FOLLOW US: facebook twitter

Στ. Αραχωβίτης: «2o lockdown και οι αγρότες ακόμα περιμένουν τη στήριξη της κυβέρνησης”

Ημερομηνία: 09-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα
Περιοδεία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη στην Ηλεία σε παραγωγικές αγροτικές μονάδες

Mια ημέρα πριν από το γενικό lockdown που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, επισκέφθηκε την Ηλεία και συγκεκριμένα παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα  του νομού και συνομίλησε με αγρότες, επαγγελματίες και πολίτες  ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και πρ. Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης. Τον πρώην υπουργό συνόδευαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Διονύσης Καλαματιανός και κλιμάκιο της Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ηλείας. Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι οι  συνέπειες της πανδημίας και του lockdown είναι βαθιές σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της οικονομίας, οι αγρότες ακόμα περιμένουν στήριξη  και έκανε λόγο για εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης.

«Γίνεται πλέον αντιληπτό σε όλους, ότι η ελληνική κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες της ολοκληρωτικής ανευθυνότητας, της εγκληματικής ολιγωρίας και της παντελούς αδιαφορίας της Κυβέρνησης.  Όσο και να προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, να μετατοπίσουν τις ευθύνες όπου είναι δυνατόν, εκτός από τους ίδιους, αυτή αμείλικτη επελαύνει και θέτει τη χώρα μας σε μια μεγάλη περιπέτεια».

«Δυστυχώς» πρόσθεσε, «δεν μας χαροποιεί αυτή η σκληρή δικαίωση των όσων ζητούσαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ εδώ και οκτώ μήνες. Αντίθετα μεγαλώνει την ευθύνη μας για την δυναμική αλλαγή των όσων ζούμε». Αναφέρθηκε ακόμη στον κρίσιμο ρόλο της πρωτογενούς παραγωγής στο ξεπέρασμα των επιπτώσεων της πανδημίας και του 2ου lockdown και τόνισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δείχνει να αναγνωρίζει και να εκτιμά ιδιαίτερα αυτόν το ρόλο». «Χαρακτηριστικότερα δείγματα γραφής έχουμε τόσο από την έκθεση Πισσαρίδη, όσο και από τον προϋπολογισμό, όπου ο πρωτογενής τομέας είναι ο μεγάλος απών. Αυτά είναι ανησυχητικά δείγματα για την πορεία εξόδου από τη βαθειά κρίση», κατέληξε.

Η περιοδεία Αραχωβίτη στην Ηλεία

Ο δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αρχικά, επισκέφτηκαν στα Καβάσιλα τη “Φάρμα Ηλείας” και συζήτησαν με αγελαδοτρόφους για τα προβλήματα της παραγωγής, της διάθεσης των προϊόντων τους, αλλά και τα προβλήματα των «ελληνοποιήσεων», των ελέγχων και της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν. Έγινε εκτενής αναφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη νομοθέτηση του Νόμου για τα νωπά και ευαλλοίωτα, αλλά και την ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα. «Η πολιτική αντίθετα της ΝΔ διαλύει το όλο πλαίσιο των ελέγχων στο γάλα και ας διατείνεται ότι αυστηροποιεί τα πρόστιμα. Θα πρέπει να λειτουργούν οι έλεγχοι για να έχουν νόημα τα πρόστιμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τον ΤΟΕΒ Γαστούνης. Στη συζήτηση με τους παραγωγούς ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της Υπογειοποίησης των Δικτύων Φυσικής Ροής που εντάχθηκε με προϋπολογισμό 17,4 εκατ. ευρώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι το έργο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση νερού, ενώ  είναι ακόμη απαραίτητο και για την αποτελεσματικότερη, αλλά και δικαιότερη χρήση του αρδευτικού νερού από τους παραγωγούς.

Στη Δάφνη του δήμου Ήλιδας συναντήθηκε με ελαιοπαραγωγούς όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα της ελιάς, της ελαιοκομίας αλλά και στην φετινή πυρκαγιά και τις καταστροφές που προκάλεσε στο φυτικό κεφάλαιο. Όπως τόνισε ο κ. Αραχωβίτης «σαν να μην έφτανε η χαμηλή τιμή ελιάς και ελαιολάδου, ήρθαν και οι ζημιές από την πυρκαγιά για να βάλουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών. Οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν την αποζημίωση που δικαιούνται, προκειμένου να επιβιώσουν από το διπλό πλήγμα που δέχτηκαν φέτος, και η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής και της ζωής που “τρέχουν”.»

Επόμενος σταθμός ήταν το Επιτάλιο, όπου οι δύο βουλευτές συναντήθηκαν με ακτήμονες αγρότες που τους έθεσαν το θέμα της διανομής των εκτάσεων της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας. Οι αγρότες τόνισαν ότι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε επί ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτη συνεργασία μαζί τους, τούς ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό. Χρειάζεται η άμεση συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και η μόνιμη αλλαγή του πλαισίου απο το Υπουργείο, ώστε οφελημενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες, κάτοικοι των γειτονικών διαμερισμάτων.

Τέλος, οι κ.κ. Αραχωβίτης και Καλαματιανός επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο των Α/φων Τάγαρη στη Ζαχάρω όπου εφαρμόζονται καινοτόμες ιδέες. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, καθώς και να συνομιλήσουν, τόσο με τους ιδιοκτήτες, όσο και με ελαιοπαραγωγούς της περιοχής για τα προβλήματα και το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας. Αυτό που τονίστηκε από όλους, είναι η ανάγκη να στηριχτούν και να προωθηθούν συνεργατικά σχήματα παραγωγών, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, μέσω των συνεργειών, όσο και της επίτευξης καλύτερης τιμής στον παραγωγό. Ο Στ. Αραχωβίτης δήλωσε: «Στηρίζουμε τον συνεργατισμό, την υγιή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και κάθε τι που προάγει το ποιοτικό ελαιόλαδο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος