αξιοπρεπή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αφήνει αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα της αγοράς, η τιμή πώλησης της σταφίδας κυμαίνεται στα 0,70 με 0,80 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τα φετινά έξοδα καλλιέργειας υπολογίζονται στο 1,40 ευρώ περίπου. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι σταφιδοπαραγωγοί είναι ανάστατοι, αφού βλέπουν ότι η χαμηλή τιμή πέρυσι δεν ήταν συγκυριακό φαινόμενο που ξεπεράστηκε, αλλά συνεχίζεται και φέτος, με κρυφό και ανομολόγητο πόθο να καθιερωθεί σε επίπεδα κάτω από ένα ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε στην Πρωινή πως θα καλέσει όλους τους βουλευτές της Ηλείας, προκειμένου να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και δε θα οδηγεί τους σταφιδοπαραγωγούς στην εξαθλίωση και στην εγκατάλειψη της γης. 

«Η κατάσταση είναι τραγική, η τιμή της σταφίδας και φέτος είναι στα τάρταρα. Από τη συνάντηση στο Αίγιο δεν προέκυψε καμία δέσμευση για την παραλαβή και για την τιμή του προϊόντος. Εμείς πήγαμε σήμερα (σ.σ. χθες) να συζητήσουμε γιατί η σταφίδα της Πηνείας είναι η πρώτη που βγαίνει, η πιο πρώιμη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό και δεύτερη χρονιά, οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια τα επόμενα χρόνια. Εμείς ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε σταφίδα και κανένας δεν ξέρει ούτε πότε θα πάρει ούτε πότε θα πληρώσει Γίνεται ένα παιχνίδι εναντίον των σταφιδοπαραγωγών και η πολιτική ηγεσία δεν είναι ανεύθυνη, πρέπει να πάρει θέση και να βρει τρόπο να ενισχύσει τους παραγωγούς και το προϊόν. Δεν αντέχει ο κόσμος να ξαναπουλήσει και φέτος τη σταφίδα στα 0,70 και 0,80 ευρώ όταν το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί», τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος