FOLLOW US: facebook twitter

“Σώζει” την έδρα η Ηλεία

Ημερομηνία: 30-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αμετάβλητος θα παραμείνει τελικά ο αριθμός των εδρών στην Ηλεία, παρά τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει περί μείωσης. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, ο νόμιμος πληθυσμός της Ηλείας μειώθηκε μεν σε σχέση με το 2011 (168.358 από 182.456) αλλά όχι τόσο ώστε να υστερήσει στην κατανομή των εδρών.
Δεδομένου ότι ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας είναι 9.716.889 και οι έδρες προς κατανομή 285 (15 αντιστοιχούν στο Επικρατείας), το εκλογικό μέτρο είναι 34.094 άτομα. Αν διαιρεθούν οι 168.358 δημότες της Ηλείας με το εκλογικό μέτρο, μας αντιστοιχούν 4,93 έδρες, και σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα παραμένουμε στις πέντε έδρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νομοί της Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο δεν καταγράφουν καμία απώλεια, αλλά η Αχαΐα είναι η κερδισμένη της απογραφής, αφού κερδίζει μία έδρα και πάει στις εννιά (από οκτώ).
Στις επτά παραμένει και η Αιτωλοακαρνανία, ενώ ίδιο αριθμό εδρών διατηρούν η Αρκαδία (3) και η Μεσσηνία (5).
Συνολικά 14 εκλογικές περιφέρειες επηρεάζονται από την απογραφή. Εκτός από την Αχαΐα, από μία έδρα κερδίζουν η Α’ Θεσσαλονίκης, και ο δυτικός και ο βόρειος τομέας της Αθήνας. Δύο έδρες κερδίζουν ο νότιος τομέας της Αθήνας και η Ανατολική Αττική. Από μια έδρα χάνουν η Α’ Πειραιά, η Άρτα, η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Μαγνησία, η Κοζάνη, οι Σέρρες και η Φθιώτιδα.
Σενάρια εκλογικής κατανομής
Δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, η πιθανότερη κατανομή είναι 2-2-1 ή 2-1-1-1 (με λιγότερες πιθανότητες).
Εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική, τότε η κατανομή θα είναι πιθανότατα 3-1-1. Διευκρινίζεται πως τις τρεις έδρες τις κερδίζει το πρώτο κόμμα πανελλαδικά και ότι το πρώτο κόμμα στην Ηλεία.
Αν π.χ. είναι πρώτη πανελλαδικά η ΝΔ και στην Ηλεία είναι 1ος ο ΣΥΡΙΖΑ, η κατανομή είναι 3-1-1 υπέρ της ΝΔ. Δεν παίζει ρόλο δηλαδή ποιος θα είναι πρώτος σε τοπικό επίπεδο αλλά σε πανελλαδικό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος