FOLLOW US: facebook twitter

Σπύρος Σιδηροκαστρίτης: Η νέα σχολική χρονιά

Ημερομηνία: 10-09-2020 | Συντάκτης:

Η νέα σχολική χρονιά αναμφίβολα θα είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι ως τώρα έχουμε ζήσει. Οι όροι που δημιουργεί το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια που έχει χτυπήσει τα νοικοκυριά δημιουργεί μια δύσκολη συνθήκη, όπου η εκπαιδευτική κοινότητα έρχεται να αντιμετωπίσει. Η εμπειρία που αποκτήθηκε την περασμένη χρονιά σίγουρα μας βρίσκει όλους πιο έτοιμους για να αντιμετωπίσουμε τις νέες εκπαιδευτικές συνθήκες και να αναπροσαρμόσουμε μεθόδους διδασκαλίας όπως την ομαδοσυνεργατική μάθηση. Ο εκπαιδευτικός καλείται να δημιουργήσει ζεστό κλίμα στην τάξη έτσι ώστε και οι μικροί μαθητές που για πρώτη φορά μπαίνουν στην τάξη να νιώσουν ότι το νέο περιβάλλον που τους υποδέχεται είναι  φιλικό και η αναγκαία αποστασιοποίηση είναι για το καλό όλων μας. Η καθημερινή χρήση μάσκας,  η αποστασιοποίηση κατά την ώρα του διαλείμματος και η σχολαστική ατομική υγιεινή αποτελεί νέα πραγματικότητα ως ότου υπάρξει μια λύση στην πολιορκία που προκαλεί στην καθημερινότητά μας ο ιός.

Σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα γονείς και εκπαιδευτικοί σίγουρα θα περίμεναν η πολιτική ηγεσία να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους. Όμως, ήδη από την περσινή χρονιά τα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Μεσούσης της πανδημίας αυξήθηκαν οι μαθητές ανά τμήμα και από 21 έγιναν 25. Κάτι που η Υπουργός προσπάθησε να μπαλώσει, κάνοντας λόγο ότι κατά μέσο όρο στην επικράτεια τα τμήματα έχουν 17 μαθητές, μια καθ’ όλα υποκριτική θέση καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι στις πόλεις τα τμήματα είναι ασφυκτικά γεμάτα με αίθουσες που αδυνατούν να υποδεχτούν ένα τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών και να τηρούνται οι αποστάσεις που ορίζουν τα μέτρα αποστασιοποίησης.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν ακούει τα αιτήματα των γονιών και των εκπαιδευτικών που ζητούν την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα, την αύξηση των δαπανών για την  υγεία και την παιδεία. Δαπάνες που θα μπορούσαν να είχαν δοθεί από την εκδήλωση του πρώτου κύματος της πανδημίας και η χώρα να είχε θωρακιστεί υγειονομικά με την πρόσληψη ιατρών αλλά και εκπαιδευτικών. Πέρσι η κυβέρνηση επέλεξε να διοχετεύσει ετεροβαρώς δημόσιους πόρους με στόχο να ελέγξει με όρους επικοινωνίας την υγειονομική κρίση. Φέτος και με την κοινωνία να έχει φτάσει ήδη στα όριά της ελπίζαμε να μην συνεχίσει την ίδια τακτική και να δώσει λύσεις στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, πράγμα που έως σήμερα δεν έχει κάνει!

* Ο Σπύρος Σιδηροκαστρίτης είναι δάσκαλος και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύργου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος