FOLLOW US: facebook twitter

Σοκ και δέος με τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου

Ημερομηνία: 03-07-2020 | Συντάκτης:

Σοκ και δέος με τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου

Μηνύματα καταβαράθρωσης των δημοσίων εσόδων τον Ιούνιο φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τη βουτιά στις εισπράξεις να αγγίζει το 40% ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία των επιτελών, καθώς αντίστοιχες ενδείξεις έρχονται και από το μέτωπο του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ξενοδόχων, οι κρατήσεις στους περισσότερους προορισμούς κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με την πληρότητα να μην ξεπερνάει το 20%. Οι εκτιμήσεις για τις παρενέργειες στον κλάδο αναθεωρούνται επί το δυσμενέστερον με κυρίαρχο πλέον το σενάριο για μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε ποσοστό πάνω από το 60%, πράγμα που σημαίνει πλήγμα στο ΑΕΠ άνω του 5% και απώλειες τουλάχιστον 250.000 θέσεων εργασίας.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος ότι η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2020 αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους κλάδους των καταλυμάτων, της εστίασης και των μεταφορών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Συνόρων αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της δαπάνης των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση «μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1%».

Μαύρη τρύπα

Η καθίζηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, σε συνδυασμό με το υφεσιακό σπιράλ σε όλους σχεδόν τους κλάδους και τον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης, ανατρέπει τον προϋπολογισμό και διευρύνει τη μαύρη τρύπα στα έσοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υστέρηση στις εισπράξεις τον Ιούνιο ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με τον Μάιο καθώς καταγράφεται πτώση 40% έναντι 33,5%.

Κρίσιμος παράγοντας για την πορεία των εσόδων θα είναι και η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους. Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος θα αρχίσει να τρέχει από το τέλος Ιουλίου και κάθε μήνα έως τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ του ΕΝΦΙΑ ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται και αυτή στο τέλος Φεβρουαρίου. Τα αρμόδια στελέχη φοβούνται το ενδεχόμενο νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών, τη στιγμή μάλιστα που το φορτίο είναι πολύ βαρύ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος