FOLLOW US: facebook twitter

Σποραδικές ζημιές από την νεροποντή στον αγροτικό τομέα

Ημερομηνία: 26-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
-Περιορισμένη η έκταση των προβλημάτων κυρίως σε κηπευτικά και πλημμύρα σε μεμονωμένη καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας

Σποραδικά προβλήματα περιορισμένης έκτασης στον αγροτικό τομέα, προκάλεσε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η προχθεσινή ισχυρή καταιγίδα που σάρωσε όλον τον νομό, πλήττοντας κυρίως ορισμένες καλλιέργειες εποχικών προϊοντων και κηπευτικών. Μπορεί οι ζημιές να είναι σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλες κυρίως σε επιχειρήσεις και πολλοί επαγγελματίες θα πρέπει τώρα να καταγράψουν τις ζημιές τους για να αποζημιωθούν, ωστόσο ο πρωτογενής τομέα στην συγκεκριμένη περίπτωση την γλίτωσε πιο… φτηνά!

Το ευτύχημα ήταν ότι είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή  προϊόντων σε ορισμένες από τις πιο βασικές καλλιέργειες του νομού, όπως η βιομηχανική τομάτα,  η σταφίδα,  τα οινοστάφυλα και επιτραπέζια σταφύλια και έτσι το ξαφνικό μπουρίνι και η πολλή βροχή δεν  έφεραν καταστροφικά αποτελέσματα. Αν αυτή η κακοκαιρία είχε ξεσπάσει στ αυτό το μέγεθος 15-20 μέρες νωρίτερα, οι καταστροφές θα ήταν ανυπολόγιστες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον πρόεδρο της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστο Βαλιανάτο δεν είχαν σχεδόν καμία καταγγελία από τους παραγωγούς – μέλη της Ομάδας, ενώ σε μια μεμονωμένη περίπτωση στον Κάμπο, τοματοπαραγωγός που δεν είχε συγκομίσει ακόμα την βιομηχανική τομάτα σε μια έκταση 30-40 στρεμμάτων, πληροφορήθηκαν ότι υπέστη από τις πλημμύρες στην περιοχή ζημιά στο προίόν του. Επίσης η πολλή βροχή τίναξε στο πέρασμά της και αρκετές ελιές, αν και η ελιά πλήττεται κυρίως από το χαλάζι και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξαν μαρτυρίες για χαλάζι από καμία περιοχή του νομού. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ζημιές υπέστησαν και ορισμένα θερμοκήπια σε περιοχές των δήμων Ήλιδας και Πηνειού.

Ωστόσο όσοι από τους πληγέντες αγρότες έχουν υποστεί ζημιές, αναμένεται να υποβάλλουν δήλωση στον ΕΛΓΑ στους ανταποκριτές των δήμων με την συνήθη διαδικασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος