FOLLOW US: facebook twitter

Σπάνιο αρχειακό υλικό παρέδωσε η σύζυγος του αείμνηστου Σ. Μπεράτη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 27-07-2022 | Συντάκτης:

«Η ιστορία του Ρ.Σ.Α στα χέρια των συνεχιστών του σταθμού»

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Συνολικά 42 φακέλους με ένα σπάνιο αρχειακό υλικό του ιδρυτή του Ραδιοφωνικού Μουσείου Αμαλιάδας, του αείμνηστου Σπύρου Μπεράτη, δώρισε και παρέδωσε η σύζυγος του κ. Τζένη Μπεράτη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας που περιέχουν την ιστορία του σταθμού, ικανοποιώντας ένα μεγάλο όνειρο του αγαπημένου της συζύγου που «έφυγε» τον Νοέμβριο του 2021. Η αγάπη του Σπύρου Μπεράτη για την Αμαλιάδα και για τον Ραδιοφωνικό Σταθμό που ίδρυσε την δεκαετία του 1950 ήταν γνωστή, ο ίδιος έλεγε ότι «ο σταθμός είναι η οικογένειά μου, είναι η ζωή μου όλη» και διακαής πόθος του ήταν όταν ο ίδιος δεν θα ηταν πια παρών, όλο το σπάνιο αρχείο που συγκέντρωνε για πάνω από μισό αιώνα, έγραφα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες κλπ για την ιστορία της Αμαλιάδας και του Ραδιοφώνου να παραδοθεί στην πόλη της καρδιάς του με στόχο να οργανωθεί ένα Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Αμαλιάδας – Δήμου Ήλιδας, που θα περιέχει τα πάντα, με την έκθεση στοιχείων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Η κ. Τζένη Μπεράτη, ιδιαίτερα συγκινημένη παρέδωσε την Δευτέρα το απόγευμα στον πρόεδρο του Ραδιοφωνικού σταθμού Αμαλιάδας Α. Παπαδάκο και στους ανθρώπους που ο ίδιος πάντα εμπιστευόταν, το σημαντικό αυτό αρχειακό υλικό , τονίζοντας ότι το όνειρο του Σπύρου ήταν αυτή η συλλογή να περάσει στα χέρια των συνεχιστών του Ραδιοφωνικού Σταθμού, παρακαταθήκη για την Αμαλιάδα και τους ανθρώπους της. «Παραδίδω σήμερα 42 φακέλους με αρχειακό υλικό που περιέχει όλη την ιστορία του ΡΣΑ σε έγγραφα σημαντικής αξίας από το 1952 κατόπιν επιθυμίας του συζύγου μου. Περιέχουν μεταξύ άλλων τα πρώτα συμβόλαια δωρεάς του Σπύρου Μπεράτη, χάρτες, δωρεές, συμβόλαια, τοπογραφικά, έπαινοι όλα τα έγγραφα αλληλογραφίας με την ΕΡΤ, γράμματα ακροατών από όλα τα μέρη του κόσμο καθώς και την τελευταία δωρεά του Σπύρου Μπεράτη το Μουσείο Ραδιοφωνίας που όμως δεν θα είναι η τελευταία, καθώς επιθυμία του είναι η συλλογή σπάνιων φωτογραφιών της Αμαλιάδας να βρει την δικιά της θέση στην πόλη. Ο Σπύρος ξέρει ότι σήμερα βρίσκεται ανάμεσα σε αγαπημένους ανθρώπους εδώ στον ΡΣΑ. Την θέση του αναλαμβάνω εγώ ως μέλος και μέτοχος του ΡΣΑ. Πρόσβαση θα έχει στο αρχειακό υλικό, ο εκάστοτε πρόεδρος και Δ/νων σύμβουλος του ΡΣΑ.»

Τέλος, η κ. Μπεράτη ευχαρίστησε την κ. Ιωάννα Παπαδάκη, τον κ. Δημήτρη Παναγιωτάρα, τον κ. . Θόδωρο Βουκελάτο, τον κ. Βασίλη Καψή όπως και την κ. Νίκη Κοκκαλιάρη καθώς όπως είπε ο καθένας από την θέση του έχει προβεί σε πολλές ενέργειες για την διατήρηση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας. Παρόντες κατά την διάρκεια της παράδοσης, ήταν ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο πρόεδρος του ΡΣΑ και αναπληρωτής δημάρχου κ. Ανδρέας Παπαδάκος αλλά και η ΓΓ του δήμου Ήλιδας κ. Νίκη Κοκκαλιάρη, όπως και ο Δ/ντής του Σταθμού Θεόδωρος Τριγωνίδης και ο Θοδωρής Βουκελάτος.

Παρακαταθήκη η συλλογή του Σ. Μπεράτη για την Αμαλιάδα

Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης αναφερόμενος στον Σπύρο Μπεράτη τόνισε ότι «ο Σπύρος Μπεράτης ήταν ένας πολύτιμος συνεργάτης και πηγή έμπνευσης για εμένα προκειμένου να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση. Ήταν τιμή μου που τον γνώρισα και μεγάλη τιμή για την πολη της Αμαλιάδας που είχε έναν τέτοιο άνθρωπο στην κοινωνική ζωή του τόπου με τεράστια προσφορά. Θέλω να δηλώσω ότι το όνειρο του Σπύρου για το Μουσείο θα γίνει πραγματικότητα και το πολύτιμο αρχείο του θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη και τις επόμενες γενιές.»

Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρέας Παπαδάκος ευχαρίστησε την κ. Μπεράτη για την δωρεά αυτή τονίζοντας ότι «ήταν υποχρέωσή μου να είμαι εδώ, με τον Σπύρο ήμασταν φίλοι από παλιά, ΡΣΑ έχει πολλές ελλείψεις αλλά θα προχωρήσουμε σε βελτιώσεις για την αναβάθμιση του και θα αλλάξουμε και το καταστατικό , θα γίνει ειδικού σκοπού να έχουμε και ζωντανές εκπομπές. Φίλε Σπύρο όλα είναι σε καλά χέρια, θα σε θυμόμαστε πάντα.»

Από την πλευρά της η κ. Νίκη Κοκκαλιάρη αναφέρθηκε στην μακρόχρονη σχέση που είχε αναπτύξει με τον αείμνηστο Σπύρο Μπεράτη: «Με το Σπύρο είχαμε μια πολύχρονη σχέση, γνωριστήκαμε στα έδρανα το δημοτικού συμβουλίου, μικρή και άπειρη εγώ ακόμα, με βοήθησε με την εμπειρία του, να αποκτήσω κι εγώ εμπειρία στην συνέχεια. Από έναν άνθρωπο που αγαπούσε την π όλη, γνώρισα την αξία που έχει το δημοτικό ραδιόφωνο. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι με όλους όσους αγαπάνε το δημοτικό ραδιόφωνο της Αμαλιάδας, το κ. Βουκελάτος, τον κ. Παναγιωτάρα, τον κ. Παπαδάκο αλλά και τον γοι του Σπύρου Θοδωρή Μπεράτη , που δίνει αγώνα για βγαίνει ένα ωραίο πρόγραμμα, να παλέψουμε όλοι μαζι. Έχουμε έναν αγώνα μπροστά μας προκειμένου να καταστήσουμε το σταθμό στην θέση που του αξίζει Είναι η ιστορία του τόπου μας ώστε να έχει μέλλον και στη μνήμη του Σπύρου.

Τέλος, ο Δ/ντής του ΡΣΑ κ. Θ. Βουκελάτος και ο Θ. Τριγωνίδης υπεύυνος του Μουσείου Ραδιοφωνίας, δήλωσαν ότι έχουν γίνει θεματοφύλακες το ιστορικού αρχείου του Σπύρου Μπετάρη και τόνισαν ότι ολοι θα πρέπει να αγκαλιάσουν και να ασχοληθούν αυτό που προσέφερε ο Σπύρος για να ανατρέξουν στην ιστορία της Αμαλιάδας, διαφυλάσσοντας το ως κόρη οφθαλμού και φυσικά να δώσουν ώθηση στον Ραδιοφωνικό σταθμό Αμαλιάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος