FOLLOW US: facebook twitter

Σπίτια oικολογικής κατασκευής: Φιλικά προς το περιβάλλον & φιλικά προς την… τσέπη μας από άποψη χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας

Ημερομηνία: 07-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ένα Οικολογικό σπίτι είναι ένα σπίτι φιλικά σχεδιασμένο προς το περιβάλλον, κατασκευασμένο με υλικά και τεχνολογία που μειώνει τόσο την αποβολή βλαβερών αερίων προς το περιβάλλον όσο και τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού.

Αυτό περιλαμβάνει:

-Γυαλί που έχει δύο ή τρεις στρώσεις με ένα κενό μεταξύ τους ώστε να αποτραπεί η απώλεια θερμότητας

-Ηλιακούς συλλέκτες ή ανεμογεννήτριες

-Γεωθερμική θέρμανση και την καλλιέργεια φυτών στην στέγη για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, τη μείωση θορύβων και την παραγωγή οξυγόνου.

-Λαχανικά έξω από το σπίτι για φαγητό

Η έννοια του οικολογικού σπιτιού σημαίνει μια κατοικία που έχει χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Τρόποι και οφέλη οικολογικής κατασκευής

Μείωση ενεργειακών αναγκών

Τα κτίρια χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Κάποιοι υπολογισμοί φτάνουν και το 70% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες. Αυτή η ενέργεια είναι κυρίως για τη θέρμανση και το φωτισμό και ως εκ τούτου, ο στόχος είναι να σχεδιαστούν σπίτια που είναι καλά μονωμένα και να πραγματοποιηθεί η καλύτερη δυνατή χρήση του φυσικού φωτός.

Μόνωση

Η αύξηση της ποσότητας της μόνωσης είναι το κύριο στοιχείο για την πρόληψη της απώλειας ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει το σχέδιο αποκλεισμού, τζάμια,τοίχοι και στέγες με μόνωση.

Τα οφέλη της παθητικής ηλιακής ενέργειας

Στο βόρειο ημισφαίριο, μια τοποθεσία που κοιτάζει νότια θα είναι καλύτερη από μια τοποθεσία που κοιτάει βόρεια, επειδή θα έχει καλύτερη πρόσβαση στο φως του ήλιου και θα προστατεύεται από τους κρύους βόρειους ανέμους. Ένα οικολογικό σπίτι ξεκινά τη ζωή του όταν η τοποθεσία του βλέπει προς τον ήλιο.

Ιδανικά, η τοποθεσία του σπιτιού θα πρέπει να έχει νότιο-δυτική πτυχή και να προστατεύεται από το βορρά και την ανατολή. Δεν είναι πάντα δυνατόν να το κάνετε αυτό, αλλά θα υπάρχει συνήθως μια ευκαιρία να επωφεληθείτε από την παθητική ηλιακή ενέργεια με το να έχετε περισσότερα τζάμια είτε στο μπροστινό ή στο πίσω μέρος του κτιρίου. Φυτεύοντας δέντρα και δημιουργώντας περάσματα αέρα στη βόρεια και ανατολική πλευρά του μπορείτε να ενισχύσετε την επίδραση του ηλιακής ενέργειας ,προστατεύοντας το σπίτι από τους κρύους βόρειους και ανατολικούς ανέμους.

Όταν η τοποθεσία του σπιτιού βλέπει προς τον ήλιο, χρησιμοποιούνται υψηλής απόδοσης παράθυρα για να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως και ζεστασιά . Τότε, το φως του ήλιου πλημμυρίζει το σπίτι και η θερμότητα που παράγεται διατηρείται: με ένα εξαιρετικά μονωμένο κέλυφος του κτιρίου, με ανθεκτικά παράθυρα και πόρτες και με τη θερμικής μάζα που διαχέεται στο εσωτερικό του κτιρίου.

Τα οφέλη της ενεργής ηλιακής ενέργειας

Ο προσανατολισμός προς τον ήλιο σημαίνει επίσης, ότι τα ενεργά ηλιακά συστήματα,οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη δωρεάν θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια που αποκτάται από τον ήλιο.

Οφέλη διαμονής

Το να ζεις στο σπίτι, επίσης, σημαίνει ότι παράγεται θερμότητα. Τα δραστήρια ανθρώπινα όντα μπορούν να παράγουν πολύ θερμότητα όπως η ηλεκτρική φωτιά. Προσθέστε την θερμότητα από το μαγείρεμα, το πλύσιμο, το φωτισμό κ. λ.π. και μπορείτε να δείτε πώς ένα οικολογικό σπίτι θα μπορούσε να γίνει πάρα πολύ καυτό. Το συμβατικό άνοιγμα των παραθύρων μειώνει τη θερμότητα, αλλά ένα οικολογικό σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει συστήματα εξαερισμού και παράλληλης ανάκτησης θερμότητας.

Εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας

Τα συστήματα αυτά εξάγουν το θερμό, υγρό αέρα από το μπάνιο και την κουζίνα και παίρνουν τη θερμότητα από το παλιό, υγρό αέρα πριν τον αποβάλουν έξω. Το σύστημα ανάκτησης θερμότητας μετατρέπει τη θερμότητα που συλλέγεται σε φρέσκο αέρα, τον διαχέει μέσα στο κτίριο και το διανέμει στα υπνοδωμάτια και τα καθιστικά.Έτσι έχουμε καθαρό αέρα σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι τα φίλτρα μπορεί να τοποθετηθούν εκεί από όπου εισάγεται ο αέρας για να εμποδίζεται η γύρη ή άλλες ερεθιστικές ουσίες.

Απώλεια θερμότητας

Με την παθητική και ενεργητική αύξηση της ηλιακής ενέργειας, τη μόνωση, το σχέδιο -κέλυφος του κτηρίου και το σύστημα ανάκτησης θερμότητας,τα οικολογικά σπίτια δε θα χρειαζόντουσαν θεωρητικά καθόλου πρόσθετη θερμότητα,δεν θα έπρεπε δηλαδή να αντλείτε μέσα σε αυτά θερμότητα και από ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Στην πράξη όμως, δεν είναι έτσι η ζωή. Τα παιδιά αφήνουν την πόρτα ανοιχτή, τα κατοικίδια ζώα έρχονται και φεύγουν, οι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν όλη την ημέρα και σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να κοιμούνται με το παράθυρο ανοιχτό. Ένα οικολογικό σπίτι μπορεί να ενσωματώσει το κατάλληλο σχέδιο για να υπάρχουν τα συστήματα θέρμανσης που μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά σε κάθε αλλαγή διατηρώντας τη θερμοκρασία δωματίου, καθώς επίσης μπορούν να παρέχουν μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας του νερού σε σύγκριση με τους ηλιακούς πίνακες.

Υγεία

Άλλα οφέλη του οικολογικού σπιτιού, εκτός από το προφανές ότι έχει ελάχιστο κόστος θέρμανσης, είναι το υγιές περιβάλλον διαβίωσης. Το σύστημα ανάκτησης θερμότητας μπορεί να μειώσει την υγρασία και τη μούχλα που αποτελούν συχνά κίνδυνο για την υγεία. Τα φίλτρα από τα οποία εισέρχεται ο αέρας αποτρέπουν τη σκόνη που έρχεται με τον εισερχόμενο καθαρό αέρα και το σύστημα της εσωτερικής ηλεκτρικής σκούπας αποβάλλει τη σκόνη από το σπίτι και τους αεραγωγούς, έτσι ώστε και τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια της σκόνης να μη παραμένουν στο σπίτι.

Οι εσωτερικοί τοίχοι που φέρουν φορτίο έχουν ελαχιστοποιηθεί ώστε να επιτρέπεται η αναδιοργάνωση των εσωτερικών χώρων, και η τεχνολογική κατασκευή είναι τέτοια ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται αλλαγές και εύκολη συντήρηση.

Για την υγεία του ιδιοκτήτη και το καλό του πλανήτη, ένα οικολογικό σπίτι θα πρέπει να κατασκευαστεί, όσο το δυνατόν γίνεται, με υλικά που δεν περιλαμβάνουν τοξίνες ή επιβλαβή προϊόντα της πετρελαιοχημικής βιομηχανίας.

Ανθεκτικά υλικά

Ένα από τα ευρύτερα θέματα της ενεργειακής αποδοτικότητας είναι η ενσωματωμένη ενέργεια στα πλαίσια της κατασκευής υλικών. (Ενσωματωμένη ενέργεια είναι η ενέργεια που λαμβάνεται με την παραγωγή και τη μεταφορά των υλικών που χρησιμοποιούνται).

Ξυλεία

Το ξύλο είναι ένα πρωτεύον δομικό υλικό για την οικολογική κατοικία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δέντρα μεγαλώνουν χρησιμοποιώντας ενέργεια από τον ήλιο, δεν ρυπαίνουν, παράγουν οξυγόνο, απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), αποτελούν βιότοπο της άγριας ζωής, μπορούν να μεταφυτευτούν και κάποια είναι αυτοφυή. Τα ξύλα μπορούν εύκολα να ξαναχρησιμοποιηθούν μετά από την κατεδάφιση ενός κτιρίου.

Ασβέστης

Το τσιμέντο είναι ένα πολύ χρήσιμο οικοδομικό υλικό και υπάρχουν σημεία όπου πρέπει να είμαστε πρακτικοί και να το χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, μια εναλλακτική λύση για το τσιμέντο είναι ο ασβέστης. Ο ασβέστης χρησιμοποιείται ως οικοδομικό υλικό για χιλιάδες χρόνια ,και παρόλο που απαιτείται η κατανάλωση ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή του, μετατρέπεται εύκολα και γρήγορα σε ασβεστόλιθο, λαμβάνοντας διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διαδικασία αυτή.

Αξιοποιήσιμα υλικά

Επίσης, υπάρχουν αξιοποιήσιμα υλικά, ειδικά τούβλα, πλάκες και κεραμίδια στεγών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενσωματωμένη ενέργεια. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει τα νέα κτίρια να εναρμονιστούν με το περιβάλλον τους.

Πηγή: wikipedia.org


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος