FOLLOW US: facebook twitter

Σοκαριστικά στοιχεία για την Ηλεία: Είμαστε λιγότεροι και φτωχότεροι!

Ημερομηνία: 15-07-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Σοκαριστικά στοιχεία για την Ηλεία παρουσίασαν χθες τα στελέχη της «ΔιαΝΕΟσις» σε συνέντευξη Τύπου στον Πύργο

-Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία στις 20/7

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αποκαλυπτικά στοιχεία, που φανερώνουν τη δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση της Ηλείας παρουσίασε χθες ο Ηλείος Γενικός Διευθυντής της «ΔιαΝΕΟσις», Διονύσης Νικολάου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας, για τη διεξαγωγή του αναπτυξιακού συνεδρίου με τίτλο «Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία, στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ. Στο συνέδριο θ παραστούν και θα είναι μεταξύ άλλων ομιλητές, η υπουργοί Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντας, Κλιματικής Κρίσης Χρ. Στυλιανίδης, ο υπ. παρά των πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλος, οι Ηλείοι βουλευτές, ο Περιφεριειάρχης Ν. Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος, γενικοί γραμματείς υπουργείων και Καθηγητές Παν/μίου. Στην αρχή, χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Δ. Νικολάου, Γενικός Διευθυντής διαΝΕΟσις.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, η Ηλεία είναι ο 12ος φτωχότερος από τους 52 νομούς της χώρας σε κατά κεφαλήν εισόδημα (€11.400 το 2019) διαχρονικά δε στο 65% του αντίστοιχου του συνόλου της χώρας. Το μερίδιο ΑΕΠ της Ηλείας σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας έχει πτωτική τάση από το 2003 και μετά και Η οικονομία του νομού στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο εμπόριο εντός του νομού και δευτερευόντως στον αγροτικό τομέα.

Ακόμα πιο σοβαρή είναι η δημογραφική «αιμορραγία», αφού ο πληθυσμός του νομού κατά τα τελευταία 30 χρόνια έχει μειωθεί κατά 12% περίπου, ενώ έχει μπει σε αρνητική πορεία πριν αυτό συμβεί στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

«Οι προοπτικές του πληθυσμού της Ηλείας είναι εξίσου δυσοίωνες και για το μέλλον. Το βασικό σενάριο για το 2050 προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 12% και το χειρότερο μέχρι και 25%. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η γήρανση του πληθυσμού της Ηλείας. Τα άτομα άνω των 64 ετών ενώ το 1991 ήταν 14% του συνόλου, σήμερα είναι 25% και ακόμα ο ρυθμός γήρανσης είναι μεγαλύτερος από αυτόν του συνόλου της χώρας. Ακόμα, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού, το 59% έχει μέχρι το Δημοτικό, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα. Η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη», τόνισε ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε πως το συνέδριο αποτελεί την εναρκτήρια διοργάνωση της προσπάθειας που θα γίνει για την εκπόνηση μιας ολιστικής αναπτυξιακής μελέτης για την Ηλεία, η οποία ως στόχο θα έχει να αναδείξει και να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής.


«Αναπτυξιακό όχημα της Ηλείας η Αρχαία Ολυμπία»

«Η Ηλεία, παρά τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στη γεωργία και στον πολιτισμό, παραμένει εσωστρεφής με χαμηλή τουριστική κίνηση, κλειστό τοπικό εμπόριο και κλασικές καλλιέργειες μικρής προστιθέμενης αξίας. Η εξωστρέφεια με ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων έξυπνης γεωργίας και με προσανατολισμό στον διεθνή τουρισμό υψηλής ποιότητας είναι η αναγκαία στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη. Η Αρχαία Ολυμπία δε, μπορεί να αποτελέσει το αναπτυξιακό όχημα καθώς αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, ειρήνης και ευγενούς άμιλλας. Πρέπει όμως να δράσουμε προληπτικά και να μεριμνήσουμε για τις μελλοντικές προκλήσεις. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους παραπάνω τομείς δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους, ενώ το θέμα των υποδομών αποτελεί προτεραιότητα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η διαΝΕΟσις θα εκπονήσει τη μελέτη αφιλοκερδώς και θα την παραδώσει στην Κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι η συνεργασία αυτή σε καμία περίπτωση δεν δρα ανασταλτικά για οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις έχουν ληφθεί ή για οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες γίνονται παράλληλα με αυτήν, στην ίδια κατεύθυνση.
Η μελέτη της ΔιαΝΕΟσις θα παραδοθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αλλά θα έχει ορίζοντα 10ετίας ως προς την υλοποίηση των επιμέρους έργων.

Στη συνέχεια, η Διευθύντρια Ερευνών της «διαΝΕΟσις», Φαίη Μακαντάση ανέλυσε το περιεχόμενο της προσπάθειας αλλά και το πλήθος των ερευνών της διαΝΕΟσις που θα διατεθούν στην επιστημονική ομάδα της μελέτης, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Καθηγητής Γιώργος Πετράκος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι οποίες θα παρουσιαστούν στο ολοήμερο συνέδριο.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια Επικοινωνίας, Χρ. Παπαγεωργάκη, το συνέδριο θα διαρθρωθεί γύρω από δύο βασικές ενότητες. Η πρώτη εκτείνεται έως το μεσημέρι της 20ής Ιουλίου και αφορά σε συζητήσεις με τη μορφή πάνελ γύρω από τις θεματικές του τουρισμού, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, του πολιτισμού, του πρωτογενούς τομέα, των υποδομών, των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων κ.ά. με γεωγραφική αναφορά στην περιοχή και στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης και συνεργάτες – ερευνητές της διαΝΕΟσις που έχουν εκπονήσει σχετικές μελέτες του οργανισμού. Η δεύτερη ενότητα από το μεσημέρι και μετά θα έχει τη μορφή συνάντησης εργασίας (workshop), όπου οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα καταθέσουν τις απόψεις τους γύρω από τις παραπάνω θεματικές, και οι οποίες θα μαγνητοφωνηθούν, ώστε τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα να παραδοθούν στην ερευνητική ομάδα του κ. Πετράκου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος