FOLLOW US: facebook twitter

Σοβαρές ανησυχίες ΠΟΥ για έλλειψη δισεκατομμυρίων συριγγών μέχρι το 2022

Ημερομηνία: 09-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Αυξημένες οι ανησυχίες μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι μέχρι 2022 ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη έως και δύο δισεκατομμυρίων συριγγών απαραίτητων για τη χορήγηση εμβολίων κατά του κορονοϊού. Μία τέτοια έλλειψη ενδέχεται με τη σειρά της να επηρεάσει όλες τις τακτικές εκστρατείες εμβολιασμών και να υπονομεύσει την ασφαλή χρήση συριγγών, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Οι εθνικές υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να καταγράψουν πολύ νωρίτερα τις ανάγκες τους σε σύριγγες προκειμένου να αποφευχθεί «η συσσώρευση, οι αγορές πανικού και καταστάσεις παρόμοιες με αυτές» που αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινότητα στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού με τις σοβαρές ελλείψεις τεχνικού και υγειονομικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία, δήλωσε η ειδική επιστήμονας του ΠΟΥ, Λίσα Χέντμαν.

«Ενδέχεται να υπάρξει παγκόσμια έλλειψη συριγγών κατάλληλων για εμβολιασμό, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία, καθυστερώντας την πληθυσμιακή ανοσοποίηση, καθώς και να εγείρει ανησυχίες ασφαλείας της υγείας», επεσήμανε η ίδια.

Μια έλλειψη σε σύριγγες ενδέχεται να προκαλέσει καθυστέρηση στους τακτικούς εμβολιασμούς, κυρίως των παιδιών, αλλά και σε άλλες υγειονομικές πρακτικές ενώ είναι πιθανό να ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίηση συριγγών και βελόνων στις φτωχότερες, κυρίως χώρες, τόνισε η Χέντμαν.

Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί παγκόσμια περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δόσεις κατά της covid, αριθμός που ξεπερνά σχεδόν δύο φορές αυτόν των τακτικών εμβολιασμών για τις υπόλοιπες νόσους, πρόσθεσε η Χέντμαν, την ώρα που παγκοσμίως υπάρχει δυνατότητα κατασκευής περίπου έξι δισεκατομμυρίων συριγγών το χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο τα όρια φαίνεται να στενεύουν για την παγκόσμια κοινότητα, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ανεπάρκειας των απαραίτητων μέσων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Εκτός κι αν περισσότερα εργοστάσια αρχίσουν να παρασκευάζουν σύριγγες κατάλληλες για τη χορήγηση εμβολίων.

efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος