FOLLOW US: facebook twitter

Σοβαρές παραλείψεις και ασάφειες από τα μέτρα-ασπιρίνες

Ημερομηνία: 11-03-2020 | Συντάκτης:
Τι επισημαίνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διον. Χαμεζόπουλος

Σοβαρές παραλείψεις και ασάφειες προκύπτουν από τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη Δυτική Ελλάδα. Οι παραλείψεις εδράζονται στον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων από τα μέτρα, αφού η απόφαση αφορά όσες έκλεισαν «με κρατική εντολή για 10 μέρες», ενώ οι ασάφειες εστιάζονται στα μέτρα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την εργατική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας (ΕΛΦΕΕ), Διονύσης Χαμεζόπουλος τόνισε στην «Πρωινή» ότι τα μέτρα είναι φειδωλά, υπογραμμίζοντας τις ζοφερές οικονομικές προβλέψεις του ΟΕΗ από τον κορονοϊό.

«Τα πρώτα μέτρα είναι ασπιρίνες. Θεωρώ ότι αναμένεται μεγάλη εξέλιξη της επιδημίας και η επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία θα φτάσει τα 3,7 τρις. ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΗΕ», είπε και πρόσθεσε ότι η  πρώτη δέσμη μέτρων περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό κατηγοριών επιχειρήσεων και χρήζει διευκρινίσεων.

«Στη χώρα μας τα πρώτα μέτρα αφορούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως οι κινηματογράφοι και τα θέατρα και ό,τι αφορά την παιδεία, όπως π.χ. οι ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και όχι άλλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, επειδή ανεστάλησαν οι σχολικές εκδρομές, επ’ αυτού αναμένουμε εγκύκλιο για να αποσαφηνιστεί αν περιλαμβάνει τα ταξιδιωτικά-τουριστικά γραφεία που υλοποιούν τις σχολικές εκδρομές. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι στην εκπαίδευση δεν υπάρχει ΦΠΑ, οπότε δεν προσφέρει κάτι επί της ουσίας η απόφαση αναστολής», εξήγησε στην «Πρωινή» ο κ.Χαμεζόπουλος.

«Καίει» η κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους

Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας αναφέρθηκε στα ζητήματα που ανακύπτουν με το εργασιακό και μισθολογικό-ασφαλιστικό καθεστώς όσων εργάζονται στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εργασίας οφείλει να παράσχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

«Ένα σημαντικό θέμα είναι τα μέτρα κοινωνικής ασφάλισης  και οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην αναστολή υποχρεώσεων που απορρέουν από την  εργατική νομοθεσία. Πρέπει να διασαφηνιστεί από το υπουργείο Εργασίας αν η κρατική εντολή αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού εμπίπτει στην κατηγορία της “ανωτέρας βίας” και υπερβαίνει την εργοδοτική βούληση. Θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα για το αν θα πληρώσει για αυτό το διάστημα τις εισφορές των εργαζομένων ο εργοδότης ή ο ΟΑΕΔ, ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος και κατά πόσον το αντέχει κι αν τελικά αυτό το χρονικό διάστημα θα προσμετρηθεί ως εργάσιμο ή όχι. Ελπίζουμε να εξειδικευτούν τα μέτρα προς το καλύτερο», επισήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Χαμεζόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και δεν εντάσσονται στην κρατική απόφαση αναστολής λειτουργίας.

«Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μένουν εκτός οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή στην εστίαση, οι οποίες έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα και για αυτές δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, αφού κατ’ ουσίαν δεν ανεστάλησαν αλλά έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά. Ειδικά στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, πέρα από τις ακυρώσεις σχετικά με την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, πλέον καταγράφονται ακυρώσεις κρατήσεων που αφορούν τον Απρίλιο και τον Μάιο», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Χαμεζόπουλος και πρόσθεσε πως εντός των ημερών θα συναντηθεί με το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας και με το Επιμελητήριο Ηλείας για να ετοιμάσουν κοινά υπομνήματα με όλα όσα προκύπτουν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να εξατομικεύσουν την οικονομική ζημιά, ώστε να τα στείλουν στα αρμόδια υπουργεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για καρπούζια

Ανησυχία από τους αγρότες μετά και την ιταλική καραντίνα: Ο κορονοϊός «τρώει» και την αγροτική παραγωγή

Κλίμα διάχυτης ανησυχίας επικρατεί στον αγροτικό κόσμο εξαιτίας του κορονοϊου, το οποίο από χθες επιδεινώθηκε με την ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζ. Κόντε ότι μπαίνε όλη η Ιταλία σε καραντίνα για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Εφόσον επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων από τη γειτονική χώρα, τότε οι παραγωγοί θα καταστραφούν και θα χάσουν αγροτικό εισόδημα σε μια χρονιά ήδη δύσκολη, λόγω της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι αγρότες του νομού έχουν επηρεαστεί από την όλη κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία εξαιτίας του κορονοϊού και τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζουν την ηλειακή παραγωγή.

«Μεγάλο μέρος των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ιταλία. Ειδικά στα καρπούζια όλη η παραγωγή εξάγεται εκεί, οπότε καταλαβαίνετε ότι αν φτάσουμε τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και η Ιταλία έχει “παγώσει” τις εισαγωγές της, θα υποστούμε τεράστια οικονομική καταστροφή. Φοβόμαστε ότι όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει και τις τιμές», τόνισε  ο κ. Βαλιανάτος και υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθού ουσιαστικά μέτρα στήριξης των παραγωγών από την κυβέρνηση.

«Καταρχάς πρέπει να επισπευθεί η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη βιομηχανική τομάτα και στην κορινθιακή σταφίδα. Επίσης, πρέπει να στηριχθεί η ρευστότητα των παραγωγών με την επίσπευση της πληρωμής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ με ταυτόχρονο συμψηφισμό των οφειλών», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία και τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία και στον πρωτογενή τομέα.

«Ο αντίκτυπος των επιπτώσεων από τον κορονοϊό είναι ήδη ισχυρός και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αφού δεν αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, ενώ και η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ δεν βοηθά σε κάτι, αφού μετά θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πάλι χωρίς να έχουμε ανακτήσει το χαμένο εισόδημα. Οι λαϊκές αγορές δεν λειτουργούν, η κατάσταση στην Ιταλία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι καλή και είναι πιθανό να επηρεάσει τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά, κ.ά. ενώ φοβόμαστε ότι μπορεί να επαληθευτεί η παροιμία “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται” και κάποιοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να συμπιέσουν κι άλλο τις τιμές», σχολίασε.

Αποτέλεσμα εικόνας για graphic design

ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΕΙΑΣ: Εμπαιγμός της Ηλείας τα μέτρα «ανακούφισης»

Εμπαιγμό χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα η ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της.

«Για μια ακόμα φορά η ΝΔ εμπαίζει την Ηλεία. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την εξαγγελία των μέτρων για την δήθεν «ανακούφιση» των πληγεισών από τον κορονοϊό περιοχών. Η αναστολή πληρωμών για τις οφειλές προς τις ΔΟΥ και τον ΕΦΚΑ ισχύει μόνο για τις ελάχιστες επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους έχει διακοπεί περισσότερο από 10 μέρες με κρατική εντολή. Και μάλιστα, μόνο για 3 μήνες!

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται τις τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της περιοχής συνολικά. Και τις επιπτώσεις αυτές δεν υφίστανται μόνο οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης. Το πλήγμα είναι βαρύ για το σύνολο των επιχειρήσεων καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει στην πραγματικότητα περιοριστεί δραματικά.

Η απογοήτευση για την ανεπάρκεια των δήθεν μέτρων είναι έκδηλη στο νομό μας και εκφράζεται στις ανακοινώσεις των επαγγελματικών φορέων. Το ελάχιστο που οφείλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι:

-Αναστολή πληρωμών για κάθε είδους οφειλές προς τις ΔΟΥ και προς τον ΕΦΚΑ (τρέχουσες ή ρυθμισμένες) για 6 μήνες, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020.

-Αναστολή των δόσεων δανείων προς τις τράπεζες για 6 μήνες, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020.

-Αναστολή κατασχέσεων και εκτέλεσης κάθε είδους αναγκαστικών μέτρων στις πληγείσες περιοχές για 6 μήνες, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020.

-Μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και για τους εποχιακά εργαζόμενους κατά την τουριστική περίοδο.

Ταυτόχρονα γίνεται επιτακτικά αναγκαία η ταχύτατη ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, με προτεραιότητα στις πληττόμενες περιοχές. Το λιγότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ανανεώσει όλες τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού και να ολοκληρώσει επιτέλους τις 2.500 μόνιμες προσλήψεις, 1.000 γιατρών και 1.500 λοιπού προσωπικού, που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 και οι οποίες επί Νέας Δημοκρατίας καθυστερούν χαρακτηριστικά. Εδώ η ΝΔ δεν φαίνεται να κινείται με την «ταχύτητα φωτός», με την οποία έσπευσε να προσλάβει 1.500 ειδικούς φρουρούς, εκτός πανελλαδικών εξετάσεων και εκτός ΑΣΕΠ!

Η κατάσταση στην Ηλεία μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Ταυτόχρονα διογκώνεται και η οργή των ανθρώπων που βλέπουν ότι, για άλλη μια φορά, η ουσιαστική στήριξή τους δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλούμε όλους τους φορείς του νομού, ιδιαίτερα τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη, να σταθούν στο πλευρό των συμπολιτών τους και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να λάβει γενναίες αποφάσεις για την πραγματική στήριξη των περιοχών που πλήττονται.

Αποτέλεσμα εικόνας για Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Απογοητευτική και ανύπαρκτη η απόφαση της κυβέρνησης

Ανακοίνωση για τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης για τον νομό Ηλείας εξέδωσε και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «τουλάχιστον απογοητευτική και ανύπαρκτη».

«Το λιγότερο που έπρεπε ήδη να έχει κάνει ο υπουργός οικονομικών κ.Σταικούρας και ο υπουργός επενδύσεων κ.Γεωργιάδης είναι να ανακοινώσουν μέτρα στήριξης ρεαλιστικής αναστολής ΦΠΑ και φόρου για τον τουριστικό κλάδο που οι ακυρώσεις σε ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία κρίνονται απογοητευτικές, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τα νυχτερινά κέντρα και καφέ που βλέπουν την πελατεία τους να εξαϋλώνεται και δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε οι υπόλοιπες επιχειρήσεις εκτός αυτών λες και δεν έχουν υποστεί ζημιά.

Ο υπουργός εργασίας κ.Βρούτσης για άλλη μια φορά είναι κατώτερος των περιστάσεων δεν μπαίνει καν στην διαδικασία να καθορίσει βήματα στήριξης των εργαζομένων που μπαίνουν σε μία ατέρμονη εργασιακή ανασφάλεια και δεν καθορίζει ένα καθαρό πλάνο στήριξης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω μιας ρεαλιστικής αναστολής των ασφαλιστικών εισφορών.

»Ο νομός Ηλείας ειδικά που βάλλεται από συνεχόμενα και ύποπτα κρούσματα κορονοϊου θα περιμέναμε ότι τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης θα ανακουφίσουν και θα ελαφρύνουν την δοκιμαζόμενη οικονομία μας αλλά για άλλη μια φορά άνθρακας ο θησαυρός της κυβέρνησης. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του νομού Ηλείας κ.Αυγερινοπούλου, κ.Τζαβάρας, κ.Νικολακόπουλος και ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη και αποδεικνύουν ακόμα μια φορά την ανικανότητα τους. Σαν νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας απαιτούμε την άμεση στήριξη όλων των δοκιμαζόμενων κλάδων και επιχειρήσεων και καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη σε δημιουργία μετώπου απέναντι στα σχέδια μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος