FOLLOW US: facebook twitter

Στα άκρα η κόντρα ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ

Ημερομηνία: 05-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

famellos-goeb-toeb

Ο Ν. Φάμελος προτείνει την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού

-Ασυμφωνία με τους ΤΟΕΒ Επιταλίου και Μυρτουντίων

Σε αδιέξοδο οδηγείται το θέμα του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού στην Ηλεία, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη κόντρα με τουλάχιστον δύο ΤΟΕΒ και το χάσμα μεγαλώνει. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο μικρό συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Νίκος Φάμελος μπροστά στο φάσμα της ρήξης με δύο ΤΟΕΒ, λόγω ασυμφωνίας στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών για την ομαλή λειτουργία του εγγειοβελτιωτικού δικτύου, εμμένει στην παραίτηση που έχει καταθέσει από τις αρχές Μαΐου και θα προτείνει σε έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, την παραίτηση όλων των μελών. Ο κ. Φάμελος δήλωσε πως δύο μεγάλοι ΤΟΕΒ, Επιταλίου και Μυρτουντίων με τη στάση τους τορπιλίζουν την συνεργασία με τον οργανισμό και οδηγούν σε αδιέξοδο.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Νίκος Φάμελος στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εγγειοβελτιωτικό δίκτυο στην Ηλεία, στην αναγκαιότητα της συντήρησής του για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του, όπου θα πρέπει οι ΤΟΕΒ να αναλάβουν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, μέσω της καταβολής των οφειλών που έχουν προς τον οργανισμό. Κάθε άλλη εξέλιξη μπλοκάρει οποιαδήποτε κίνηση. Μάλιστα ο κ. Φάμελος επισήμανε πως ακόμα και αν προχωρήσει η ρύθμιση των μεγάλων οφειλών προς το ΙΚΑ και τη ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς την καταβολή των οφειλών των ΤΟΕΒ, κάτι τέτοιο δεν θα έχει καμία ουσία. Για τις ανάγκες του δικτύου ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ τόνισε ότι η συντήρησή του κρίνεται επιτακτική ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργούνται μιας και οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει τραγικά, με μεγάλες πλημμύρες ακόμα και το καλοκαίρι.

«Πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι βλάβες που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει και είχαμε πλημμύρες ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Τα προβλήματα θα ενταθούν καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν χάσει τις καλλιέργειες τους και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του απέναντι στους ΤΟΕΒ. Δεν είναι δεδομένο πως εάν όλοι οι τάφροι είναι καθαρισμένοι θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε την πλημμύρα αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερα τα πράγματα» ανέφερε ο κ. Φάμελος. Παράλληλα τόνισε πως ο ΓΟΕΒ θα πρέπει να προλαμβάνει όλες τις ζημιές και θα συντηρεί τους μετασχηματιστές, όμως σε αυτό το κόστος πρέπει να συμβάλουν και οι ΤΟΕΒ. Τα περισσότερα προβλήματα εστιάζονται στο δίκτυο του Επιταλίου και των Μυρτουντίων με την κατάσταση των αντλιών εκεί να προβληματίζει. «Εάν δεν υπάρχει αντλιοστάσιο, όση ροή κι αν έχουν τα αυλάκια τα νερά δεν θα φύγουν στην θάλασσα, αν είναι όλες οι αντλίες χαλασμένες. Πρόταση μας είναι να απαλλάξουμε την Περιφέρεια από τα τέλη,  για 5-6 χρόνια και με μία προγραμματική σύμβαση μαζί μας, να προχωρήσει στην επισκευή των πέντε αυτών αντλιοστασίων. Όπου δεν επισκευάζονται οι αντλίες, τότε να τις αντικαταστήσουμε και όπου υπάρχει πρόβλημα με τα μοτέρ να γίνει και εκεί η αντικατάσταση τους» σχολίασε.

kontra-goeb-toeb

«Θηλιά» τα χρέη προς το ΙΚΑ και την ΔΕΗ

Όσο για τα χρέη προς το ΙΚΑ και τη ΔΕΔΔΗΕ, αυτά δεν είναι τα μόνο καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα και ένα παλιό δάνειο, που δεν έχει «αγγίξει» ο οργανισμός.  «Πέρα από τα προβλήματα που υπάρχουν έχουμε και τις συσσωρευμένες επί σειρά ετών εισφορές προς το ΙΚΑ και την ΔΕΗ ενώ υπάρχει και ένα δάνειο παλιό το οποίο δεν το έχουμε «αγγίξει». Ζητήσαμε και από τους δήμους να πληρώσουν τέλη προς τον ΓΟΕΒ καθώς είναι κι οι ίδιοι ωφελούμενοι, καθώς τα νερά των πόλεων καταλήγουν σε εμάς. Προχωρήσαμε σε εξώδικες διαμαρτυρίες αλλά το ζητούμενο είναι πως και να θέλουν να πληρώσουν οι δήμοι τα χρήματα θα τα κρατήσει το ΙΚΑ. Έχουμε ζητήσει από τον διοικητή του ΙΚΑ αλλά και από τον υφυπουργό εργασίας να υπάρξει μία ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου και εμείς να μπορούμε να ανταποκριθούμε αλλά και το ΙΚΑ να αρχίσει να εισπράττει» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού μετά την χθεσινή σύσκεψη αναφέρθηκαν τα εξής: «Αρνητική εξέλιξη είχε η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) σύσκεψη του ΓΟΕΒ, των ΤΟΕΒ και των εμπλεκομένων φορέων, αφού υπήρξε ασυμφωνία για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, για την ομαλή λειτουργία του έργου και συγκεκριμένα των αρδευτικών αντλιοστασίων, για να βγει εις πέρας η αρδευτική περίοδος, καθώς επίσης και η προετοιμασία συντήρησης των πέντε αποστραγγιστικών αντλιοστασίων και αποστραγγιστικού δικτύου, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, για την αποφυγή των πλημμυρικών φαινομένων. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΔΣ του ΓΟΕΒ όχι μόνο θα εμείνει στην παραίτησή που έχει καταθέσει, αλλά συγκαλεί και έκτακτο ΔΣ για να προτείνει την παραίτηση ολόκληρου του ΔΣ. Τα αρνητικά αποτελέσματα της σημερινής (σ.σ. σύσκεψης) τα προκάλεσαν κυρίως δύο μεγάλοι ΤΟΕΒ. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες και κυρίως αυτοί που τορπιλίζουν κάθε φορά την απαραίτητη συνεννόηση και τον συντονισμό λειτουργίας αυτού του έργου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος