FOLLOW US: facebook twitter

Πλημμύρες το πιο επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο

Ημερομηνία: 09-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
Σοβαρές οι απώλειες στην Ελλάδα από τα έντονα καιρικά επεισόδια

Περισσότερα από 500 έντονα καιρικά επεισόδια (καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες, ανεμοστρόβιλοι, χιονοπτώσεις-παγετός, κεραυνοί και καύσωνες) με 232 θύματα έχουν πλήξει τη χώρα μας από το 2000 και μετά, σύμφωνα με μελέτη του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή επλήγη η Αττική, στην οποία εκδηλώθηκαν πάνω από 120 επεισόδια. Στην Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνεται το 35% του ελληνικού πληθυσμού, με τους μελετητές να εκτιμούν ότι οι αστικοποιημένοι νομοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα έντονα φαινόμενα καθώς οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και η αποδάσωση συμβάλλουν στην τρωτότητα έναντι των καιρικών κινδύνων. Η μελέτη προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την έκταση των καταστροφών και των απωλειών σε περιουσίες και ζωές, ενώ αποτελεί καμπανάκι για αποτελεσματικότερη πρόληψη και αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης «Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2019» του ΕΑΑ, το πιο επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο αποτελούν οι πλημμύρες, με 132 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους τα τελευταία 20 χρόνια. Πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των συνολικών θυμάτων, που ξυπνά μαύρες μνήμες από τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα (24 θύματα), του 2019 στη Χαλκιδική με επτά νεκρούς και πέρυσι στην Εύβοια με οκτώ νεκρούς και στον Νομό Καρδίτσας με τέσσερα θύματα.

Όπως σημειώνουν οι μελετητές, «στην Ελλάδα οι πλημμύρες είναι το πιο συχνό είδος φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν δραστικά μεταξύ άλλων η εκτεταμένη καταστροφή δασικής βλάστησης, η αύξηση του συντελεστή απορροής λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων στις λεκάνες απορροής και η έλλειψη τεχνικών έργων για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Ακόμη επισημαίνουν ότι η Ελλάδα βιώνει συχνά καιρικά επεισόδια με αρκετά σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις λόγω της γεωμορφολογίας, των κοινωνικο-οικονομικών χαρακτηριστικών της, των ανεπαρκών υποδομών και της κακοδιαχείρισης που έχει υποστεί ο φυσικός πλούτος.

Τα 40άρια δεν είναι πλέον καθόλου ασυνήθιστα στην Ελλάδα, όμως ο βαθμός ετοιμότητας για τους καύσωνες έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα θύματα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το σημαντικότερο επεισόδιο καύσωνα στο πρόσφατο παρελθόν, το οποίο συνοδεύτηκε από πέντε θύματα, καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2007 με θερμοκρασία 44,8 βαθμών Κελσίου στην Αθήνα. Χαμηλός είναι και ο αριθμός των θυμάτων από χιόνι-παγετό. Αντίθετα, καθόλου αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα 38 θύματα από χτύπημα κεραυνού (!) κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος