FOLLOW US: facebook twitter

Σπύρος Σιδηροκαστρίτης: Οι παιδικοί σταθμοί της πόλης εκπέμπουν SOS

Ημερομηνία: 21-10-2020 | Συντάκτης:

Οι παιδικοί σταθμοί του Πύργου αποπνέουν εγκατάλειψη. Τα κτίρια είναι ασυντήρητα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Από τους τρεις παιδικούς σταθμούς της πόλης ένας μόνο ανήκει στον Δήμο και δυστυχώς ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες έκδοσης πολεοδομικής άδειας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν εργασίες επισκευής του  και να  μην μπορούν να αναζητηθούν πόροι από χρηματοδοτικά προγράμματα για τη συντήρησή του. Οι υπόλοιποι δύο παιδικοί σταθμοί, επίσης ασυντήρητοι, βρίσκονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια στα οποία λήγει η μίσθωσή τους το 2021. Τα κτίρια που στεγάζονται δεν τηρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας άρα δύσκολα θα ανανεωθεί η μίσθωση και αν δεν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες θα αντιμετωπίσουμε σύντομα πρόβλημα στέγασης.

Με την ένταξη στην υποχρεωτική εκπαίδευση των προνηπίων οι παιδικοί σταθμοί άδειασαν από παιδιά. Το κενό αυτό που δημιουργήθηκε θα μπορούσε να το «εκμεταλλευθεί» ο  Δήμος εντάσσοντας  στις υπηρεσίες του τη λειτουργία βρεφικών τμημάτων που θα υποδέχονται παιδιά από οκτώ μηνών έως δυόμισι ετών. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι μια βασική παροχή του Δήμου προς τους δημότες, ένας καταξιωμένος θεσμός με έμπειρους υπαλλήλους που ο Δήμος πρέπει να στηρίξει έμπρακτα χωρίς δεύτερες σκέψεις… Η μετακύλιση βασικών δημόσιων αγαθών  στους ιδιώτες δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση. Αντίθετα, η στήριξη και επέκταση του δικτύου των παιδικών σταθμών  ώστε να καλύπτουν όλο τον Δήμο θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Η αξιοποίηση για παράδειγμα του κτιρίου που φιλοξενούσε τη λέσχη αξιωματικών  στα Λαστέικα, ένα καλοσυντηρημένο κτίριο το οποίο αν παραχωρηθεί από τον στρατό θα μπορούσε να γίνει ένας παιδικός σταθμός και να  καλύψει τις ανάγκες πολλών κοινοτήτων του βόρειου τμήματος του Δήμου Πύργου.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Δήμος μπορεί να στηρίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των βρεφονηπιακών σταθμών είτε με τη μορφή αγοράς ή κατασκευής νέων κτιρίων  εντός του πολεοδομικού ιστού στηρίζοντας έμπρακτα έναν θεσμό που έχει αφήσει ένα  θετικό αποτύπωμα στην πόλη και έχει γαλουχήσει γενιές παιδιών της. Ο άμεσος εφοδιασμός τους με  παιχνίδια και σχετικό εξοπλισμό καθώς και οι επισκευές των υπαρχόντων θα ήταν μια καλή αρχή.

Σπύρος Σιδηροκαστρίτης,

Aντιπρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πύργου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος