FOLLOW US: facebook twitter

Σωματείο Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης: Ζητά προσωρινή στέγη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και συντήρηση των βιβλίων

Ημερομηνία: 10-01-2023 | Συντάκτης:

Έγγραφο του Σωματείου με σειρά αιτημάτων  προς τον δήμο Ήλιδας με αφορμή την ανακαίνιση του κτιρίου

Το κτίριο της Παπαχριστοπούλειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, που  μετρά περισσότερα από πενήντα χρόνια ιστορίας, ανακαινίζεται  πλέον ριζικά με το έργο της «Επισκευής- Ενεργειακής Αναβάθμισης», προϋπολογισμού περί τα 2 εκ. ευρώ, που συμβασιοποιήθηκε ήδη και ξεκινά με στόχο να παραδοθεί στο τέλος του  2023.

Ωστόσο το Σωματείο της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας,  με αφορμή την ανακαίνιση του κτιρίου, με έγγραφο του ΔΣ προς τον δήμο ‘Ηλιδας με θέμα «Διακοπή λειτουργίας Βιβλιοθήκης» το οποιο έχει κοινοποιηθεί  από τις 14/12/2022, διατυπώνει για πολλοστή φορά τις θέσεις του και τα αιτήματά του  ζητώντας  μεταξύ άλλων να αποκτήσει το διάστημα των εργασιών μια στέγη για την λειτουργία του  όπως και να γίνει συντήρηση των βιβλίων που έχουν υποστεί φθορές.

Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής:

1. να ενημερωθεί το Δ.Σ του σωματείου «Π.Β.Α» για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών τόσο για τη μετεγκατάσταση του πνευματικού υλικού όσο και για την πορεία των εργασιών ανακαίνισης.

2. να υπάρξει χώρος , ο οποίος θα στεγάσει το Δ.Σ του σωματείου και την λειτουργία του, τα Αρχεία του και τα ολιγομελή, απογευματινά σχολικά τμήματα (τμήμα Σκάκι 5 ατόμων), εφόσον έχει κριθεί ακατάλληλο το κτήριο της Π.Β.Α. για τους πολίτες.

3. επειδή μεγάλος αριθμός βιβλίων στην αίθουσα του πρώτου ορόφου έχει υποστεί φθορά λόγω μεγάλης υγρασίας και αυτά τα βιβλία χρειάζονται καθαρισμό από την επήρεια της υγρασίας (μούχλα, μύκητες, οξείδωση) πριν τη μεταφορά τους, και μετά την μεταφορά στο νέο χώρο τοποθέτηση σε ράφια π α ρ α κ α λ ο ύμ ε:

α. να διατεθούν εξειδικευμένοι άνθρωποι οι οποίοι θα απολυμάνουν τα βιβλία , θα τα διαχωρίσουν κατά περιεχόμενο, θα τα καταγράψουν και θα τα πακετάρουν. Σε κάθε πακέτο θα τοποθετείται κατάλογος των βιβλίων.

β. να μας γνωστοποιηθεί έγκαιρα ο χώρος μεταφοράς τους, ώστε να συμβάλουμε στη σωστή συντήρησή τους και προφύλαξή τους από την περαιτέρω φθορά.

γ. Ο χώρος μεταφοράς τους να διαθέτει ράφια για τα επιβαρυμένα βιβλία και αφυγραντήρες. (Επικοινωνία με Βιβλιοθήκες, που έχουν ανάλογη εμπειρία)

Επειδή έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα με γραπτά κείμενα την τελευταία τριετία τη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου για την κατάσταση του κτηρίου, τον κίνδυνο καταστροφής σπουδαίων βιβλίων και την ανάγκη άμεσων επιδιορθωτικών παρεμβάσεων εκ μέρους τους για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος, αλλά παίρναμε την προφορική στερεοτυπική απάντηση «το κτήριο θα ανακαινιστεί», παρακαλούμε τους ιθύνοντες να ανταποκριθούν στις αναγκαιότητες και απαιτήσεις της υπάρχουσας κατάστασης – η οποία αποτελεί απόρροια της αδράνειας και της εγκατάλειψης ετών – και να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους και το σεβασμό τους στο πνευματικό υλικό της Π.Β.Α και τη διαφύλαξή του διαθέτοντας τα αναγκαία κονδύλια.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος