FOLLOW US: facebook twitter

«SOS» από την ανομβρία στην Ηλεία – Μειώνονται τα αποθέματα νερού στο φράγμα Πηνειού, ελεγχόμενη άρδευση πλέον από τον ΓΟΕΒ

Ημερομηνία: 09-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κεντρικά Άρθρα, Νέα
-Τι επισημαίνουν ο πρόεδρος του Οργανισμού, Τάσος Αλτάνης και ο προγνώστης καιρού Θοδ. Κονδύλης

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στον αγροτικό κόσμο –και όχι μόνο- η παρατεταμένη ανομβρία στην Ηλεία, καθώς τα αποθέματα νερού λιγοστεύουν δυσκολεύοντας την άρδευση στις καλλιέργειες.

Όπως ανέφερε ο προγνώστης καιρού με ειδίκευση στη διαχείριση Φυσικών Καταστροφών (MSc), Θοδωρής Κονδύλης, έχει να σημειωθεί αξιόλογη βροχόπτωση στην πεδινή Ηλεία από τις 23 Δεκεμβρίου του 2019, ενώ στα ορεινά, παρότι σε καλύτερη μοίρα, καθώς σημειώθηκαν απογευματινές καταιγίδες που έδωσαν αξιόλογα ύψη βροχής, και εκει τα στοιχεία είναι κάτω από τις κανονικές κλιματικές τιμές.

«Στην περιοχή του Πύργου, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών το ύψος βροχής Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 φτάνει μόλις στα 138 χιλιοστά, περίπου τρεις φορές κάτω από την κανονική κλιματική τιμή που είναι τα 431 χιλιοστά! Το οκτάμηνο Ιαν.-Αυγ.2020  δεν καταγράφηκε καμία ημέρα με ύψος βροχής πάνω από 20 χιλιοστά. Μόλις μία ημέρα τον Φεβρουάριο και δύο ημέρες τον Μάρτιο καταγράφηκαν 10-15mm», εξήγησε στην «Πρωινή» ο κ. Κονδύλης και πρόσθεσε ότι το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς τα προγνωστικά στοιχεία τουλάχιστον μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου δεν δίνουν καμία ένδειξη για αλλαγή καιρού.

«Σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς το ύψος βροχής από 1/1/2020, φτάνει μόλις τα 135 χιλιοστά, με την εικόνα να επιδεινώνει η άνομβρη εξέλιξη του Σεπτέμβρη. Κανονικά τον Σεπτέμβριο σημειώνονται κατά μέσο όρο 27 χιλιοστά, με το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό να επηρεάζει την περιοχή μας περί της 25 Σεπτεμβρίου. Μένει να δούμε αν ο φετινός μήνας κινηθεί στα κλιματικά δεδομένα. Αρκετά ζεστή αναμένεται η νέα εβδομάδα με τον υδράργυρο σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στα μέσα αυτής (~37oC)» επισήμανε λέγοντας ότι μη αρδευόμενες καλλιέργειες έχουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ ήδη παρατηρείται χαμηλή στάθμη στο φράγμα Πηνειού.

«Η τελική δυσμενής επίδραση θα εξαρτηθεί από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου που όπως φαίνεται θα χαθούν και του Οκτωβρίου. Αν αυτοί οι μήνες δεν δώσουν ύψη βροχής πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα έχουμε πρόβλημα σε κάθε μορφή βλάστησης», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνείου-Αλφειού, Τάσος Αλτάνης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι ήδη ο οργανισμό έχει προβεί σε ελεγχόμενη άρδευση, καταρτίζοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, και επανέλαβε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το αρδευτικό δίκτυο για να μειωθούν οι σπατάλες νερού.

«Έχουμε ήδη εφαρμόσει την ελεγχόμενη άρδευση εδώ και 20 μέρες, καθώς η στάθμη του νερού στο φράγμα του Πηνειού έχει κατέβει. Δεν μπορούμε να σπαταλάμε το νερό, αλλά δεν μπορούμε και να μη βοηθάμε κάποιους καλλιεργητές με όψιμες καλλιέργειες όπως πατάτες και κηπευτικά. Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου είναι επιβεβλημένος για να εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες νερού και να μην καταλήγουν στη θάλασσα. Για φέτος είναι υπό έλεγχο η κατάσταση, όμως αν συνεχιστεί η ανομβρία και δεν προχωρήσει η αναβάθμιση του δικτύου, τότε η επόμενη αρδευτική περίοδος δεν θα είναι το ίδιο εύκολη και άνετη», υπογράμμισε ο.

Σοβαρός κίνδυνος για πυρκαγιά

Παράλληλα, ο κ. Κονδύλης αναφέρει στο ileiakairos.gr ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός ένεκα της σημαντικής ανόδου της θερμοκρασίας σήμερα, με την επικράτηση μέτριου βορειοανατολικού ρεύματος.

«Ο καταβάτης ΒΑ, δηλαδή ο άνεμος που κατέρχεται από τα ορεινά προς τα πεδινά, θα ανεβάσει την θερμοκρασία σε επίπεδα 36-38 βαθμών Κελσίου. Παράλληλα, λόγω αυτής της συνιστώσας ανέμου οι δυτικές ακτές και κυρίως οι πιο νότιες θα έχουν ήρεμα νερά, εξαιρετικές για κολύμπι. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για τα ανοιχτά όπου θα επικρατήσουν βόρειοι μέτριοι 5 και πιθανόν τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Την Πέμπτη θα διατηρηθούν οι ίδιες θερμοκρασίες, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο βόρειους βορειοδυτικούς στα 4 με 5 και τοπικά έως ισχυροί 6 μποφόρ, οπότε και θα “χαλάσουν” τα ήρεμα νερά της Τετάρτης. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός και απαιτείται πολλή προσοχή από όλους. Υπό τις συνθήκες πολύμηνης ανομβρίας που επικρατούν στην Ηλεία η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη », ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος