FOLLOW US: facebook twitter

Σοβαρές ζημιές στη ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας από την πυρκαγιά

Ημερομηνία: 17-09-2021 | Συντάκτης:
Αίτημα χρηματοδότησης 577.840 ευρώ στο ΥΠΕΣ από τον πρόεδρο Νίκο Μαρούντα

Αναγκαία είναι η έκτακτη χρηματοδότηση της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας από το κράτος, καθώς η πυρκαγιά του Αυγούστου προκάλεσε πολύ σοβαρές καταστροφές σε είκοσι τρεις τοπικές κοινότητες και τέσσερις οικισμούς, οι οποίες υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ, σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει ως τώρα ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Νίκος Μαρούντας, η πρώτη καταγραφή έγινε την τέταρτη ημέρα της πυρκαγιάς και υποβλήθηκε ο αρχικός φάκελος στο ΥΠΕΣ με αίτημα χρηματοδότησης ποσού 176.509,04 € με Φ.Π.Α, ωστόσο το υπουργείο χορήγησε σε πρώτη φάση μόνο 80.000 ευρώ.

«Στη συνέχεια και όταν πλέον σταμάτησαν οι φωτιές, συντάξαμε την τελική καταγραφή των  δύο ζημιών και αποστείλαμε στο Υπουργείο επανεξέταση του αιτήματος χρηματοδότησης ποσού πεντακοσίων εβδομήντα επτά χιλιάδων οκτακοσίων σαράντα ευρώ (577.840,00 €) με Φ.Π.Α.   Επίσης δόθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Φ/Α του αιτήματος για την προώθηση του, κατά την επίσκεψή τους στην Αρχαία Ολυμπία. Σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όλες οι Τοπικές Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας και Φολόης έχουν χαρακτηριστεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι 4-2-2022. Τα προβλήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά είναι τεράστια, οι αποκαταστάσεις των βλαβών συνεχίζονται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να είμαστε δίπλα στους πληγέντες», τόνισε ο κ. Μαρούντας.

Από την πλευρά της μειοψηφίας ο κ. Μπενέτσης πρότεινε την απαλλαγή των πληρωμών της κατανάλωσης νερού για τους πληγέντες, έως τη λήξη της θητείας του Δ.Σ. και την προμήθεια γεννητριών για άμεσες αποκαταστάσεις των βλαβών.

«Η κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους. Πρέπει να θωρακιστούμε απέναντί στις πλημμύρες. Η προετοιμασία είναι υποχρεωτική» ανέφερε και ζητησε από τον πρόεδρο να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα βήματα που θα κάνει η ΔΕΥΑ ως προς αυτό.

Ο κ.Μαρούνταςαπάντησε ότι δεν συμφωνεί με την απαλλαγή των πληρωμών της κατανάλωσης νερού από τους πληγέντες, διότι τα οικονομικά της ΔΕΥΑ δεν το επιτρέπουν αυτή τη στιγμή.  Ο κ. Μπενετσης αναφέρθηκε στον Ερύμανθο και είπε ότι έχουν καεί τα δέντρα στο πρανές και ότι αυτό είναι επικίνδυνο, διότι όταν θα βρέξει τα φερτά υλικά θα μπουν στα σπίτια. Ο Πρόεδρος απάντησε ότι η ΔΕΥΑ θα προβεί επιπλέον σε δειγματοληψίες νερού για διασφάλιση της δημόσιας υγείας λόγω της πυρκαγιάς. Η Βασιλική Μπουρνά Βασιλική πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της αναπροσαρμογής του τιμολογίου ύδρευσης για τις περιπτώσεις πολιτών με καμένο σπίτι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος