FOLLOW US: facebook twitter

Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΟΑΕΕ- Δημοσίου Ν. Ηλείας: «Διεκδικούμε πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις»

Ημερομηνία: 19-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Συγκέντρωση χθες στην κεντρική πλατεία Πύργου

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Συγκέντρωση- διαδήλωση, των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ- ΟΑΕΕ- Δημοσίου Ν. ΗΛΕΙΑΣ πραγματοποιήσαν χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία Πύργου, διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Την συγκέντρωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι Συνταξιουχικών σωματείων της Ηλείας αλλά και φορέων ζητώντας την επιστροφή όλων των περικοπών και την ουσιαστική προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων ενώ το παρών έδωσαν ο Λέανδρος Μάκκας, οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ, Κώστας Γεροπαναγιώτης.

Αγωνιστικό χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας Θανάσης Φωτόπουλος, τονίζοντας ότι είναι παρόντες για μια ακόμη φορά γιατί τα προβλήματα τους δεν έχουν τελειωμό. «Η αναγκαιότητα ουσιαστικών λύσεων προκύπτει από τις τεράστιες περικοπές που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τα τελευταία δεκατρία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις σε όλα τους τα δικαιώματα, συντάξιμες αποδοχές, δώρα, ΕΚΑΣ, κοινωνικές παροχές, υγεία και φάρμακα που τα έχουμε πληρώσει με τον αγώνα μιας ζωής. Δε τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και τα διεκδικούμε στο σύνολο τους. Αλλά και από τις ανατιμήσεις αυτής της περιόδου που μας έχουν αφαιρέσει ακόμη μια μηνιαία σύνταξη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε και να ανεχθούμε να μην δίνονται 11 μηνών αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και με αυτά τα χρήματα, καθώς και με τα τεράστια χαράτσια στις τιμές του ρεύματος, να χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό».

Την συγκέντρωση χαιρέτησε και ο Ιωάννης Ζώης, προεδρος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αμαλιάδας ο οποίος αναφέρθηκε στις περικοπές των συντάξεων και στις δυσκολίες των συνταξιούχων να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ακόμα ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας Νίκος Λοχοβίτης εκφράζοντας όπως είπε τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία του Νομού, τονίζοντας πως η παρουσία τους στην κινητοποίηση δεν έχει την έννοια της έκφρασης συμπαράστασης απλώς στον επίμονο και δίκαιο αγώνα των συνταξιούχων αλλά ότι ο αγώνας επιβίωσης μέσα στη βαρυχειμωνιά που μας έχουν ρίξει είναι κοινός για εργαζόμενους και συνταξιούχους. «Το εισόδημά μας είτε σύνταξη είναι είτε μισθός, δεν φθάνει να καλύψει τις βασικές ανάγκες ούτε για το μισό μήνα. Η ακρίβεια σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής  κατανάλωσης τσακίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα ζεματάνε κυριολεκτικά, ο πληθωρισμός καλπάζει πάνω από 12% και μπροστά στο χειμώνα που έρχεται οι σκέψεις για πετρέλαιο θέρμανσης μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός. Την ίδια στιγμή οι συντάξεις και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι πάνω από δέκα χρόνια. Ενώ οι κοινωνικές δαπάνες, όπως στην Υγεία, στην Ασφάλιση και το Φάρμακο μειώνονται συνεχώς. Κοινά είναι τα προβλήματα, κοινές είναι όμως και οι αιτίες των προβλημάτων για όλους μας. Είναι η ακόρεστη δίψα για κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Μας κουνάνε το δάκτυλο και μας  καλούν κυνικά να προσαρμοστούμε, γιατί όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Δεν προσαρμοζόμαστε όμως! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε! Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή για επίδοξους σωτήρες και λύσεις από τα πάνω».

Ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Λέανδρος Μάκκας στη διάρκεια της ομιλίας του στάθηκε στην δραματική κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι της χώρας τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθούν άμεσα πραγματικές αυξήσεις τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με την ενσωμάτωση της λεγόμενης απαράδεκτης προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξιμες αποχές. «Διεκδικούμε την άμεση απόδοση των αναδρομικών του 11μηνου 2015-2016 σε όλους τους συνταξιούχους δίχως διακρίσεις και  προαπαιτούμενα. Κατώτερη σύνταξη στα 650 Ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα. Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρίες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Να αποδοθεί το 0.5% του ΑΕΠ που με νόμο έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και επί 3 χρόνια δεν το αποδίδει, ποσό που έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια αλλά και οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές (0,20) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που οφείλονται από το 2018.  Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας. Να καταργηθεί η αντεργατική – αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία. Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία».

Οι συνταξιούχοι και όλοι οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα Τετάρτη, στις 2.30 το μεσημέρι στην κινητοποίηση μπροστά από το Νοσοκομείο Πύργου προκειμένου να διεκδικήσουν μαζί με τους υπόλοιπους φορείς την στελέχωση των Νοσηλευτικών Μονάδων καθώς και στην γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη και την συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 11.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος